Dagligvarer er den største utgiften på budsjettet til de fleste nordmenn, og en vanlig familie bruker gjerne flere tusen kroner på dagligvarer hver eneste uke. Om man ønsker å spare penger er denne budsjettposten et perfekt utgangspunkt, for de fleste kan nemlig kutte utgiftene på dagligvarer ganske betraktelig dersom de går inn for det.
Kjøp dagligvarer hos en av billigkjedene
Av alle dagligvarekjeder i Norge er det tre butikkjeder som er desidert billigere enn de andre; Rema 1000, Kiwi og Coop Extra. Ifølge pristester er det veldig lav forskjell på pris mellom disse kjedene, og en stor handlevogn på flere tusen kroner kan faktisk bare ha noen få kroner som skiller dem. Så velg en av disse tre, og hold deg unna alle andre, da andre kjeder som Spar, Coop Prix eller Meny som oftest er mellom 10 % og 20 % dyrere enn de tre billigkjedene i pristester.
Dersom du har mulighet til å handle hos en av de tre lavpriskjedene er du garantert å spare penger, og det er ofte verdt å øke reisetiden for å komme til en av disse.
Meld deg opp på kundefordelsprogrammer
Alle de store dagligvarekjedene har kundefordelsprogrammer som gir deg visse fordeler man ikke får uten.
Hos Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Spar, Joker og fler) bruker de Trumf som kundefordelsprogrammet sitt. Dette er et gratis fordelsprogram hvor alle kan melde seg inn, og spare 1 % av alt de handler for. Disse pengene får man som en bonus, og denne bonusen kan man overføre til en vanlig bankkonto når man måtte føle for det. På visse torsdager i løpet av et år er det såkalt «Trippeltrumf» hvor man får 3 % bonus istedenfor 1 %. Her får man faktisk 30kr på Trumf-kontoen sin hvis man handler for en tusenlapp, så pengene hoper seg faktisk raskt opp.
Også Coop har noe lignende, og med fordelsprogrammet Coop Medlem kan man også få 1 % bonus på alt man handler i Coop-butikkene, i tillegg til diverse andre fordeler som spesialtilbud på varer som andre ikke får tilgang til. Om du handler mye babyprodukter er det veldig fort gjort å spare en del penger her. Merk derimot at Coop-medlemskapet koster 300 kroner i andelsinnkjøp, så det er ikke gratis å bli medlem slik det er hos Trumf. Det er også ikke mulig å få pengene på konto akkurat når man vil, og istedenfor overføres de fra bonus til brukerkonto én gang per år.
Om du ofte handler i Coop-butikker er det stort sett likevel verdt å bli medlem, for det tar sjeldent lange tiden før man tjener inn de tre hundre kronene man må betale for å melde seg inn i klubben.
Les også: Er det verdt å bli Coop-medlem?
Rema 1000 har også et slags kundefordelsprogram, men dette går kun via appen Æ. Noen synes det er greit med en app, mens andre synes det er mye mer tungvindt enn å bare bruke det vanlige bankkortet for å registrere bonusen sin. Uansett, appen kan lastes ned i Play Store eller på App Store gratis.
Jevnt over kan man spare en del penger på å melde seg inn i kundefordelsprogrammene, og vanlige familier kan få utbetalt flere tusen kroner i året som medlemmer.
Bare handle dagligvarer en eller to ganger i uka
Et godt triks for å spare penger på dagligvarer er ved å sette konkrete grenser for hvor mange ganger man kan dra på butikken hver uke. Om man handler inn for hele eller halve uka om gangen plukker man med seg mye mindre unødvendige ting enn om man drar på butikken hver eller annenhver dag.
Det vil derfor være lurt å lage en god oversikt over alt man skal spise i løpet av hele uka, og prøve å holde seg til kun dette ene besøket. Kombinert gjerne dette med å sette opp et budsjett for maksimal effekt (mer om dette nedenfor).
Aldri kjøp mat når du er sulten
Ellers er det lurt å alltid være mett når man går på butikken. De fleste av oss har veldig mye lavere terskel for å plukke med oss ekstra småting som ser godt ut når vi er sultne, så det kan gå mye ekstra penger på tull hvis vi handler på tom mage. Ta derfor å få i deg litt mat før du drar for å handle, så kommer hele handleturen garantert til å bli billigere enn om du handler når du er sulten.
Dersom du først havner på butikken når du er sulten, for eksempel på vei hjem fra jobb, kan du starte handleturen med å kjøpe deg to bananer. Betal for disse og spis begge bananene før du fortsetter å handle, så er det mye lavere sjanse for at du kjøper mange ting du ikke egentlig trenger.
Ikke ta store avvik fra handlelisten
En god handleliste er viktig når man skal handle inn for en hel uke eller mange dager om gangen, men det er minst like viktig å ikke avvikt for mye fra handlelisten. Noen gjør det til en lek at du kun kjøper ting som står på handlelisten og ingenting annet, mens andre godtar å kjøpe inn litt greier de kommer på at de trenger når de er på butikken.
Dersom handlelisten er god nok skal man ikke trenge å kjøpe noe som helst som ikke er på handlelista. Men det kan være vanskelig å få laget en så god handleliste at man får man absolutt alt man trenger for hele uka.
Mange opplever at det gradvis blir enklere å kun holde seg til handleliste etter hvert som man blir flinkere til å ta ukeshandler, og lærer hva man faktisk trenger for å klare seg en hel uke. Så fortvil ikke dersom du må ha noen avvik fra handlelista de første ukene, men jobb for å minimere hvor mye du må avvike fra uke til uke.
Følg med på tilbud hos dagligvareaktørene for å få billigere varer
De fleste dagligvarebutikkene har ukentlige tilbud, og disse kan faktisk være veldig gode. Det er derimot ikke alle som er like gode, så det er viktig å være klar over hva varene pleier å koste til vanlig, så er det enkelt å avgjøre om det faktisk er verdt å hamstre inn tilbudsvarer eller ikke.
Om en ting du jevnlig spiser er på tilbud kan du spare mye penger på å kjøpe inn store kvanta når det er salg, men pass på å ikke la deg lure til å kjøpe inn tilbudsvarer du vanligvis ikke ville brukt penger på.
Et godt triks for å se hvor mye penger man faktisk sparer på tilbudene på er ved å ta vare på en kvittering hvor man har kjøpt tingene man vanligvis handler. Da kan man raskt finne ut hvor stor prisforskjellen er mellom tilbudet og vanlig pris. Faktisk vil man se at ofte settes prisen bare ned med noen få kroner, mens på noen tilbud kan man spare flere tiere per produkt. Så det er enorme variasjoner på hvor mye man kan spare på å hamstre inn ting som er på tilbud!
Lag et budsjett før du handler dagligvarer
Den beste måten å spare penger på dagligvarer på er ved å lage seg et budsjett og en plan for hva du skal spise. Sett av en viss sum til matvarer, og hold deg til denne summen. Budsjettet bør være såpass stramt at man ikke kan legge med ekstra godsaker når man først er ute og handler, men romslig nok til at man får kjøpt alle middagene og tingene man trenger.
Noen synes budsjett fungerer veldig godt, mens andre ikke er så glade i dem. Dersom de fungerer for deg er det jo helt supert! Men fortvil heller ikke dersom du ikke ønsker å bruke et budsjett når du skal handle.
Det fine med budsjett er at de i alle fall er veldig flinke til å la deg få en oversikt over hvor mye penger du bruker på dagligvarer, og om man bruker mer enn det man tror man gjør.
Følg med på kiloprisen
Små pakker med produkter koster ofte vanvittig mye mer enn samme produkt i større pakke når man ser på kiloprisen. Ofte kan det bare være noen få kroner forskjell på en liten boks på 200g og en stor boks på 500g, og så lenge du faktisk trenger en stor boks, eller får mulighet til å spise den opp innen utløpsdatoen vil det nesten alltid lønne seg å velge den store pakken.
Vårt tips er å se på kiloprisen på produktet. Alle butikker skal opplyse prisen per kilo eller per liter, og da er det mye enklere å sammenligne priser. For det kan jo være ganske vrient å vite om det er billigere med 34 kroner for 300 gram eller 75 kroner for 1 kg. Når du derimot ser på kiloprisen er det utrolig enkelt å sammenligne, og se at det uten tvil lønner seg å kjøpe pakken med 1 kg.
Kjøp produkter fra billigmerkene
De store dagligvarekjedene har sine egne billigprodukter, som First Price, Prima eller Coop-merket. Disse er typisk varer av nesten like god kvalitet som de andre produsentene, men til kun en brøkdel av prisen.
Noen synes disse billigproduktene er helt fine, mens andre ikke er så glad i dem. Vår erfaring er at noen produkter er helt supre, mens andre tydelig er av dårligere kvalitet.
Det er likevel verdt å bruke litt tid på å finne ut av hvilke billigprodukter som fungerer for deg. Om du synes First Price spagetti er like god som den vanlige kan du spare noen tiere for hver eneste pakke du kjøper! Om du gjør det samme med en 15-20 produkter kan du faktisk spare flere hundrelapper i uka.
Noen av billigproduktene er faktisk produsert og laget av samme aktør som produserer vanlige produkter. Dette gjelder blant annet noen typer laks hvor både laksen, prosesseringen og innpakningen gjøres på akkurat det samme stedet uansett om man kjøper billigvarianten eller den dyre varianten.
Et par tips til billigprodukter man kan vurdere er bananer, mais, oppvaskhansker, alt av pasta, egg, bakepapir osv.
Lønner det seg å dra til Sverige for å handle?
Det er mange dagligvarer som er billigere i Sverige, og dersom du er litt smart når du tar harryhandelen er det mulig å spare store mengder med penger. Vi har skrevet en artikkel om hvilke matvarer som lønner seg å kjøpe i Sverige, men kort oppsummert kan vi anbefale å kjøpe kjøtt, ost, brus, godteri, apotekvarer og babygrøt når man er på andre siden av grensa.
Det er også en hel haug varer som er litt dyrere i Sverige, så det er ingen automatikk i at man bør handle absolutt alt man trenger i Sverige. Så gjør det samme som du ville gjort når du handler i Norge; planlegg, skriv en handleliste, og ikke kjøp annet enn det som står på handlelista. Skriv ned priser og sammenlign med de norske prisene for å sjekke om du faktisk sparer penger på å reise til Sverige.