I Norge er nesten 75 % av alle bittskader fra hunder, så dette er uten tvil det vanligste dyret som fører til at mennesker blir bitt. Det er ikke nødvendigvis farlig å bli bitt av en hund, men det spørs jo selvsagt på bittet størrelse da.
Men hvordan er det egentlig med stivkrampe og slike infeksjoner når man blir bitt av en hund?
Når man blir bitt dypt i huden av en hund bør man kontakte lege for å ta stivkrampesprøyte så fort som mulig. Bittet må være ganske dypt for at stivkrampebakterien Clostridium tetani skal overføres, men det er bedre å være på den sikre siden. Så ring fastlegen din for å få resept på en stivkrampesprøyte hvis du blir bitt av en hund.
Om det bare er lekebiting som ikke går gjennom huden er det selvsagt ingenting å stresse over, og det er først og fremst dype bitt som penetrerer huden som har anledning til å overføre bakterien.
Hvis du blir bitt til blods eller gjennom huden er det første du skal gjøre å vaske såret med såpe og vann for å desinfisere det. Deretter ringer du legen din for å be om vurdering om du skal komme inn for å ta stivkrampesprøyte eller ikke.
Det eneste unntak er personer som er vaksinert mot stivkrampe. De fleste barn får faktisk denne vaksinen, men voksne har en tendens til å glemme den. Man må nemlig ta stivkrampesprøyte hvert tiende år for at den skal være aktiv, så om det er mer enn ti år siden sist sprøyte må du ta den på nytt.
Sprøyta du får i tilfeller hvor du blir bitt av hund eller andre dyr er den samme som vaksinen. Så neste gang du blir bitt trenger du kanskje ikke å ta en ny stivkrampesprøyte igjen siden du da fikk vaksinen.
Av andre dyr er det nokså stor risiko for å få stivkrampe fra kattebitt, men ganske lav risiko for stivkrampe fra kaninbitt.
Hvor rask må man være med å ta stivkrampesprøyta?
Det er ingen umiddelbar hast med å ta stivkrampesprøyta, men du skal heller ikke drøye det for lenge. Det anbefales å ta den maksimalt 48 timer etter bittet for best effekt, men den vil trolig også ha god effekt selv om det har gått lenger tid.
Du trenger med andre ord ikke å kaste deg i bilen og kjøre til legevakta midt på natta om bittet ellers er fint, men kan fint drøye det til neste morgen.
Man skal ikke avvente for å se om man blir syk før man tar sprøyta mot stivkrampe, men heler ta den preventivt ved dype bitt.
Kontakt lege med det samme hvis du blir bitt av hund i utlandet
Vi ønsker å presisere at rådene ovenfor gjelder for oss som blir bitt av hund her i Norge. Når du er på ferie i utlandet er det andre vurderinger som gjelder. Alle hunder i hele verden kan ha stivkrampe, men hunder i andre land kan også ha noen andre sykdommer og bakterier du virkelig ikke vil ha.
En av de største truslene fra hundebitt i utlandet er rabies, og da gjelder det å komme seg til legen med det samme for å ta sprøyte.