Stor guide: Gullgraving i Norge

Gullgraving har fått en renessanse etter at TV-programmer som Gold Rush og Gold Divers har tatt verden med storm, og dette har jo inspirert tusenvis av mennesker til å gå ut i naturen for å lete etter gull. Det er mange som tror at det ikke er mulig å grave etter gull i Norge, men det er faktisk bare tull.

Det er nemlig mye gull i berggrunnen her i Norge, og vi har gull i både løsmasser så vel som i berget. Her kan man faktisk finne gull mer eller mindre over alt, selv om det er visse områder i landet som peker seg ut som gode gullområder. Så det er absolutt mulig å grave etter gull her i Norge!

Det er i utgangspunktet tre måter å grave etter gull i Norge;

  1. ved å rense løsmasser i en rennende bekk/elv,
  2. ved å bruke metalldetektor i løsmasser
  3. ved å drive utvinning av berggrunnen

Sistnevnte er snakk om å bruke enorme maskiner, sprengstoff og store mannskap for å utvinne større mengder metaller, så det er ikke noe vi skal se mer på i denne artikkelen, men heller fokusere på de to første som faktisk er mulig for privatpersoner som har fått gullfeber.

Det er mulig å finne slike gullklumper i Norge, selv om det er sjeldent

Er det mulig å bli rik av å grave gull i Norge?

Man blir neppe spesielt rik av å grave etter gull her i Norge uansett om man holder på med vaskepanne i elver eller metalldetektor i løsmasser. Dette vil stort sett alltid være en hobbyvirksomhet, og langt ifra noe man kan tjene en ålreit inntekt ved å gjøre.

Kan man grave etter gull hvor enn man vil?

Før man skal grave etter gull i Norge er det viktig å være kjent med hvilke lover og regler som gjelder. I 2009 kom nemlig en ny lov med navn Mineralloven i kraft, og denne regulerer hva som er lov og ikke lov i forhold til å utvinne gull eller mineraler fra jord her i Norge. Den gjelder både for kommersielle aktører så vel som for hobbygullgravere, så vi anbefaler å sette seg godt inn i lovverket før man begynner å jakte på gull.

Den korte oppsummeringen av loven er at det er grunneier som eier gull som ligger i elvesand, og det er uansett alltid varslingsplikt til grunneier dersom man skal lete etter gull på et sted de eier.

Det er mange grunneiere som lar deg få lete etter gull enten gratis eller mot en liten sum, men de har selvsagt rett til å nekte deg både å lete og å ta med gullet hjem dersom de ønsker. Det er derfor viktig å sette opp en avtale med grunneier i god tid før du begynner å lete etter gull der.

Det kan jo være litt tungvindt å skulle finne ut hvem som eier grunnen for så å kontakte de og spørre om lov, men det må man rett og slett bare gjøre. Det eneste andre alternativet er å melde seg på en lokal gullfindergruppe eller forening, og bli med på avtalene de allerede har med grunneiere.

Vasking av gull i Norge

Å vaske gull betyr å lete etter gull i bekker hvor små gullkorn og gullklumper over lang tid har blandet seg sammen med sand og steiner. På fagspråket kalles dette for alluvialt gull.

Her skal man rett og slett bruke en vaskepanne for å skille grus og sand fra gull, og her finner man som oftest små gullkorn, hvis man i det hele tatt finner noe som helst.

Utstyret man trenger for å komme i gang er egentlig veldig billig, og du får et ålreit startsett for under 500 kroner. Det du i hovedsak trenger er en vaskepanne, en liten vaskerenne og en grov sil. I tillegg er pipetter og annet småtteri fornuftig for å gjøre jobben med å skylle vann eller suge opp gull fra vaskepanna ganske fornuftig å kjøpe med seg.

Selve konseptet bak å vaske gull er å fylle gullpanna med sand og grus fra elvebunnen, og deretter benytte seg å tyngdekraften for å skille gullet ut fra sanda. Gull er nemlig betydelig tyngre enn sand, så med litt øvelse får man inn bevegelsene som kreves for å skille disse to.

Når man leter etter gull i elvesand er det nesten alltid knøttsmå gullflak man finner. Se for deg et veldig lite korn du såvidt klarer å se. Disse er det man kommer til å finne mest av, men med litt flaks kan man også finne større biter. Men man bør ta vare på disse små gullkornene, for med nok av disse kan man smelte dem om til større biter som kan selges eller puttes på et trygt sted.

Kan man finne gull med metalldetektor?

Det er mulig å finne gull ved å bruke metalldetektorer i Norge, men også dette er en tidskrevende affære hvor man kan gå dagevis uten å finne store sakene. For å finne gull med metalldetektor anbefales det å oppsøke områder hvor det er kjent at det faktisk er gull, og investere i en god metalldetektor beregnet for å finne gull.

Områdene man bør lete i er bergsider, da disse områdene ikke alt har blitt renset med vaskepanne, og har en tendens til å ha større gullklumper enn det man finner i elver siden de er nærmere hovedkilden.

Når man skal finne gull med metalldetektor finner man ikke hundrevis av små gullflak på samme måte som når man vasker gull, for disse er utrolig krevende å få tak i uten å vaske. Isteden satser man på å finne større biter. Det betyr typisk at det tar lenger tid før man finner noe, men når man først finner noe er det jo verdt mer, og som oftest er det mye gøyere. Det er jo ingen tvil om at det er mye mer spennende å finne en liten klump enn å finne mange små gullkorn du så vidt kan skimte.

Ikke heng deg for mye opp i gullprisen

Dersom du først finner gull i Norge er det ikke viktig å henge seg all verdens opp i hva spottprisen på gull faktisk er. Norske gullklumper har nemlig en tendens til å være verdt en del mer enn bare spottprisen ettersom de er såpass sjeldne. Så det kan godt være mulig å selge gullklumper man finner til en høyere pris enn det man ville fått dersom man skal smelte det om.

Les også:

Legg igjen en kommentar