Det er mange som har solceller på takene sine hjemme, men det har også gradvis blitt mer vanlig å installere solcellepanel på taket på hytta. Om du vil ha strøm på hytta uten å være koblet på strømnettet og betale nettleie er det en god mulighet for å øke komforten med solcellepanel på taket.
Man kan fint installere solceller på hytta, og en stor installasjon kan øke komforten på en hytte betraktelig uten at du må koble deg på strømnettet. Det er kun sertifiserte elektrikere som kan installere solcellepanel på hytter og boliger, så man må leie inn håndverkere til å gjøre jobben for deg. Regn med å ut med alt mellom 40 og 100 000 kroner for et bra anlegg som dekker vanlige behov.
Den enkleste måten å få solceller på hytta på er nok ved å ta kontakt med et lokalt elektrikerfirma eller solcellefirma som driver med oppsett av solceller. Da kan de komme på befaring og gi tilbud på en god pakke som passer til det behovet du har, og både levere solcellene samtidig som de installerer det elektriske for deg.
Det er mange som har fått installert solceller på hytta, og som synes dette fungerer greit. Man kan installere solceller uansett om man er koblet på strømnettet eller ikke, og for deg som har hytte som ligger langt fra strømnettet kan det være en fin måte å få strøm på hytta på.
Merk at det derimot ikke finnes veldig gode batterier man kan koble til solcellene, så hvis du er på en hytte uten å være koblet på strømnettet og det er helt overskya i mange dager på rad kan man raskt merke at de ikke produserer nok strøm til å få brukt alt man vil.
Så solcellepanel på hytta er jevnt over bra, men her i Norge er det relativt ustabilt hvis det er den eneste strømkilden din. For eksempel vil det være betydelig mindre produksjon på vinteren når det er få timer med sollys hver dag, sammenlignet med midt på sommeren når den kan produsere strøm dagen lang.
Husk på dette hvis du skaffer deg solcellepanel på hytta
Før man skaffer seg solceller på hytta er det viktig å ha realistiske forventninger til hva man får. Om hytter ligger i gode solforhold er det teknisk mulig å få solcellepanel som er store nok til å drive både TV, kaffetrakter, støvsuger og vaskemaskin på én gang, men da må du også ut med en solid slant med penger for anlegget.
Aller mest vanlig er det å skaffe seg solceller som dekker enklere behov som litt opplysning, lading av mobiltelefoner og en TV, og slike småting. Da trenger man ikke et spesielt stort anlegg, og kan kjøpe et relativt billig solcellepanel for å dekke dette behove.t
Hvis du er koblet til strømnettet kan du også regne med å få igjen penger på strømregninga i perioder med mye sol hvor du ikke bruker hytta så ofte. Overskuddsstrøm vil nemlig selges automatisk til strømleverandøren hvor det blir videresolgt, og det er jo alltid deilig med fakturaer hvor du får penger istedenfor å måtte betale dem.
Hvor mye koster solceller på hytta?
Prisen for et solcellepanel på hytta kan variere stort etter hvor stor del av taket du vil dekke. Skal du ha litt strøm til å lyse opp lamper på kvelden og lade telefonen på dagtid trenger du ikke å betale mer enn 20 – 30 tusen kroner for hele anlegget.
Om du derimot vil bruke hytta i samme grad som om du var koblet til strømnettet må du ut med mer penger, og regne med å dekke så godt som hele taket med solcellepanel. Dette kan koste alt fra 80 til 140 000 kroner, avhengig av hvor stort tak og hytte du har, samt hvordan taket ligger i forhold til innstrålingsgrad.
Kan hytta fungere med kun solceller?
Hvis du er vandt til en hytte uten å bruke all verdens elektronikk, men ønsker å øke komforten litt ved å kunne ha på lamper, TV eller lade mobiler på kvelden, så vil solceller være mer enn nok for deg.
Hvis du har en moderne hytte med mye elektronikk som oppvaskmaskin, fryser, kaffetrakter og mange ulike dingser som brukes jevnlig vil det neppe være nok med solcellepanel. Men det kan selvsagt legges for å redusere hvor mye du må betale til strømselskapet ditt når fakturaene kommer.
Merk at solcellepanel fungerer ganske dårlig til oppvarming. Dette er fordi oppvarming krever mye strøm, samtidig som solcellene jevnt over fungerer dårligst i det tidsrommet hvor nødvendigheten for oppvarming er størst. Så du bør fortsatt regne med å måtte ta med sekker med ved til hytta selv om du dekker hele taket med solceller.
Slik får du støtte til solceller på hytta
For noen få år siden fikk man kun støtte til solceller på egen primærbolig, men støtteordningen fra Enova er nå utvidet til å gjelde sekundær- eller fritidsboliger. Så du kan nå søke om å få støtte av Enova til å legge solceller på taket på hytta.
Du kan lese en detaljert guide om å søke støtte til solcellepanel ved å klikke her. Maksimalt vil du få 28 750 kroner i støtte, så du må fortsatt ut med mesteparten av summen for installasjonen og materialet selv.
Kan man ta lån til solceller på hytta?
Det har blitt mange aktører som tilbyr lån til solcellepanel, og flere av disse tilbyr også lån for deg som vurderer å legge solceller på taket av hytta. Ofte har disse god rente med bakgrunn av at de kan tas med sikkerhet av fritidsbolig i pant, så hvis du allerede har lån på hytta kan det være enkelt å bake inn et lite lån til solceller i dette.
Om du får bakt inn solcellepanel i hyttelånet ditt kan du komme unna med å betale den samme renta som du gjør på hyttelånet fra før av. Grunnen til at dette går er jo at solcellepanelet også typisk øker verdien på hytta, så det er lav risiko for banken å innvilge dette ekstralånet.
Det finnes også de som tilbyr lån til solceller uten sikkerhet, men da får du betydelig høyere renter. Her må du regne med en rente et sted mellom 8 % og 20 %, så da vil jo solcellene koste en del mer totalt sett om du velger en nedbetaling på for eksempel 5 år.