Hvordan varme opp teltet på vinteren

Å sove i telt på vinteren er en spesiell opplevelse, og for de fleste av oss er kulden det største problemet. Å overnatte ute midt i vinterkulda kan være superkaldt, men visste du at det er mulig å varme opp teltet for å få en bedre opplevelse?

Den beste måten å varme opp teltet på vinteren er ved å enten bruke varmeposer eller steiner som du varmer opp ved bålet, og legger i teltet. Alternativt finnes det kjemiske varmeposer som kan legges inne i soveposen for å avgi varme. Aldri bruk butan eller åpne flammer i telt uten tilstrekkelig ventilasjon!

Telt i snøen på fjellet

Konseptet med varmeposer eller steiner du bruker til å varme teltet med er enkel. Disse posene fylles gjerne med vann eller noe sånt. Enten heller du varmt vann rett i posen og legger dem i teltet, eller så lar du varmeposene ligge i nærheten av bålet for å varme seg opp.

Når du ikke har med deg varmeposer kan du bruke steiner. Steiner er overraskende gode på å holde på varme, så legg en del stein i nærheten av bålet. Når de har fått varmet seg i noen timer sjekker du at de ikke er brannfarlig varme, og legger dem inn i teltet.

I teltet fungerer steinene som noen slags midlertidige varmeovner som avgir varme i 3 til 4 timer før de kjøles ned. I denne perioden kan du oppleve at teltet varmer seg godt opp.

Med to sett med steiner du bruker kan du legge de gamle ut til oppvarming ved bålet igjen mens du tar det nye og varme settet inn i teltet igjen. Da kan du i praksis ha et varmt og godt telt selv på vinteren.

Telt i snøen i skogen

Varmeposer som fylles med varmt vann er trolig den enkleste løsningen. Da kan du fylle opp kokende vann i vannflasken, og legge 5-6 stykker i teltet. Dette vil uten tvil være med på å gjøre det varmere, selv om det ikke har like lang effekttid som det en oppvarmet stein vil ha.

Grav ned varme steiner og legg teltet over

Hvis du vil ha et skikkelig godt og varmt telt kan du til og med grave et lite hull i bakken. Varm og mange steiner til de er glovarme, og legg de i hullet. Dekk til hullet med jord igjen, og sett opp teltet over. Dette gir en god og jevn varme over mange timer, og er en veldig grei måte å varme opp teltet på.

Den store ulempen er derimot at det er mye arbeid, men om du ikke vil fryse på natta kan det være en grei løsning.

Kjemiske varmeposer kan legges i soveposen

Det finnes kjemiske varmeposer som fungerer ved at de har en endotermisk reaksjon når du knekker en beholder inne i varmeposen. Da vil de avgi varme i opptil 12 timer etter at du knekker dem opp.

Kjemiske varmeposer er som regel ganske små, så du får ikke varmet opp hele teltet med dem, men de kan fungere helt supert om du legger dem inne i soveposen. Da blir ikke helt teltet varmt, men du slipper i alle fall å fryse.

Det er også mulig å bruke slike kjemiske varmeposer i sko og votter når du er ute på dagtid.

Kjemiske varmeposer får du tak i på steder som for eksempel Clas Ohlson eller Biltema. Disse kan brukes én gang, og må kastes etter bruk, så det er jo begrenset hvor mange man skal gidde å pakke med seg på tur.

Vær veldig forsiktig med bruk av gass eller flammer i telt!

Det er noen som anbefaler at man kan varme opp teltet ved å ha små flammer fra for eksempel en butangasstenner i teltet. Dette er åpenbart svært brannfarlig, for ikke å snakke om butangassen som samler seg opp i teltet.

Hvis du skal fyre med noe som helst inne i et telt må det være i et telt som har god nok ventilasjon, og på et sted i teltet hvor det ikke er noen risiko for brann. I noen store lavoer er det mulig å fyre bål innendørs for å varme opp teltet, men i små telt for én eller et par personer er det sjeldent mulig.

Les også:

Legg igjen en kommentar