Dersom du har en gammel fritidsbåt som egentlig passer bedre på avfallsmottaket enn på vannet kan det være på tide å skrote den. På grunn av en relativt ny ordning er det nå mulig å få vrakpant på fritidsbåter som er opptil 15 meter lange, og man får 1 000 kroner per båt man vraker.
Det er litt mer stress å få vrakpant på en båt enn det er når man skal få vrakpant på en bil, men det er likevel ikke sånn at det er veldig vanskelig å få til.
For å få vrakpant på fritidsbåten din må du gjøre følgende:
- Last ned, print ut og fyll ut dette skjemaet fra Miljødirektoratet.
- Ta med båten og skjema til et godkjent avfallsmottak som tar imot fritidsbåter (se oversikt over disse her).
- Sørg for at avfallsmottaket signerer skjemaet du tok med.
- Logg inn med MinID på det digitale søknadssenteret til Miljødirektoratet.
- Velg skjemaet som heter «Vrakpant – tilskudd til innlevering av kasserte fritidsbåter».
- Last opp bilde eller skann av det signerte og utfylte skjemaet.
- Vent i én til to måneder, så kommer pengene inn på kontoen som sto i søknadsskjemaet.
Det er med andre ord litt stress å få vrakpant på fritidsbåt, da du selv må sørge for å ha skjemaet i orden, i motsetning til når man vraker biler hvor avfallsmottaket tar seg av alt papirarbeidet. Det er derimot ikke så veldig stress å printe ett enkelt papir og ta det med seg.
Hvis du glemmer søknadsskjemaet hjemme er det også i mange tilfeller mulig å få en utskrift av det når du er på avfallsmottaket.
Hva slags båter har vrakpant?
Alle fritidsbåter som er mindre enn 15 meter (49,21 fot) kan i utgangspunktet få vrakpant når man leverer dem til et godkjent avfallsmottak. Dette gjelder da kun båter som ikke har vært brukt til kommersiell bruk, men ellers godtas de fleste båter.
Både kanoer, gummibåter med skrog, kajakker, seilbrett og joller kan få vrakpant. Noen av de minste båtene kan også leveres hos vanlige, kommunale mottak (som kajakker).