Det er mange av oss som får litt sjokk hver gang vi skal betale strømregninga, for det er fort gjort at den blir dyrere enn man hadde regnet med. Vi nordmenn er jevnt over helt i verdenstoppen i forhold til å bruke strøm, og har sjeldent store problemer med å sløse strøm på unødvendige ting.
For de som ønsker å leve litt mer økonomisk eller kanskje til og med ønsker å ta vare på planeten vår, så er det å begrense hvor mye strøm man bruker fornuftig. Strøm er jo en av de verste aktørene både for klimautslipp så vel som for lommeboka, så her kan man slå to fluer i én smekk ved å gjøre noen smarte tiltak for å spare strøm.
Nedenfor har vi samlet sammen en hel rekke enkle og små tiltak man kan gjennomføre for å spare strøm. Noen av dem er egentlig litt åpenbare, noen er ting du kan gå og gjøre med det samme, mens andre krever litt mer innsats for å endre måten du gjør ting i hjemmet på.
Her trenger man selvsagt ikke å gjennomføre alle de små tiltakene for å spare strøm, og dersom du blir flink på to-tre stykker er vi sikker på at du kjenner det godt på lommeboka neste gang strømregninga kommer i nettbanken
1) Alltid slå av lys
Det sier seg jo egentlig selv, men når man forlater rommet bør man alltid slå av lys. En del folk ser ut til å tro at det ikke spiller så stor rolle, men dersom du har vanlige, ikke-LED-pærer kan hver lampe koste deg hele 400 kroner i året (gitt at den er på 60 W og står på året rundt). Om du jevnlig glemmer å slå av lyset når du drar på butikken eller av andre grunner forlater huset kan det faktisk bli snakk om en del hundrelapper i løpet av året. Det er jo ikke all verdens, men alle monner drar.
Halogenpærer er hakket bedre enn de gamle lyspærene, men ikke all verdens. Aller best er LED-pærer som nesten ikke bruker strøm i det hele tatt. Så med mindre du har LED-pærer bør du alltid slå av alle lys når du forlater rommet, og være påpasselig på å slå av alle lys når du forlater huset.
2) Senk temperaturen på natta
Å varme opp boligen midt på natta er helt bortkastede penger, men samtidig er det jo mange som liker å ha en behagelig temperatur når de våkner. Ved å bruke smarte løsninger som gradvis senker temperaturen på kvelden og natta, for så å gjøre det godt og varmt igjen til man skal bruke huset, så kan man spare en del penger på neste strømregning.
Det finnes mange gode løsninger for å styre temperaturen i huset. For eksempel kan man bruke Eve Thermo V3. Denne dingsen lar deg stille inn ulik temperatur for ulike tidspunkt, så varmer den opp når det trengs, og stopper oppvarmingen når det ikke trengs. I tillegg til tidsinstillinger kan du overstyre disse med den medfølgende mobilappen som når som helst når deg stille på temperaturen i boligen din uten at du engang trenger å være hjemme. Med andre ord, dersom du er tidlig ferdig på jobb en dag kan du gå inn i appen og be den begynne oppvarming av boligen tidligere enn planlagt.
En annen løsning for dette er å kjøpe inn noen smartvarmeovner som har omtrent de samme funksjonene. Her kan du stille inn tidspunkter den skal varme opp på, og bruke appen dersom du vil endre på varmen på et eller annet punkt. En smartvarmeovn med 1 200 W kan bestilles fra nettsider som Kjell & Company for omtrent en tusenlapp. Disse kan man enkelt stille inn til å slå ned temperaturen på natten, men varme opp igjen på morgenkvisten.
Å gjøre hjemmet sitt til et smarthjem koster altså noen tusenlapper, men de fleste vil spare inn disse pengene igjen på strømregningene de neste månedene. Man kan selvfølgelig også styre dette selv ved å sette ned temperaturen noen timer før man legger seg, og la den stå kaldere på natta. Deretter kan man velge om man vil kle seg litt ekstra godt før man drar på jobb, og sette på varmen igjen når man er ferdig på jobb for dagen.
Å redusere varmen på natta kan faktisk ha veldig mye å si for strømregninga, og selv med små tiltak kan man merke store forandringer på strømregningene i fremtiden! Vi anbefaler altså å gå til investering av smartløsninger som lar deg stille inn tidspunkter for å varme opp boligen, for det er vel verdt pengene når man kan spare en del hver eneste måned fremover.
3) Bytt til en billigere strømavtale
Å bytte strømavtale er kanskje det enkleste du kan gjøre som lar deg spare en del penger på strømregninga. Altfor mange av oss betaler mer enn vi trenger, og strømmen man får i kontakten er jo den samme uansett om man får den fra en dyr eller en billig leverandør.
For å finne den aller billigste strømavtalen går du til denne siden på Tjenestetorget og fyller inn adresse og postnummer. Da får du opp tilbud fra alle leverandører i område, og for å få den billigste avtalen velger du den tilbyderen som gir spotpris med lavest påslag per kWh.
Det tar bokstavelig talt under fem minutter, så får du en billigere og bedre strømavtale enn den du har. Du trenger ikke engang å si opp forrige avtalen eller noe sånt, for det fikser den nye leverandøren for deg. Enkelt, raskt, og ofte mye penger spart!
Les også: Slik får du billigere strømavtaler.
4) Luft riktig
Det er viktig for inneklimaet å ha frisk og god luft i boligen, og da må man innimellom lufte ut. På vinteren betyr det gjerne at man mister en del varme, og må bruke strøm for å varme opp igjen. Det er derimot to måter å lufte på; sjokklufting eller sakte og sikker lufting.
Dersom du bruker lang tid på å lufte ut til du tape mye mer varme enn om du sjokklufter, samtidig som effekten på inneklimaet ikke blir noe bedre. Vi anbefaler derfor å åpne alle vinduer på vidt gap i noen minutter for å sjokklufte hele rommet fremfor å la et vindu stå på gløtt i mange timer. Resultatet blir altså det samme, men du slipper ikke ut like mye varme, og sparer litt strøm i samme slengen.
5) Tett vinduer og andre luftlekkasjepunkter
Varm luft som slipper ut av boligen via listene på vinduene er definisjonen av å kaste penger ut av vinduet, men likevel er det mange som har vinduer som lekker varm luft som bare rakkern. Å investere litt i tettelister er vel verdt pengene og innsatsen, og over tid vil man spare inn denne investeringen.
En billig og midlertidig løsning er å tette med maskeringstape. Denne må man jo ta av igjen når vinduet skal åpnes, men kan fungere helt greit på vinteren dersom vinduet lekker mye varmluft.
6) Dusj på en fornuftig måte
Å dusje er faktisk ganske dyrt! Selve vannet er ikke så ille, men å varme det opp til en god temperatur koster penger. Varmtvannstanker bruker nemlig mye strøm, og dersom du dusjer på en smartere måte kan du faktisk merke det på strømregninga!
Et par ting du kan gjøre for å spare penger på dusjing er å dusje i kaldere vann enn tidligere. Kombiner det gjerne med kortere dusjer, og vurder å kjøpe en sparedusj. Med en sparedusj kan man dusje like lenge som tidligere, men likevel bruke mye mindre varmtvann.
Noen tenker kanskje at det ikke utgjør så stor forskjell, men tester har vist at en sparedusj har kuttet varmtvannforbruket til dusjing med hele 50 %. Og når man vet at en familie på 4 bruker gjennomsnittlig 6 000 (!) kroner på dusjing i året ser man fort at det faktisk er mulig å spare 3 000 kroner i året for en familie som bytter til sparedusj!
7) Lad elbilen på natten
Dersom du har elbil vil dette selvsagt være en stor del av strømregninga dersom du ikke kan lade den på jobb eller noe sånt. Det er heldigvis noen smarte måter å spare penger på å lade elbilen på, og den enkleste er å logge inn på nettsiden til strømleverandøren din. Der ser du når på døgnet du får billigst strøm, og når du vet når strømmen er billigst går du til strømladerappen din og velger å kun lade bilen på natta når strømmen er så billig som mulig.
Les mer: Hvordan lade elbilen billigere.
8) Senk innetemperaturen én grad
Vi har allerede snakket om smarte løsninger for å spare penger på oppvarming på natta og når man ikke er i huset, men det er også mulig å spare penger på strømmen ved å redusere temperaturen mens man faktisk er der.
Å senke innetemperaturen med én grad har vist seg å kunne kutte strømutgiftene med hele 5 %! Og det beste med dette er at man som regel ikke engang merker at temperaturen er en grad lavere.
Dette går jo ikke for alle, for på et punkt kan man ikke få det lavere, men dersom du er en av dem som liker å ha 22 grader i stua kan det være noe å vurdere.
I tillegg kan man vurdere å senke temperaturen i rom man sjeldent bruker. Er det noe poeng i å ha 19 – 20 grader i boden? For mange fungerer det like godt om det er 15 – 16 grader der, for det er jo uansett ikke et sted man oppholder seg mye. Så da kan man heller ta på en genser når man skal inn dit.
9) Vurder å montere en varmepumpe
Akkurat dette tipset tøyer kanskje strikken på hva som kan regnes som et «lite tiltak», men vi ønsket likevel å inkludere det. For hvis du bytter fra å varme opp boligen med elektrisk oppvarming fra varmeovner til å varme opp med en varmepumpe kan du bokstavelig talt spare mange tusenlapper i strøm i året.
Å kjøpe en varmepumpe koster jo litt penger, og man må regne med å betale fra og mer 10 000 kroner og oppover for en ålreit varmepumpe med installasjon. Men vi er ganske sikre på at det lønner seg for de aller fleste, og for deg selv er det jo ikke mer jobb enn å bestille en varmepumpe, så kommer det en montør som installerer den for deg.
Klikk på knappen nedenfor for å samle inn tilbud fra flere ulike aktører som selger og intallerer varmempumper. Da er du sikret å få et knallgodt tilbud.
Man regner varmepumper for å ha omtrent 3 ganger så god effektivitet som å varme opp med vanlig strøm, så hvis du bytter fra panelovn til varmepumpe kan du i praksis dele strømregninga som går til oppvarming på 3!
10) Bytt ut gamle lyspærer med LED-pærer
Som nevnt tidligere i artikkelen er det mye penger å spare på å slå av lys når man ikke er i rommet eller i boligen, men det er mulig å spare ennå mer penger dersom du bytter ut alle halogenpærer med LED-pærer. Den store fordelen med LED-lyspærer er at de ikke utvikler varme i samme grad som andre lyspærer, og vil derfor bruke betydelig mye mindre strøm for å gi samme lysstyrke.
LED-pærer koster litt mer i innkjøp enn vanlige halogenpærer, men igjen er det en investering som over tid vil lønne seg.
11) Ha timer på ting du ikke husker å slå av
Akkurat som du kan bruke Eve Thermo V3 eller andre løsninger for å slå på, av eller endre på temperaturen, kan du også gjøre det samme med andre ting. Med timere som kobles til strømkilden kan du enkelt nok sette ting til å slå seg av på visse tidspunkt. Hva med å forsikre seg om at PC-en slår seg av på natta og når du er på jobb?
Man sparer ikke all verdens strøm på hver enkelt ting, men om du gjør det med mange ulike ting vil det balle seg på.
12) Unngå å sette ting i standby
Både TV-er, Playstation, PC-er og mange andre elektroniske dingser har en standbymodus. Mange har en tendens til å sette disse i standby istedenfor å slå de helt av, men da bruker de faktisk nesten like mye strøm som når de er på. En uvane som dette kan faktisk koste flere tusen kroner i året, så det er absolutt fornuftig å endre vanen til å slå de helt av når du først er ferdig med å bruke dem.
13) Aldri vask halvfulle vaskemaskiner
Å vaske klær er også en ting som typisk koster litt mer penger i strøm enn det mange tror. Igjen er grunnen selvsagt at man bruker mye varmtvann, spesielt når man vasker på 60 eller 90 grader. Dette enkle tipset kan faktisk hjelpe deg med å spare litt penger, og det er jo heller ikke spesielt vanskelig å vente til man har mer skittentøy før man setter på neste klesvask.
Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company og Tjenestetorget.