Hvordan starte dieselbil i kulda

Dieselbiler er gode på veldig mye, men å starte i kulda er ikke én av disse tingene. Det er nemlig mange dieselbileiere som fortvilt må innse at de ikke får start på bilen når de skal reise til jobb eller levere i barnehagen midt på vinteren når temperaturen har krøpet under 20 minusgrader.

Det er heldigvis noen triks man kan gjøre for å få start på dieselbilen i kulda, og nedenfor skal vi se på hvordan du kan få dieselbilen til å kjøre i kulda selv om det er under 20 minusgrader.

Sjekk at batteriet er fulladet

Den vanligste grunnen til at dieselbiler ikke fungerer på vinteren er at batteriet ikke har nok kapasitet til å starte motoren. Bilbatterier har nemlig en betydelig redusert kapasitet når det er mer enn 15 minusgrader ute, og ofte har den ikke kapasitet nok til å få start på motoren før det er tomt.

For å unngå dette problemet bør du sørge for at det er godt med strøm igjen på batteriet. Den enkleste måten er å la det stå til lading over natten før det er meldt å være veldig kaldt, og deretter sørge for at du ikke kun kjører små, korte turer. Ta heller et par lengre turer i uken for å sørge for å holde det ladet, for lengre kjøreturer er med på å lade opp batteriet igjen. Husk å ta av den negative polen først når du kobler ut batteriet for å ladet det!

Det er enkelt å lade batteriet hjemme, og alt du trenger er en batterilader. Den må ha en spenning som er lik det batteriet ditt har, noe som typisk er 12V på bilbatterier, selv om det kan variere. Vi anbefaler å skrive inn skiltnummeret på Eurodel og velge batterilader derfra, så får du oversikt over bilbatteriladere som garantert passer til bilen din. Prisen er et sted mellom 500 og 2 500 kroner, men du får en helt fint bilbatterilader for tusenlappen.

Lading av bilbatteri

Sørg også for at det ikke er rust eller noe sånt på batteripolene, for dette forhindrer batteriet fra å overføre nok strøm til bilmotoren.

Om batteriet er gammelt og slitt kan det også være at du må bytte ut hele batteriet med et nytt et. Batterier har nemlig en forventet levealder på 4 – 5 år før du må byttes ut, og dette merker du best på vintertid hvis du må ta inn batteriet for å lade det jevnlig. Her er det bare å kjøpe seg en nytt batteri, og igjen må du ut med rundt en tusenlapp for dette for vanlige bilbatterier.

Pass på at du har vinterdiesel

Det er mange som ikke vet at det er noe som heter sommerdiesel og vinterdiesel, men det er det faktisk. Dersom du kjører dieselbil til vanlig har du neppe feil type diesel, men dersom du starter traktoren for første gang siden sommerferien kan det hende at den er full av sommerdiesel.

Når temperaturen bikker 12 minusgrader vil faktisk sommerdiesel få vokskrystaller som vil tette igjen dieselfilteret. Da får ikke lenger motoren nok diesel til at den klarer å starte!

Vinterdiesel begynner derimot ikke å felle ut vokskrystaller før det er 22 minusgrader, og først ved rundt 32 minusgrader når den det som på fagspråket kalles for blokkeringspunktet. Da vil selv et fint og rent dieselfilter ikke klare å få dieselen til motoren!

De fleste drivstoffstasjoner bytter til vinterdiesel lenger før det er nødvendig, så om du har fylt diesel etter september er det stor sjanse for at du allerede har vinterdiesel. Dette er ikke er realistisk problem for deg som kjører bilen jevnlig.

Bytt dieselfilteret

Et dårlig dieselfilter kan også være problemet dersom du sliter med å få start på dieselbilen når det er kaldt ute. Om dette er nokså tett vil selv litt vokskrystaller i dieselen være nok til å stoppe motoren fra å få nok drivstoff, og da ender det som regel med at batteriet tar kvelden før motoren har fått nok diesel til å klare å starte i kulda.

Det er relativt enkelt å bytte dieselfilter hos en mekaniker, men man kan også bestille et dieselfilter fra Eurodel (igjen, skriv inn skiltnummeret for å være garantert å få riktig type), få det levert på døra, og bytte det selv. Det er ikke spesielt krevende, men det krever jo at du vet sånn omtrent hva du driver med. Det pleier stort sett å være gode videoer for temaet på YouTube.

Ha tynnflytende motorolje

De fleste dieselmotorer tåler mange ulike typer motorolje, men dersom den er tynnflytende er den mye mer hjelpsom med å få start på motoren på vinterhalvåret. Jo tynnere motoroljen er, jo enklere starter motoren når det er skikkelig kaldt.

Man kan derfor vurdere om man skal tømme ut all den gamle oljen og bytte den med ny og tyntflytende olje. Det koster ikke akkurat mange hundrelappene å bytte ut olja, og dette er en jobb alle får til å gjøre selv uten å involvere mekaniker.

Fyll tanken helt full!

En halvfull tank vil få litt kondens når det er skikkelig kaldt ute, og dette gjør det litt tyngre for motoren å starte skikkelig. Det er enkelt å unngå kondens i dieseltanken, og alt du trenger å gjøre er å sørge for at tanken er så full som mulig.

Så fyll opp med diesel hver dag når du kjører hjem fra jobb, så er det litt enklere å få start på bilen igjen neste morgen. Om du bare kjører korte turer hvor du bruker litt diesel er dette neppe et problem, men om du har halvfull tank eller nesten tom tank vil det ha en relativt stor betydning for hvor enkelt du får start på bilen i kulda.

Ta jevnlige kjøreturer

Dieselbiler har en tendens til å fungere bedre om de blir jevnlig brukt, og dersom det er skikkelig kaldt ute bør du ta en daglig kjøretur som er lang nok til at batteriet får ladet seg samtidig som også motoren får kjørt seg varm. Dette gir større sjanse for at bilen faktisk starter i kulda når du faktisk trenger den.

Her er det viktig at du faktisk kjører et stykke slik at motoren faktisk blir varm, for små, korte kjøreturer kan i verste fall gjøre mer skade på batteriet enn du tjener på å ha bilen jevnlig i bruk.

Hold deg unna parafin i dieselen!

Det er et gammelt kjerringråd at man skal helle litt parafin i dieseltanken for å få enklere start på bilen når det er kaldt ute. Dette er ikke bare helt meningsløst, men vil være med på å ødelegge katalysatoren i bilen din. Om du har skikkelig uflaks kan også parafinen ødelegge viktige komponenter i innsprøytningssystemet til motoren, og da blir det dyrt å reise til verksted.

Så hold deg langt unna dette kjerringrådet, og fokuser heller på de tingene du faktisk kan gjøre for å faktisk få start på dieselbilen i vinterkulda.

Denne artikkelen inneholder reklame for Eurodel.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan starte dieselbil i kulda”

  1. Det er vel en stund siden oljen kostet noen «hundrelapper», eller er «saken» hentet fra andre rimelige steder!

    Svar
    • Hei, Truls.

      Hvor mye tenker du at det koster med oljen for å ta et oljeskift på motorolja for å bytte med tynnflytende motorolje?

      Svar

Legg igjen en kommentar