Hvordan slutte med sukker: stor guide med gode tips!

Det er veldig mange av oss som føler at vi spiser mer sukker enn vi burde, enten i form av å spise litt for mye godteri litt for ofte, være litt for glade i sukkerholdig brus, eller bare har en diett hvor sukker dukker opp litt for ofte.

Litt sukker i seg selv er ikke spesielt farlig, men vi nordmenn spiser også mye mer sukker enn vi egentlig burde. Mange av oss hadde hatt veldig godt av å redusere mengden betraktelig, og derfor har vi samlet sammen gode råd for deg som vil slutte med sukker.

Hvorfor er det så vanskelig å slutte med sukker?

Fra naturens side har vi mennesker en forsvarsmekanisme som får oss til å bli gærne etter sukker. For mange tusen år siden var denne veldig nyttig for å få oss til å overleve, men i dagens samfunn hvor det er enkelt å få tak i sukker kan denne forsvarsmekanismen faktisk være farlig, ettersom vi får i oss alt for mye sukker, og kan få store helseproblemer som diabetes av dette.

Det er derfor helt naturlig å ønske å spise sukker. Faktisk skiller kroppen ut dopamin, kroppens eget belønningssystem allerede når sukkeret treffer tungen! Slik dopaminbelønning føles godt for oss mennesker, og det er dette som gjør at vi hele tiden har lyst på sukker og produkter med sukker i.

Studier har vist at man ikke egentlig blir avhengig av sukker, men at det heller er smaken og den raske godfølelsen man får av å spise sukker som er problemet. Så du vil ikke slite med abstinenser ved å slutte med sukker, selv om mange føler på et sterkt sug de første dagene. Dette sukkersuget er helt ekte, og har med at kroppen og munnen din har blitt vandt til å få jevnlig tilførsel av noe søtt hver dag.

Hold deg 24 timer uten sukker!

Mange eksperter mener at dette sukkersuget man får etter sukker, eller i virkeligheten etter dopamin, avtar nesten helt etter 24 timer. Dersom du går et helt døgn uten sukker vil dette faktisk være nok til å stoppe dette suget. Det er jo ikke slik at du ikke har lyst på sjokolade eller Cola etter 24 timer, men kroppen har ikke like sterkt behov for sukker i alle fall.

Vi anbefaler derfor å ta 24 timer sukkerfri for å komme i gang med å slutte med sukker. Dette gir deg en knallgod start, og det er mye enklere å slutte helt med sukker.

Når du har 24 timer sukkerfri bør du også holde deg vekk fra «sunne» sukkerkilder. Dette inkluderer porter, pasta, ris og alt av frukt. Du trenger ikke å slutte med dette for alltid, men hold deg unna alt med mye karbohydrater i 24 timer for å bli kvitt dette sukkersuget.

Drikk mye vann og spis godt

Når man føler at man har lyst på sukker er det i mange tilfeller kun sult du føler. Om du drikker et eller to glass vann og spiser litt sunn mat vil som oftest dette sukkersuget forsvinne av seg selv. Så neste gang du får lyst på sukker bør du heller spise noe sunnere eller drikke litt vann, så forsvinner suget uten at du trenger å få i deg sukker.

Lag deg strenge regler for når og hva du kan spise av sukker

Når du skal slutte med sukker er det også veldig lurt å ha klare grenser. Velg når du kan spise sukker, hvor mye sukker du kan spise da, og hvilke produkter du regner som sukkerholdige eller ikke. Med konkrete grenser på mengder er det enklere å forhold seg til enn om du «kan spise litt godteri i helga». Da er det bare å si for eksempel 9 sjokoladeruter og to glass brus eller bare «litt», så vet du nøyaktig hvor mye du kan spise før det er for mye.

Da slipper du å sitte igjen med følelsen av at du sprakk, og kan heller fokusere på å kose deg med den mengden sukker du faktisk skal spise.

Unngå å ha sukker i hjemmet

Sukker er typisk det man går til når man er litt for sulten, og vil ha noe rask mat. Det er veldig enkelt å hive i seg litt sukker når man egentlig burde spist noe helt annet.

En enkel måte å unngå denne sultenspisingen av sukker på er å unngå å ha sukker i huset sitt. Ikke la det stå Cola i kjøleskapet eller sjokolade i kjøkkenskapet, for da er det så utrolig mye enklere å sprekke enn om du faktisk må dra på butikken for å kjøpe disse tingene.

Når du skal kjøpe godteri for helga gjør du det på fredag, og lager deg klare grenser for hva og hvor mye du skal kjøpe før du drar på butikken. Samtidig tar du deg et sunt mellommåltid før du reiser på butikken, for det er veldig dumt å dra på butikken med tom mage. Da øker du sjansene for å kjøpe inn rask mat med mye sukker noe helt ekstremt! Dette bør du for all del unngå.

Bytt ut produkter med sukkerfri alternativer

For noen kan det være fornuftig å bytte ut brus med lettbrus, saft med sukkerfri saft og lignende. Når man gjør dette får man produkter med kunstig søtning istedenfor vanlig sukker, og det er mye bedre for helsen til de aller fleste. Noen mener kanskje at dette er å jukse, og det er ikke nødvendigvis spesielt bra å bøtte ned på med Pepsi Max heller, men det er i alle fall flere hakk bedre enn å drikke tilsvarende mengde med sukkerholdig brus.

Les også: Slik slutter du med brus!

Om du er veldig glad i sjokolade kan du kjøpe deg mørk sjokolade. Da får du i deg litt sukker, men nesten ingenting sammenlignet med de mengdene du får i vanlig melkesjokolade eller tilsvarende.

Vær obs på skjulte sukkerkilder!

Det er jo greit nok at brus og godteri inneholder store mengder sukker, men det er også viktig å være klar over skjulte sukkerbomber når man skal slutte med sukker. For eksempel er det mange som er glade i frukt, men om du spiser 2 – 3 frukter om dagen får du faktisk i deg veldig mye sukker.

Det samme gjelder for juice. Det er jo sunt med et glass appelsinjuice til frokost, men samtidig som det er mye gode vitaminer er det også mye sukker, og du bør si stopp når du har drukket ett glass.

Et par andre skjulte sukkerbomber mange glemmer er yoghurt, frokostblanding, lys pasta, hvit ris, energibarer og bagetter.

Litt sukker er ikke verdens undergang

Husk også at det ikke er noe farlig i å spise litt sukker. Dette er noe vi mennesker er laget for å ønske oss, så ikke føl at du har tapt kampen mot å slutte med sukker bare fordi du spiste litt sjokolade eller drakk litt brus en dag. Det kan være veldig vanskelig å skulle slutte med sukker, og mange har flere nederlag før de endelig klarer å komme til det punktet de ønsker.

Dersom du sprekker er det bare å prøve igjen neste morgen. Ikke gi opp bare fordi du gikk på en smell, for det blir litt enklere for hver gang! Dette kommer du til å få til hvis du ønsker det.

Blir ikke søtsuget vekk? Sjekk kromnivået ditt!

Krom er et grunnmetall som kroppen trenger for å fungere som den skal. Det er derimot ikke alle som har nok krom i kroppen sin, og for mange får det utslag i et slags søtsug. Så dersom du faktisk tror du har et medisinsk problem som gjør at du har mer søtsug enn du burde kan det være lurt å sjekke om du har nok krom i kroppen. Dette kan du sjekke ved å booke en time hos fastlegen din. Dersom du har for lave verdier kan du prøve å ta kromtilskudd for å komme til riktig nivå, så er er mulig at søtsuget forsvinner.

Grunnen til dette er at krom er med på å sørge for at blodsukkeret i kroppen oppfører seg som det skal, og når det er for lite kan du få feil blodsukker, slik at kroppen tror den trenger sukker for å regulere blodsukkeret. Men i virkeligheten mangler den krom, ikke sukker.

Du kan kjøpe kromtilskudd hos apotek, og kan for eksempel bestille det fra Apotekhjem og få det levert rett i postkassa.

Er det farlig for helsa om man spiser mye sukker?

I små mengder er ikke sukker farlig. Det er nesten helt ren energi som kroppen din fint klarer å utnytte, og fungerer veldig godt for å få raskt tilgang til energi. Problemet kommer først når man begynner å spise store mengder. Og med store mengder snakker vi om 3 + sukkerbiter om dagen, langt mindre enn folk flest faktisk får i seg daglig.

Når man får i seg mer sukker enn kroppen kan bruke vil dette gjøres om til fett, og dette er mye av grunnen til at et stort sukkerinntak ofte fører til vektoppgang. I tillegg skal man ikke glemme farene ved at sukker er en direkte kilde til at mange får diabetes type 2. I tillegg er det jo slik at man får en type energi som er vanskelig å regulere; nemlig at energien påvirker blodsukkeret ved stort inntak av sukker. Dette gir en ubehagelig følelse, selv om det ikke er direkte farlig med midlertidig lavt blodsukker for friske mennesker.

Det er bred enighet om at nivået med sukker som vanlige nordmenn får i seg er altfor høyt, og er en stor risiko for sykdom! De aller fleste av oss hadde hatt gått av å redusere mengden sukker vi spiser, så dette er et ekte problem.

Les også:

Legg igjen en kommentar