Vegansk proteinpulver – stor oversikt!

Proteinpulver er et nyttig verktøy for å få i seg mer proteiner enn det man klarer via kosten, og det kan være spesielt nyttig for veganere og vegetarianere ettersom det kan være litt mer utfordrende å få i seg nok proteiner via kostholden med denne typen diett.

Det er selvsagt mange måter å få i seg nok proteiner via kosten på selv om man er veganer, men noen ganger kan det likevel være kjekt å ha tilgang til proteinpulver for å gjøre jobben enklere. Da kan man ta seg en vegansk proteinshake etter trening for å få i seg alt man trenger av næringsstoffer, uansett om man har tid til å lage middag eller ikke.

Men finnes det ordentlig veganske proteinpulver? Vi må ikke langt tilbake i tid før dette var svært vanskelig å komme over, men heldigvis har det gradvis blitt mer vanlig for nettsider og butikker å selge dette. Så i 2021 finnes det en del ulike typer vegansk proteinpulver.

Veganske proteinpulver er proteinpulver hvor proteinkilden kommer fra 100 % veganske kilder, og er fri for egg-, melk- eller kjøttprodukter. De vanligste typene veganske proteinpulver er laget av soya, egg eller ris.

Nedenfor ser vi nærmere på et par ulike typer veganske proteinpulver som passer for alle som ikke vil spise dyreprodukter, eller som rett og slett bare foretrekker å få i seg plantebasert føde når det lar seg gjøre. Utvalget er ikke like godt som for ikke-veganere, men det er for et meste nok til å tilfredsstille de fleste sine behov.

De fleste typer vegansk proteinpulver bør blandes med mandelmelk for best smak, men også vann, rismelk og havremelk fungerer greit.

Soyaproteinpulver: veganske proteinpulver laget av soya

Soyaproteinpulver er trolig den mest populære typen proteinpulver for veganere, og det er også et veldig godt alternativ. Denne typen er veldig rik på proteiner, smaker ikke all verdens i seg selv, og kommer i en rekke ulike smaker.

Som du kan tippe er soyaproteinpulver 100 % vegansk, og passer for alle som ikke vil spise dyrebaserte produkter. De fleste butikker som selger proteinpulver har denne varianten, så det er nokså enkelt å få tak i. Prismessig er det litt dyrere enn andre typer proteinpulver, men prisen er likevel langt fra avskrekkende.

Soyaproteinpulver kan kjøpes fra Gymgrossisten her.

Soyaproteinpulver kan være litt tykk i forhold til andre typer proteinpulver, så man må enten tåle dette eller bruke mer vann eller mandelmelk for å løse det opp. Det er ikke så bra hvis du er ute etter et tyntflytende proteinpulver, og da bør du heller velge en av alternativene nedenfor.

Fordeler med soyaproteinpulver:

  • Enkelt å få tak i.
  • Mange ulike smaker.
  • Har ikke så intens smak i seg selv.
  • Laktosefritt proteinpulver.
  • Nesten ikke noe karbohydrater eller fett.

Ertproteinpulver: vegansk proteinpulver laget av grønne erter

Erteproteinpulver er 100 % vegansk, og denne typen proteinpulver har jevnt over en god kvalitet, koster ikke altfor mye, og er enkelt å få tak i. Den er dessuten helt laktosefri for de som sliter med det.

Det er ikke all verdens utvalg av ulike smaker på erteproteinpulver, men de vanligste smakene som sjokolade, jordbær og sånt pleier å være enkelt å få tak i. Det er lett å blande det ut med vann eller en type vegansk melk, og har lite karbohydrater og fett.

Erteproteinpulver kan kjøpes hos f.eks Kost1.

Noen mener at smaken av erter blir litt for fremtredende i erteproteinpulver, så det er ikke alle som er så glad i det. Her må man nesten bare prøve smaken selv for å finne ut av om man liker det eller ikke.

Les også: Fordeler med erteproteinpulver forklart.

Erteproteinpulver kan også brukes av de som har soyaallergi.

Fordeler med erteproteinpulver:

  • Veldig billig type proteinpulver.
  • Finnes i en del ulike nettbutikker.
  • Kan brukes av de med laktoseintoleranse, veganere, og de med soyaallergi.
  • Enkelt å løse opp i vann eller melk.
  • Lavt innhold av karbohydrater og fett.

Risproteinpulver: vegansk proteinpulver basert på brun ris

Risproteinpulver er en type proteinpulver som er laget av brun grovkornris. Dette er et næringsrikt proteinpulver med omtrent 80g protein per 100g. Selv om ris i utgangspunktet er fullt av karbohydrater er det verken store mengder med karbohydrater eller fett i risproteinpulver, og det er omtrent likt som vanlig proteinpulver der.

En fordel med risproteinpulver er at det har lite smak, og løser seg svært lett opp i både vann og mandelmelk. Så om du ikke er så glad i verken soya eller erter er dette det beste valget med tanke på smak. De fleste boksene selges uten smak, men man kan enkelt tilsette smak selv som man måtte ønske.

Risproteinpulver er faktisk nokså sjeldent, og det er mye sjeldnere å se til salgs enn både erteproteinpulver og soyaproteinpulver. Man får likevel kjøpt det på etablerte nettsider som Gymgrossisten og sånt.

Fordeler med risproteinpulver:

  • Veldig tynnflytende.
  • Lite smak som påvirker smakstilsetningen.
  • Lite karbohydrater og fett.

Vegansk proteinpulvermiks

På grunn av den skarpe smaken på flere av de ulike typene vegansk proteinpulver er det nokså vanlig å komme over en såkalt vegansk proteinpulvermiks. Dette er som oftest bare en blanding med alle de tre typene ovenfor, men smaken blir liksom ikke like dominerende når man bare har en tredjedel av hver. Så dette er absolutt et godt alternativ for deg som ikke liker smaken av noen av de tre ovenfor, for den blir mye mildere i en slik miks.

Denne miksen med proteinpulver av hamp, ris og havre kan kjøpes hos Kost1.

Kan man bruke vanlig proteinpulver som veganer?

Nei, man kan ikke bruke vanlig proteinpulver som vegetarianer. «Vanlig» proteinpulver er laget av noe som heter myse, og dette er basert på animalske produkter. Myse stammer fra osteproduksjon hvor det er et biprodukt, og er på mange måter konsentrert melkesukker. Dette er jo ikke i tråd med vegansk kosthold, så hold deg vekk fra denne typen proteinpulver om du er veganer.

Kan man bruke vanlig proteinpulver som vegetarianer?

Ja, som vegetarianer kan man bruke de fleste typer vanlig proteinpulver. Den vanligste typen er som sagt laget av myse, et biprodukt av osteproduksjon, så det bør gå helt fint for vanlige vegetarianere. Også eggproteinpulver bør gå fint.

Det er også verdt å merke seg at det finnes typer med proteinpulver som er uegnet for vegetarianere. Et godt eksempel er kjøttproteinpulver – en type proteinpulver som er laget av storfe.

Noen noen vanlig myseproteinpulver (whey proteinpulver) kan også inneholde spor av kjøttbaserte ting, så sjekk pakningen nøye før du kjøper den. Det er ikke akkurat normalt, men heller ikke spesielt uvanlig å komme over.

Er det noen ulemper med å bruke vegansk proteinpulver fremfor vanlig proteinpulver?

Det er mange som mener at det er lurt å velge et vanlig proteinpulver laget av myse fremfor noen av de veganske proteinpulverne. Dette er forsåvidt ikke så dumt, fordi alle de veganske proteinpulvertypene har betydelig færre ulike typer aminosyrer enn det de basert på myse har. Så man får på en måte en bedre balanse av aminosyrer ved å bruke ikke-vegansk proteinpulver.

Av den grunn er det opp til hver enkelt om de vil ha et vegansk eller et ikke-vegansk proteinpulver. Begge typer kommer med fordeler og ulemper, men skal man se på det fra et ernæringsperspektiv er det myseproteinpulver som egner seg best for å bygge muskler.

Slik bruker man vegansk proteinpulver

Vegansk proteinpulver kan egentlig brukes helt på samme måte som alle andre typer proteinpulver, og man må ikke ta noen spesiell hensyn for denne typen sammenlignet med andre typer. Så les deg godt opp på hvordan du bruker proteinpulver på en sunn og god måte før du begynner å bruke det, og ikke glem at proteinpulver aldri bør erstatte ting fra kostholdet ditt.

Når det er sagt så pleier de fleste å ta vegansk proteinpulver i sammenheng med trening, eller daglig for å komme opp til en ønsket dagsmengde med inntatt proteiner. Hvor mye man trenger avhenger helt av hvor hardt man trener, og ikke minst hvor mye proteiner man får i seg via andre kilder.

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker for Gymgrossisten og Kost1.

Les også:

Legg igjen en kommentar