Når man kjøper møbler eller elektronikk følger det som regel med skinnsyke mengder isopor, typisk nok til at man stusser litt over hvordan all den isoporen fikk plass i den lille boksen.
Dette må man jo kvitte seg med, men hvordan skal man egentlig sortere isopor for at det blir riktig kildesortert?
Før i tiden skulle man kildesortere isopor som plastemballasje, men skjerpede krav har ført til at det nå enten må kastes i restavfallet eller leveres som isoporavfall (egen container) på en gjenvinningsstasjon.
Det er med andre ord helt greit å legge restene av isopor fra når du kjøper småtterier i restavfallet, men om du har kubikkmeter med isopor fra større leveranser skal du levere det til gjenvinning hos en gjenvinningsstasjon.
For ikke så veldig mange år siden skulle man sortere isopor som plast, men dette ble endret på grunn av isopor sin statiske egenskap. Dette betydde at småbiter av isopor festet seg til plast på gjenvinningsstasjonen, og det var vanskelig å sortere ulike typer plast fra hverandre. Så da ble det endret til at den skal kastes som restavfall eller sorteres som egen isoporavfall.
Merk også at farget isopor er noe annet enn vanlig isopor. Farget isopor er en type isolasjonsmateriale som inneholder kjemikalier, og må leveres som farlig avfall!
Ellers gjelder reglen for all type isopor, inkludert både bokser fra fastfoodrestauranter, fiskebokser, og emballasje som kommer i pakker for å unngå skade på produktene.