Slik får du deg en Bitcoin-lommebok og Bitcoin-adresse

Det er mange som velger å investere i Bitcoin om dagen, og det første steget i denne prosessen er ved å skaffe seg en Bitcoin-lommebok, kjent som en «Bitcoin wallet» på engelsk. Det er veldig mange forskjellige valgmuligheter nå om dagen, da flere ulike utviklere har laget sin egen lommebok.

Hvis man går på nettsidene til Bitcoin ser man at det er mange å velge mellom, og det er faktisk noen små forskjeller mellom dem. Vår anbefaling er å laste ned og bruke lommebokklienten Electrum. Last den ned og installer programmet, så har du en Bitcoin-lommebok!

Electrum er en god Bitcoin-lommebok som gjør alt du trenger, men ikke stort mer. Her kan man motta og sende Bitcoin, og kryptere lommeboka for å holde den så trygg som mulig. Selv om den er nokså enkel, kan man ha så mange adresser man vil, så man er ikke låst til kun å ha én Bitcoin-adresse som andre kan sende til. Faktisk pleier de fleste å lage en ny adresse for hver betaling de får. For den del spiller det ingen rolle om du har hundrevis av adresser eller ikke – selve Bitcoinene er låst til én enkelt lommebok, så du trenger ikke å ha styring på hvor mye som ble sendt til hver adresse eller noe sånt.

Denne Bitcoin-lommeboka fungerer på Både PC, Mac, og Linux, og tar nokså lite plass. Her er det bare å gå på nettsidene til Electrum, laste ned klienten, og starte den opp. Å laste ned Electrum er akkurat som å laste ned et hvilket som helst annet program til PC eller Mac, og det er bare å gå inn, laste ned installasjonsfila og følge anvisningene som kommer opp på skjermen.

Les mer: Hvordan få gratis Bitcoin.

Alternativer til Electrum

Electrum er altså trygg, enkel, og grei, men mangler noen avanserte funksjoner andre lommebøker har. Blandt annet har den ikke større for andre kryptovalutaer, så her kan man kun lagre Bitcoin. Dersom man er ute etter å lagre mange ulike kryptovalutaer anbefaler vi å sjekke ut Exodus. Denne er nemlig en «multiwallet», altså en kryptolommebok med lommebøker for mange ulike kryptovalutaer slik at det er enkelt å ha oversikt over hele porteføljen sin.

Selv om vi anbefaler Electrum, så er det mange av de andre lommebøkene på Bitcoin.org sin liste som er minst like gode. Det er ingenting i veien med å prøve et par forskjellige og få for den man liker best. Til syvende og sist er det alle koblet på samme blokkjede, og funksjonsmessig er det derfor ikke store forskjellen på dem.

Hvordan bruke Electrum for å sende og motta Bitcoins

Man kan gå til fanen «Receive» for å finne Bitcoin-adressen sin på Electrum. Denne gir man til andre for å motta Bitcoin. Man legger raskt merke til at det ikke bare er én Bitcoin-adresse der, men en hel haug. Alle disse er knyttet opp mot lommeboken din, og du kan motta Bitcoin ved å bruke hvilken som helst av disse.

Skal man sende Bitcoin til andre gjør man det enkelt nok fra «Send»-fanen. Der er det bare å skrive inn lommeboken til den du skal sende til, så velger du sum, setter en fee (velg den anbefalte innstillingen) og klikk på send. Det tar en liten stund før Bitcoinsene er både sendt og bekreftet, avhengig av hvor stor fee du betalte.

Etter at lommeboka er installert vil du få en fil som heter «wallet.dat». Dette er selve lommeboka med Bitcoinsa dine, så denne anbefaler vi strekt at du tar en backup av. Mister du denne fila mister du essensielt tilgangen til Bitcoinsene dine. Sørg også for å lage et godt passord til lommeboka slik at ingen kan stjele pengene dine selv om noen får tak i datamaskinen din. Bruk et passord som er unikt for lommeboka, og ikke det samme du bruker til Facebook, e-posten din og sånt.

Hvordan kjøpe Bitcoin

Nå har du forhåpentligvis funnet en Bitcoin-lommebok du er fornøyd med, og da er neste steg å kjøpe Bitcoin. Det er ikke så mange selskaper som selger Bitcoin i Norge, og per dags dato er den enkleste måten å kjøpe Bitcoin på ved å bruke en nettside som heter Localbitcoins.

På Localbitcoins kjøper man ikke Bitcoin direkte fra Localbitcoins selv, men istedenfor fungerer nettsiden som en markedsplass som lar kjøpere og selgere møtes. Der kan man til enhver tid se hvilke norske aktører som selger Bitcoin, og hvor mye de skal ha betalt per Bitcoin (man trenger selvsagt ikke å kjøpe en hel Bitcoin).

Bak hvert brukernavn står det også et tall og en prosent som indikerer hvor mange positive tilbakemeldinger selgerne har. Noen av de store norske selgerene har flere titalls tusen positive tilbakemeldinger, så det er jo et godt tegn på at det er trygt å kjøpe Bitcoin fra dem.

Kjøpet foregår typisk ved at man sender en melding til en selger hvor man sier hvor mye man vil kjøpe, eller hvor mye man vil kjøpe for. Deretter får man vite hvor man skal overføre penger. Når pengene er overført til kjøperen sin konto får man som regel Bitcoins til lommeboka veldig raskt, men det kan jo ta noen dager hvis bankene er litt trege.

Mange velger å bruke såkalt straksbetaling for å kjøpe handelen raskt, og da er det ofte mulig å gjøre unna hele handelen på under 15 minutter!

Les mer: Hvordan kjøpe Bitcoin enkelt.

Ikke ha Bitcoin liggende hos en nettbasert tjeneste!

En siste ting vi vil nevne er at det er fullt mulig å ha Bitcoin liggende på en onlinebasert wallet. Når du kjøper og handler hos for eksempel Localbitcoins vil dette være tilfellet, og du kan motta Bitcoins på adresser som vanlig, og til og med sende de avgårde til andre lommebøker når du måtte ønske.

Les mer: Hvordan sjekke verdien på Bitcoin.

Problemet med å ha Bitcoins lagret her er at du ikke har full kontroll over dem. Her er de et mye enklere mål for hackere enn om du har de lagret lokalt på PC-en din med et skikkelig passord, og de fleste som mister store summer Bitcoin til hackere mister dem nettopp fra slike markedsplasser som Localbitcoins eller lignende.

Så vår anbefaling er å alltid overføre Bitcoins fra slike tjenester og over til en lommebok du har full kontroll over.

Les også:

Legg igjen en kommentar