Når man blir bitt av en flått kan man få en rekke sykdommer. De fleste av disse kan man fint behandle, men det er også noen sykdommer det ikke finnes behandling mot.
Den farlige sykdommen man kan få fra flåttbitt som er ubehandelig er såkalt skogflåttencefalitt, også kjent som TBE (tick-borne encephalitis). Det er denne flåttvaksinen beskytter mot, og ved fullverdig vaksine er man 97 % beskyttet mot denne sykdommen.
For å ta vaksine mot flått trenger du en resept eller e-resept fra en lege, og booke en time for å sette selve vaksinen. Vaksinen kan settes på apotek. At man er mye i skog og mark i risikoområder er god nok grunn til å få resept på flåttvaksinen. Vaksinen når som helst på året.
Det er mulig å bruke tjenester som evaksine.no for å booke en e-resept og time på apotek for å sette vaksinen i én og samme bestilling. Da får du opp totalprisen og tidspunktet for vaksinen, så betaler du den på det lokale apoteket du booket vaksinetime hos.
Man må ta hele tre doser før man har maks effekt, men hver dose gir økt effekt mot viruset. Første dose gir god beskyttelse, men den forsvinner raskt, så man må ta neste dose etter én til tre måneder etter første. Deretter skal man ta en tredje dose etter 12 måneder fra første dose.
Det er også anbefalt å ta påfyll av vaksinen hvert 3. til 5. år etter vaksinen ble satt for å opprettholde full beskyttelse mot viruset.

Det er med andre ord veldig enkelt å ta en flåttvaksine, og hvis du er redd for å få skogflåttencefalitt eller bare blir mye bitt av flått er dette veien å gå, siden det ikke finnes noen behandling mot sykdommen.
Det er ikke alle flått som bærer viruset som gir skogflåttencefalitt
Det er kun et fåtall av alle flått som bærer viruset som gir skogflåttencefalitt, men du kan jo ikke vite om dette før du eventuelt får sykdommen etter et bitt. Sykdommen er mest utbredt på Sør- og Østlandet i nærheten av kysten, og personer i Vestfold og Telemark, og Agder bør vurdere om de skal vaksinere seg.
Flått som bærer viruset som gir skogflåttencefalitt er også utbredt i Sverige og andre land, så personer med hytte langs kysten i Sverige bør også vaksinere seg.
Viruset som gir skogflåttencefalitt kommer egentlig fra gnagere, og overføres til mennesker ved at flåtten først biter en gnager (og får viruset i seg), og så biter mennesker ved en senere anledning.
Hvor mye koster en flåttvaksine?
Prisen vil selvsagt variere fra lege til lege, og apotek til apotek hvis du setter den der, men totalt sett bør du beregne et sted mellom 300 og 500 kroner for både resept og flåttvaksine. Den billigste løsningen får du ved å booke en vanlig time hos legen din og få satt vaksinen der, mens det er hakket dyrere om du først må skaffe resept fra legen, og deretter betale noen for å sette vaksinen på apoteket.
Siden du trenger to doser på kort tid, og én ekstra dose etter et år blir totalkostnaden for hele vaksinen et sted mellom rundt 1 000 og 1 500 kroner for alle tre dosene. Det er en ganske lav pris å betale for å være så godt som sikret mot å få skogflåttencefalitt, selv om det selvsagt er en del penger om hele familien skal vaksinere seg.
Det er mulig å ta en såkalt hurtigvaksinasjon mot flått
Aller helst bør man ta første dose med flåttvaksine i god tid før flåttsesongen begynner, slik at man er klar for andre dose før flåtten har våknet til liv.
Om du er som folk flest tenker du derimot ikke stort på flått og flåttvaksine før det plutselig er mai eller juni, og da er det jo litt sent å vaksinere seg i forveien.
Det finnes derimot noe som heter en hurtigvaksinasjon mot flått. Da tar man den samme flåttvaksinen, men med kun 14 dagers mellomrom mellom første og andre dose. Da er man godt beskyttet allerede etter to uker!
Hurtigvaksinasjon mot flåttbitt kan være kjekt hvis du plutselig skal være mye ute i skogen i utsatte områder.
Flåttvaksine beskytter kun mot skogflåttencefalitt
Det er viktig å være klar over at selv om du tar flåttvaksine mot skogflåttencefalitt, kan du fortsatt få andre sykdommer som borrelia om du blir bitt av flått. Det er derfor fortsatt viktig å følge med på formen sin i etterkant av flåttbitt. Det er heldigvis ingen andre sykdommer man ikke har behandling mot enn skogflåttencefalitt, så alt annet kan til en viss grad behandles godt om du får overført virus eller bakterier fra flåtten når den biter deg.