Å dekke taket av boligen med solcellepanel er en fin måte å produsere sin egen, bærekraftige og fornybare energi på. Nå vil solenergien som vanligvis bare brukes for å varme hustaket kunne gjøres om til strøm du selv kan bruke i huset, og om du lager mer strøm enn du bruker får du penger fra strømselskapet ditt!
Det er mange fordeler med å ha solcellepanel på taket sitt, uansett om du er en av dem som bryr seg om klimaet eller ikke. For solcellepanel har nemlig en minste levetid på 25 år, og det regnes som nesten garantert at solcellepanelet har betalt for seg selv og vel så det innen den tid. Om du bruker lite strøm vil du oppleve å få kreditnota istedenfor faktura hver måned, noe som rett og slett betyr at strømselskapet ditt overfører penger til kontoen din.
Man kan i utgangspunktet både spare og tjene penger på å installere solcellepanel på taket, men i Norge har vi også en ordning som gjør det ennå bedre. Det er nemlig mulig å søke om støtte for å bygge tiltak som produserer energi eller effektiviserer energibruken i boligen din, noe som betyr at det er mulig å søke om tilskudd for å legge solceller på taket av boligen sin!
Slik søker du om støtte til solcellepanel
Man søker om støtte til å installere solcellepanel via Enova, og støtten man får er et fast grunnbeløp (10 000kr per 24. januar 2021), pluss 1 250 kr per kW du installerer. Så om du installerer et solcellepanel på 1 kW kan du få 28 750 kroner i støtte. Dette er også maksgrensen for støtte per installasjon.
For å søke om selve støtten må du til nettsiden til Enova og klikke på knappen «Registrer tiltak her». Du kan kun søke om støtte etter at du faktisk har installert tiltaket, så du må i utgangspunktet selv betale for hele installasjonen, så får du tilbakebetalt en viss sum basert på hvor stort anlegg du installerte.
Alle som har installert solcellepanel på boligen sin kan søke om støtte, og dersom du har all dokumentasjonen i orden vil det stort sett alltid gå seg til. Det er viktig å ha med en kopi av fakturaene som beskriver hvor stort solcellepanelet ditt er på søknaden.
Selve søknaden er ikke spesielt krevende, men den krever litt dokumentasjon, så det er kjekt å ha papirene om solcelleanlegget sitt foran seg når man skal søke, så har man all informasjonen man trenger.
En del aktører som leverer og installerer solcelleanlegg kan også hjelpe til med å sende søknaden for deg dersom det trengs.
Hvor mye koster det egentlig med solcellepanel?
Prisen for å installere solceller kan avhenge stort av hvilket firma man bruker, hvor mange solceller du vil ha, og hvor i landet du bor. For 16 solcellepanel kan du beregne omtrent 90 000 kroner for hele anlegget. Det er med andre ord relativt dyrt å installere et helt sett med solcellepanel på taket sitt, og det er en ordentlig engangsutgift man må ut med for å få det til.
Det finnes flere aktører som tilbyr lån til solcellepanel. Noen kaller det også grønne lån, og er laget for tiltak som er bra for klimaet. Fordelen med et grønt lån er at det stort sett er veldig lave renter på det sammenlignet med vanlige lån uten sikkerhet, så det er ikke nødvendigvis en spesielt stor utgift å ta opp lån til solcellepanel.