Hvordan spare penger på oppvarming av bolig

Vi nordmenn bruker tusenvis av kroner på å varme opp boligen vår, og de som har egen enebolig av en litt eldre årgang kan nesten se tusenlappene fly ut vinduet i januar og februar.

Det er derimot noen tiltak man kan sette i gang for å spare penger på oppvarming av bolig, og nedenfor skal vi se nærmere på noen ting du kan gjøre for å få en lavere strømregning.

Installer en varmepumpe

Det er jo kanskje det aller mest klassiske tipset for når man skal spare penger på oppvarming, men grunnen til at alle anbefaler varmepumpe for å spare penger på oppvarming er at det fungerer knallgodt.

En god varmepumpe har omtrent 3 ganger så mye oppvarmingsevne per enhet strøm som når du bruker elektrisk oppvarming, så i prinsippet kan du kutte strømregninga for oppvarming i tre når du bytter fra panelovner til varmepumpe!

Varmepumper koster jo en del i innkjøp, så det blir jo slik at man installerer den én gang, og sparer inn pengene over tid. For å sikre deg den beste prisen bør du innhente tilbud fra flere aktører som selger og installerer varmepumper, som fra Tjenestetorget.

Vi anbefaler å sjekke ut Varmepumpeshopen for et godt tilbud for deg som vil kjøpe den og installere den selv. Der får du varmepumper til betydelig lavere priser enn om du skal bestille det via en normal elektriker.

Varmepumpe

Husk dette når du velger varmepumpe

Når du skal kjøpe varmepumpe er det lurt å gjøre litt god research. Skal du bare varme opp ett rom holder det kanskje med en billig modell (som denne til litt over 11 000 kroner), men dersom du ønsker å ha den som hovedkilde til oppvarming av hele boligen (noe som er mulig om du har dørene åpne mens du varmer opp) vil du heller velge en større modell med mer kraft.

Se etter en varmepumpe som er ment for nordiske forhold og er designet for å varme opp et rom som er like stort eller litt større enn det du faktisk skal varme opp.

Du kan vente en totalkostnad på et sted mellom 15 000 og 30 000 for en god varmepumpe ferdig installert. Så det tar noen år før du har tjent inn kostnaden for varmepumpa, men over for eksempel 10 år har de aller fleste gått med et klekkelig overskudd.

Det finnes flere varmepumper med innebygd WiFi, noe som er overraskende kjekt. Da kan du slå av varmepumpe når du drar på jobb om morgenen, men slå den på igjen før du forlater kontoret, så er det godt og varmt når du kommer hjem igjen uten at den må stå på hele dagen.

Bytt strømleverandør

Det er altfor mange som er trofaste mot strømselskapet ditt! Men om du setter av ti minutter til å gå inn på sidene til Tjenestetorget, skriver inn navn og adresse, og klikker at du vil bytte til den strømaktøren med billigst tilbud på strøm, ja, da kan du faktisk spare flere hundrelapper på neste strømregning.

Å bytte strømleverandør er kanskje den enklest måten å spare penger på oppvarming av boligen, for her gjør du jobben helt gratis på 5 minutter, så sparer du litt penger for hver strømregning i lang tid fremover.

Strømmen du får er for øvrig helt lik uavhengig av hvor du får den fra, så det er sjeldent man har noe å tape på å bytte strømleverandør.

Men hvilken strømavtale?

Når man bytter strømleverandør må man jo velge type strømavtale. Her er det heldigvis enkelt å velge. For de aller, aller fleste vil spotpris være den avtalen som lønner seg mest. Så velg den strømtavlen med lavest pris per kWh med spotpris, så får du så billig strøm som det er mulig å få til.

En fastprisavtale kan være forlokkende når det er høye strømpriser, men er generelt sett totalt sett betydelig dyrere enn andre strømavtaler. Så dette passer for de som vil ha litt mer forutsigbarhet, men som er villig til å betale ekstra for det.

Bruk strøm på oppvaring på et tidspunkt det er billig

Med smarte strømmålere i alle norske hjem betaler så godt som alle strøm time for time. Det betyr at dersom du bruker strøm når de er dyr, betaler du også mer, og det blir ikke noe vektet gjennomsnitt gjennom hele dagen slik det var for noen få år siden.

Dette betyr også at det er mye penger å spare på å bruke strøm på riktig tid. Typisk er strømmen dyreste tidlig på morgen når folk våkner og tar en dusj før jobb, pluss rundt 4-5 når de kommer hjem fra jobb igjen.

Dersom du kan klare å legge oppvarmingen til tidspunktene hvor strømmen er billigere kan du i teorien halvere strømregninga!

Les også: Når på døgnet strømmen er på sitt billigste forklart.

I praksis betyr det at du skal varme opp boligen tidlig på morgen, og stoppe oppvarmingen i 6-tiden på morgenen. Prøv å få oppvarmingen avslått til rundt 9, for da begynner strømmen å bli billig igjen. Om du drar på jobb bør du sette boligen til å varme seg opp i 2-tiden istedenfor mellom 3 og 5, og gjøre ditt beste for å måtte bruke mer strøm på å varme opp mellom 5 på ettermiddagen og 10 på kvelden.

Det høres kanskje komplisert ut, men kjøp deg smarte panelovner som denne smartovnen med WiFi, så er saken superenkelt.

En smart varmeovn fungerer enkelt ved at du kobler smartvarmeovnen til en mobilapp, så kan du slå av og på oppvarmingen der. Du kan også sette den til å varme opp boligen din til gitte tidspunkt, som for eksempel mellom 04.00 og 05.00 på morgenen når strømmen er mye billigere enn et par timer senere.

Da kan du våkne opp til et varm bolig uten at du må betale spesielt mye for oppvarmingen!

En smart varmeovn

Akkurat som med varmepumper blir det jo en dyrere engangsinvestering som over tid vil lønne deg. Disse smart varmeovnene er heldigvis ikke superdyre, så det kan faktisk være at du klarer å tjene inn kostnaden i løpet av én eller to vintermåneder!

Det finnes for øvrig også varmepumper med akkurat samme funksjon, og dette vil da være ennå mer lønnsomt enn smarte varmeovner, men kommer også med en mye høyere engangskostnad. Aller best blir en kombinasjon av begge, men da må du regne med å punge ut litt penger for å kjøpe inn utstyret som over tid vil spare deg for mye penger.

Sjekk om du kan spare penger ved å varme opp boligen med ved istedenfor strøm

Når strømmen er på sitt dyreste i januar og februar kan det ofte være lønnsomt å dyre med ved, selv om det ikke er noen automatikk i det. Om du klarer å kjøpe store mengder med ved på en annen årstid enn midt på vinteren (for da settes jo gjerne prisene opp), kan det lønne seg å dyre med ved.

Med ved og en god vedovn får du varmet opp akkurat når du måtte ønske uten at det går så hardt utover strømregninga.

Det er derimot neppe lønnsomt å kjøpe ved på bensinstasjoner eller dagligvareforretninger, for her blir faktisk ofte prisen per kWh betydelig høyere enn strømmen selv når den er på sitt dyreste. En gammel vedovn kombinert med ved fra bensinstasjon gir nemlig en teoretisk pris på 229 øre/kWh (ved at man betaler 75kr for 40L med blandingsved i en gammel vedovn med 50 % virkningsgrad).

229 øre/kWh er betydelig dyrere enn strømmen, som stort sett er på rundt halvparten av dette når den betegnes som historisk høy i mediene. Om du sammenligner det med å varme opp med varmepumpe som har omtrent 300 % effekt av strømmen får du da en vedpris som er 6 ganger så dyr som å varme opp med varmepumpa.

Ved kan være en god løsning for å varme opp, men sørg for at du kjøper billig ved og har en ovn med høy virkningsgrad. Samtidig bør du følge med på strømprisene for å se når det lønner seg å varme opp med ved, eller om man heller skal spare den fordi strømprisene gjør det mer lønnsomt å varme opp elektrisk.

Vurder om du skal etterisolere boligen

Om du først skal vurdere å bruke mye penger på én gang for å spare penger på strømutgiftene over tid, kan det jo også være en tanke om du skal etterisolere boligen. Både isolasjon og vinduer er store kilder til varmetap, og selv om det er dyrt å etterisolere eller bytte vinduer er det faktisk ikke umulig at det kan lønne seg på lang sikt.

Samtidig vil det jo være med på å øke verdien av boligen din, samtidig som det gir mer komfort å bo i et hus hvor det ikke trekker fra vinduer eller vegger når det er kaldt ute.

Vi skal ikke snakke stort mer om prisen for å etterisolere boligen, eller bytte ut vinduene, for her er det så store variasjoner fra bolig til bolig, sted til steg, og firma til firma. Det du kan gjøre er å få befaring fra noen som driver med det, så får du et prisoverslag og en tanke rundt hvorvidt det er noe som kommer til å lønne seg for deg.

Kan du senke temperaturen i boligen din med et par grader?

Undersøkelser har vist at man gjennomsnittlig sparer 5 % av strømregningen for hver grad man senker temperaturen inne. For mange spiller det ingen rolle om de har 22 eller 20 varmegrader i huset, men dette kan da altså utgjøre så mye som 10 % reduksjon av strømregninga!

Det er jo ikke noe digg å fryse når man er innendørs, men samtidig trenger man kanskje ikke å sitte i shorts og t-skjorte i 24 grader når strømmen er på sitt dyreste. Om du tar på deg ullundertøy og ullsokker kan du fort senke temperaturen 3-4 grader uten at det blir spesielt ubehagelig, og kan da få 20 % lavere strømregning i samme slengen.

Ha en smart plassering på varmeelementene dine

Et lite triks du kan gjøre for å spare penger på oppvarming er å sørge for å ha varmeovner og andre ting du bruker for å varme opp på riktig steder. Dersom du setter varmeovnen bak sofaen vil den ikke gjøre store forskjellen; da varmer den opp sofaen, og varmen stiger opp til taket hvor den gradvis forsvinner ut i sprekker.

Den riktige måten å varme opp på er ved å ha varmeelementene på et åpent sted med god luftsirkulasjon slik at varmen bæres rundt i rommen istedenfor å bli stående fast på én plass.

Luft riktig, så sparer du på oppvarmingen

Dersom du lufter på feil måte kan mye varme forsvinne ut av vinduet uten at du får noen effekt av å få friskere luft. Når du skal lufte bør du nemlig gjøre det ved å åpne vinduer så mye det lar deg gjøre i 5 til 10 minutter for å bytte ut all luften på kort tid.

Dette er den mest energieffektive måten å lufte på, for da rekker ikke vegger, gulv og sånt å bli avkjølt, så det går fort å varme opp den friske luften igjen.

Denne artikkelen inneholder annonser for Tjenestetorget, Varmepumpeshopen og Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar