Hvis en av naboene dine planlegger å bygge på eiendommen sin eller kanskje gjennomføre et annet søknadspliktig tiltak skal alle naboer som kan bli berørt av tiltaket varslet. Men hva skal du egentlig gjøre når du mottar et nabovarsel?
Det første du må gjøre når du mottar nabovarselet er å signere for at du har mottatt dette. Dette gjør du enten ved å signere skjemaet du får levert eller ved å svare på e-posten. Ved rekommandert brev og brev via Altinn må du ikke signere siden det gjøres automatisk. Deretter må du sette deg inn i tiltaket og ta stilling til om du har noen innsigelser.
Alle naboer som blir berørt har nemlig rett til å uttale seg om saken når den skal opp til vurdering i kommunen. I utgangspunktet har man to uker på seg til å kommentere saken etter at nabovarselet er sendt, så du må være ganske raskt ute med å planlegge svaret ditt.
Hvis du har kommentarer eller innsigelser til tiltaket må du sende et svar på nabovarselet, men om du ikke har noe du vil si om saken trenger du ikke å gjøre noe mer. Da er det bare å vente til fristen går ut, så er saken ute av verden for din del.
Det kan være hjelpsomt for naboen din om du for øvrig bekrefter at du ikke har noen innsigelser. Dette kan gjøre sjansen for å få innvilget tiltaket for naboen din større.
Slik kommer du med innsigelser til nabovarselet
Dersom du mener at du blir berørt av nabovarselet er det denne sjanse du har til å komme med innsigelser. Om du lar fristen gå ut er det rett og slett for sent å gjøre noe med det, og da må du bare leve med at vedtaket blir fattet uten at du får sagt ditt.
Når man skal skrive en innsigelse på nabovarsel er det fornuftig å skrive velformulerte svar som er basert på loven. Det er jo veldig leit om utsikten ødelegges, men om du bare skriver at «tiltaket vil ødelegge utsikten min» vil dette neppe ha mye å si for om vedtaket fattes eller ikke.
Om du derimot kan argumentere for at tiltaket går imot Plan- og bygningsloven, lokale reguleringer eller andre lover har du en mye bedre sak. Det kan være verdt å bruke noen tusenlapper på å konsultere med en jurist for å få hjelp til å finne ut om tiltaket bryter med lover eller reguleringsplaner for området.
Når byggesaksbehandleren skal avgjøre om tiltaket skal vedtas er det jo Plan- og bygningsloven og lokale planer som skal følges, ikke hva du som er nabo føler eller mener om tiltaket. Men om du ikke har noen gode argumenter for hvorfor du ikke vil ha planen gjennomført er det bedre å si dette uten gode argumenter, enn å ikke si det i det hele tatt.
Selve svaret skal sendes til den personen som er satt som kontaktperson på nabovarselet. De plikter til å legge med alle kommentarer sammen med søknaden. Det har vært eksempler på saker hvor utbygger har «glemt» å legge ved svaret til naboer, så det kan være fornuftig å sette kommunen som kopi på svaret ditt, sånn for sikkerhets skyld.