ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Beste billige værstasjon for hjemmebruk forklart

Er du en av de som savner litt ekstra info når du ser på termometeret? Du er ikke alene! Å oppgradere fra et vanlig termometer til en værstasjon har blitt populært, og med en fullverdig værstasjon kan du få så utrolig mye mer informasjon om hvordan været faktisk er, både innendørs og utendørs.

Nå tenker du kanskje at dette kommer til å bli dyrt, men der tar du feil. Det finnes nemlig værstasjoner som gir deg mer eller mindre alt du trenger å vite for under 500 kroner. Min favoritt er Andersson WSN 2.0 (som kan bestilles fra f.eks NetOnNet her).

Med Andersson WSN 2.0 kan du i tillegg til å se temperaturen gjøre følgende:

  • Vise månefase.
  • Måle lufttrykket både inne og ute.
  • Se værprognose basert på informasjon den måler.
  • Få varsel når det er frost ute. Veldig kjekt når du er usikker på om du må skrape bilen eller ikke.
  • Fungerer med både batteri og strøm fra veggen.

Den har ikke alle funksjonene man kanskje forventer fra en dyrere værstasjon som CO2-målinger, men for å få dette må du et betydelig hopp opp i pris. Så Andersson WSN 2.0 fungerer som en veldig god førstegangsværstasjon for deg som har lyst til å få mer informasjon om været og klimaet akkurat der du bor uten å betale all verdens.

Ellers er det verdt å nevne at det følger med én fjernsensor som plasseres utendørs for å måle alt der. Det er derimot mulig å koble til flere dersom du vil ha bedre data, og disse ekstra fjernsensorene kan kjøpes for under en hundrelapp per stykk.

Andersson WSN 2.0 er ment for hjemmebruk, så vi anbefaler den ikke til bruk om bord i båt eller lignende. Til hjemmebruk fungerer den derimot helt ypperlig, og kan stå og gå i lang tid selv på batterier.

Pris for microchip på hund og katt forklart

En microchip er en knøttliten chip som festes i nakken hos hunder, katter og andre kjæledyr. Dersom dyret forsvinner kan man bruke en microchipskanner for å få opp en unik kode, og dermed vite hvilket dyr det er. Denne koden er også koblet opp mot adressen, navnet og telefonnummeret til eieren av dyret, så om du finner en løs hund eller katt som har stukket av kan du bruke denne for å komme i kontakt med eieren.

Nesten alle rasehunder kommer ferdig levert med microchip, for det er jo et veldig nyttig verktøy i tilfelle hunden skulle stikke av, men det er også mulig å få en veterinær til å sette microchip på blandingshunder, katter, kaniner og andre dyr hvis du skulle ønske det.

Microchip er en billig forsikring hvis hunden stikker av!

Men hvor mye koster det egentlig å få en microchip på dyret sitt? Vi har kontaktet en rekke veterinærer rundt om i landet for å sjekke prisen på microchip for katt og hund, og har funnet svaret.

Prisen for å få microchip til dyr er omtrent lik for både hund, katt, kanin og andre dyr. Som oftest ligger prisen på mellom 800 og 900 kroner, men du kan få rabatt dersom du gjør det sammen med annen behandling, for eksempel samtidig som du er hos valpekontroll. Hos noen veterinærer er prisen så lav som 750 kroner, mens de dyreste tar rundt tusenlappen for å sette inn en microchip.

Det er også en del veterinærer som gir rabatt hvis du skal ha microchip på flere dyr samtidig, for eksempel dersom du vil ha det hos et helt valpekull eller et helt kull med kattunger. Selve jobben med å sette inn en microchip er ikke spesielt krevende, og er unnagjort på noen få minutter.

Forskjellen på spotpris og innkjøpspris på strøm forklart

Når man skal velge en strømavtale får man opp en rekke valg, og en av de mest populære måtene å lage en strømavtale på er ved å inngå en spotprisavtale eller en innkjøpsavtale. Disse gir begge strømpriser som følger markedet, men hva er egentlig forskjellen på spotpris og innkjøpspris på strøm?

Til tross for navnet er det spotpris kraftleverandørene kjøper strøm for. Spotpris følger markedsprisen på strøm uvektet gjennom døgnet, og beregnes ut ifra gjennomsnittspris per time i løpet av en hel måned.

Innkjøpspris er ganske lik spotpris, men har en vektleggelse i forhold til når strøm brukes på dagen. Dette gjør at man betaler det faktiske beløpet for strømmen akkurat der og da.

For mange er det ganske kompliserte saker, så hvilken skal man velge? Utallige undersøkelser har vist at spotpris er hakket billigere enn innkjøpspris over tid. Så for deg som privatperson vil det nesten alltid lønne seg å lage en strømavtale med spotpris hvis du vil ha det så billig som mulig.

Slik får du den beste strømavtalen

Det er veldig enkelt å sørge for å få den billigste strømavtalen, uansett om du vil ha en med spotpris eller innkjøpspris. Nå om dagen finnes det nemlig nettsider som Tjenestetorget hvor man kan skrive inn adressen sin, så får man opp strømtilbud fra alle strømleverandørene i området.

Da får man enkelt sett hvor mye man må betale for strømmen, og kan velge den avtalen som er billigst. Vi anbefaler generelt å gå for sporpris om du vil ha det så billig som mulig, og da bør man velge den sporprisavtalen med lavest påslag i tillegg til spotprisen strømleverandøren selv betaler for strømmen.

Denne artikkelen inneholder reklame for Tjenestetorget.

Hvordan få billigere tannlege som student

En time hos tannlegen kan ofte bli dyrt, og selv en liten rutinekontroll kan fort komme på over tusenlappen. Frem til man er 18 år er tannlegetjenesten gratis, og mellom 18 og 20 års alder betaler man kun en egenandel på 25 %. Når man derimot blir eldre enn dette må man betale full pris, og som student er jo dette en enorm utgift som passer dårlig i en ellers så stram økonomi.

Så hvordan skal man egentlig få råd til å gå til tannlegen som student? Heldigvis for oss finnes det støtteordninger og litt nyttige triks som kan gjøre besøket billigere, og nedenfor skal vi gå gjennom de fleste av disse.

Få helserefusjon fra Studentsamskipnaden

Alle norske høyskoler og universiteter har egne Studentsamskipnader som alle studenter er medlem i (medlemskal innbetales via semesteravgiften). De fleste av disse Studentsamskipnadene rundt om i landet har gode ordninger for å gi refusjon av helseutgifter, og de fleste inkluderer besøk hos tannlege.

Den nøyaktige refusjonen avhenger av hvilken Samskipnad du er medlem av. Noen gir en fast prosentrabatt, mens andre gir en viss andel per behandling. Så sjekk opp nettsidene til den Studentsamskipnaden du er medlem av for å finne ut hva som gjelder for deg.

Noen tannleger har også spesialrabatter for studenter

Det er noen tannlegeklinikker som har egne studentpriser, ofte til ekstremt reduserte priser sammenlignet med vanlig. Dette kan absolutt være verdt å sjekke ut, og kan spare deg for mange tusen kroner. Vi anbefaler å sjekke ut nettsidene eller ringe til alle de lokale tannlegekontorene i området du holder til i, og spørre dem om studentrabatt. Med litt flaks får du et veldig godt tilbud.

Det beste med spesialrabatter for studenter hos tannlege er at man også kan kombinere der med refusjon fra Studentsamskipnaden, så totalt sett kan den endelige summen du må betale være ennå lavere enn den allerede er.

Vil du hjelpe tannlegestudenter med å bli tannleger? Da kan du få billig behandling!

En annen mulighet for å få billig, og noen ganger også helt gratis, tannlege er ved å kontakte universitetstannlegene. Disse har ansvar for å formidle klienter til tannlegestudenter, og her kan man selvsagt få gode priser i bytte mot at du blir en slags prøvekanin for studentene. De får selvsagt hjelp av en lærer, så det er både trygt og billig, men det kan ta litt lenger tid enn en vanlig konsultasjon.

Det er tannlegestudenter i både Oslo, Bergen og Tromsø, så om du holder til i en av disse tre byene kan det være penger å spare på å kontakte universitetet for å booke en tannlegestudent.

Henvend deg til NAV dersom du er helt blakk

Dersom du virkelig ikke har råd til å gå til tannlegen, men likevel trenger det, så er det mulig å henvende seg til NAV for å få sosialhjelp til tannlegebesøket. Ofte kan det være vanskelig å få NAV til å samarbeide når man er student, men om det virkelig trengs er dette veien å gå.

Hvordan oppbevare fondant

Fondant, også kjent som sukkerpasta, er helt nødvendig når man skal pynte på fine kaker. Det kan ta litt tid å lage, så det er jo kjekt å gjøre klart tidlig, lagre og ta frem når man trenger det, men hvordan skal man egentlig oppbevare fondant?

Fondant kan enkelt nok oppbevares i kjøleskapet i et par-tre dager uten å tørke ut. Ha den i en lufttett boks, så vil den holde seg veldig fin ganske lenge. Den store faren er at den tørker ut, så derfor er det viktig at boksen er lufttett.

Man bør ikke oppbevare fondanten i romtemperatur, da dette er med på å tørke den ut raskt. Her bør den helst stå i maks noen få timer før man putter den i kjøleskapet.

Det er også mulig å putte fondant i fryseren, og her kan den egentlig ligge i opptil et års tid før den bør brukes. Jo lenger den ligger, jo mindre vil den smake. Så unngå å bruk den om den har ligget der i over et års tid. Akkurat som når man skal oppbevare fondant i kjøleskapet bør man pakke den godt inn i en lufttett beholder før man putter den i fryseren.

Er det farlig å svelge håndsprit? Forklart

Håndsprit, antibac og andre typer desinfeksjon for hendene har blitt utrolig vanlig nå i covid-19-pandemien, og vi ser at disse er tilgjengelige på så godt som alle butikker. Det er også veldig mange som har en flaske i veska eller sekken sin for å kunne desinfisere hendene sine når enn de måtte ønske.

Det er jo veldig kjekt å kunne desinfisere hendene sine når enn man måtte ønske det, men det er også noen problemer som oppstår. For hva skjer om små barn skulle få tak i håndsprit og klare å få litt inn i munnen sin?

Som regel er det ufarlig å svelge litt håndsprit eller antibac, men det kan være farlig. Dersom du har et barn som har fått i seg mindre mengder med håndsprit bør du kontakte lege for å snakke med dem om situasjonen. Om det er snakk om større mengde bør man kontakte legevakt med det samme, og trolig må man raskt komme seg ned til legevakten.

Det er også mulig å kontakte HeleNorge sin døgnåpne giftinformasjonssentral på telefonnummer 22 59 13 00. Der er det åpent hele døgnet, og de har svar på alt du lurer på i forhold til forgiftninger.

Når man ringer giftinformasjonssentralen, legen eller legevakten er det kjekt å huske navnet på antibacen eller håndspriten barnet svelget. Det er nemlig ulikt innhold i noen av typene, så det kan være av betydning.

Håndsprit kan være ganske farlig i større mengder, men også små mengder kan være farlig for små barn. Så unngå så godt det lar seg gjøre å svelge eller innta det. Ved moderat inntak vil man oppleve kvalme, brekninger og oppkast.

Les mer: Er det farlig å få antibac i øyet?

Pass på hvor du har håndspriten!

Antallet forgiftninger med håndsprit og antibac har naturligvis økt veldig mye under pandemien, for folk har det jo mye mer tilgjengelig. Det er viktig å oppbevare all håndsprit utilgjengelig for barn, og følge med når de skal desinfisere hendene sine.

Heldigvis smaker antibac og håndsprit veldig ekkelt, så det er sjeldent at barn får i seg mer enn veldig små mengder.

Hvordan forvelle epler

Forvelling er en type koking hvor man koker frukt eller grønnsaker før man fryser dem ned. Dette endrer på enzymstrukturen i grønnsaken/frukten slik at den holder seg bedre i fryseren. De færreste av oss tenker nok ikke på forvelling når vi skal lagre epler over lang tid, men det er faktisk en veldig praktisk og fornuftig måte å lagre epler på.

Når man forveller epler må de altså kokes, så de blir jo ganske ulike når de er ferdig. Forvellede epler passer derimot knallgodt til ting som eplekake eller andre ting som trenger eplebiter, så slipper man å skrelle og gjøre klar epler hver gang man har lyst på eplekake.

Slik forveller du epler

For å forvelle epler må du først koke opp vann. Bruk gjerne saften fra en hel sitron, og tilsett 1 spiseskje med sukker i vannet. Eplene skjæres opp og renses til fine båter eller biter, og når alt er ferdig renset legger du dem i det kokende vannet.

Eplene skal bare koke i rundt 2 minutter før de er klare, og mens de koker gjør du klar en bolle med iskaldt vann. Bruk gjerne en del isbiter for å få det skikkelig kaldt! Når det er gått to minutter tar du eplene raskt over fra det kokende vannet og over i denne isbollen.

Når eplebitene har blitt kalde (etter bare noen få sekunder) kan du ta dem opp igjen. Fjern så mye vann som mulig og legg dem til tørk på tørkepapir, håndkle eller lignende.

Når eplene er tørre kan de fryses ned i fryseren. Det er bare å bruke fryseposer som du fyller opp etter hvor mye epler du vil ha i hver. Du kan naturligvis kun ta opp én og én pose, så ikke fyll posen opp med mye mer epler enn du klarer å bruke samtidig. Da er det bedre med mange og mindre poser.

Så kort oppsummert: du forveller epler ved å koke dem i vann og 1 ss sukker i 2 minutter før du flytter dem over i en bolle med iskaldt vann. Tørk av eplene og legg dem i fryseposer i fryseren.

Å forvelle epler er langt ifra den raskeste eller enkleste måten å lagre epler på, men det fungerer veldig godt for deg som bruker mye epler i bakst. Her kan man få epler som både ser gode ut og smaker som om de var nyplukka selv etter mange måneder i fryseren.

Holdbarheten på forvellede epler er omtrent et års tid. Etter det har gått et år vil man kjenne litt mindre smak enn det første året, så det er lurt å prøve å bruke dem opp innen det er tid for en ny eplesesong.

Så da er det bare å plukke så mye epler du bare klarer til høsten, så kan du lagre du mye du bare måtte ønske.

Er det bedre å forvelle epler enn å fryse dem ned uten forvelling?

Det er et par fordeler med forvelling kontra å fryse ned oppskjærte epler. For det første er de forvellede eplene allerede skrelt, så det er veldig kjekt når man skal bruke epler til bakst. Å tine hele eller deler av epler før man skreller dem blir ofte veldig tungvindt.

For det andre vil de ikke få den brune fargen som epler fort får av å ligge i fryseren. Denne fargeendringen stoppes nemlig når eplene forvelles, så man får epler som ser finere ut i alle fall.

Kan man trakte filterkaffe som er gått ut på dato? Forklart

Det er få land i verden som har innbyggere som drikker så mye kaffe som oss nordmenn, og filterkaffe er uten tvil det mest vanlige valget her til lands. Vi drikker både til frokost, på jobb, og ikke minst på kaféer. Også på hytta har vi en kaffetrakter, men hvordan er det egentlig hvis man glemmer igjen en gammel pose med filterkaffe bakerst i skapet på hytta eller hjemme, og finner den igjen et halvår etter at den gikk ut på dato?

Kaffe er en type produkt som aldri blir dårlig i den forstand at den vil mugne. Du kan derfor ikke bli syk av å drikke gammel kaffe, så lenge filterkaffen har blitt oppbevart under riktige forhold. Den vil derimot tape kvalitet over tid, og jo lenger den har ligget, jo kjedeligere blir smaken.

Typisk vil man merke en tydelig smaksforverring når kaffen har ligget i omtrent ett år etter at den gikk ut på dato. Dersom du kommer til hytta og dette er det eneste du har tilgjengelig, så går det helt fint å trakte opp en kanne. Du vil verken bli syk eller dårlig av å drikke den, men den vil neppe smake like godt som om dere hadde brukt en fersk kaffe.

Når det kommer til hva som er «riktige forhold» for å oppbevare kaffe er det kjølig og mørkt som gjelder. Den bør helst oppbevares i rundt 15 grader, så et kjølig rom er å foretrekke. Uåpnede poser holder seg mye bedre enn poser som er åpnet, selv om de er teipet igjen. Dersom posen er åpnet vil smaken raskt bli dårligere. Helst bør man trakte kaffen innen få dager etter at posen er åpen, for luft er virkelig med på å gjøre smaken dårlig.

Ellers er temperatursvingninger en stor utfordring. Som med mye annen mat er det veldig mye bedre for kaffe om den oppbevares kjølig med en jevn temperatur, og svingninger er med på å gjøre smaken dårligere raskere.

Så om du finner en uåpnet kaffepose bakerst i skapet hvor det er litt kjølig, så kan den fungere godt. Om du derimot finner den i en luke i bagasjerommet på bilen hvor temperaturen har skiftet mellom -20 og +40 gjennom et år vil den neppe være like god.

Les mer: Slik bruker du kaffebønner på en vanlig kaffetrakter.

Generelt sett antar man at filterkaffe holder seg god i 4-5 uker etter innkjøpsdato, selv i uåpnet tilstand. Etter den tid vil smaken gradvis forringes for hver dag som går, så det er ikke alltid så lurt å hamstre inn store mengder om gangen. Ofte kjører nemlig butikkene store salg på visse kaffetyper, og da ser jeg ofte personer som hamstrer paller med kaffe. Om det er lurt spørs jo da på om man kommer til å drikke alt dette i løpet av en måneds tid eller ikke.

Så kjøp inn når det er på salg, men ikke mer enn det du bruker i løpet av maks 5-6 uker!

PS. Blir det for mye kaffe på deg? Vi har selvfølgelig en guide for å slutte med kaffe! Det er heldigvis ikke så vanskelig som mange frykter.

Kan man spis popcorn som har gått ut på dato? Forklart

Popcorn er en klassiker når man vil ha noe godt og salt uten altfor mye kalorier. Men hva skal man gjøre dersom man finner en gammel pose popcorn som har gått ut på dato for et års tid siden bakerst i skapet? Kan man poppe denne, eller bør den gå rett i søpla?

Popcorn er i utgangspunktet en tørrvare som kan holde seg «evig», men det er et par ting man må være obs på. Om den ligger lenge nok vil fettet kunne renne ut av pakken. Så om pakken er «våt» bør du ikke poppe den. Ellers er det stort sett bare å legge den i mikroen som vanlig og poppe i vei.

Merk at man kun bør bruke vanlig popcorn som er gått ut på dato; ikke popcorn med smørsmak eller lignende. Disse inneholder typisk produkter som inneholder melk, noe som ofte blir dårlig etter en stund.

Hvis du ser at fettet har skilt seg fra resten av popcornet, så ser du det ved at det er en slags våt flekk i den ene enden av pakken etter at du tar av plasten. Om du ser et slikt område bør du bare kaste posen. Hvis ikke kan du risikere at den ikke popper ordentlig, og til og med kan ta fyr under poppingen.

Ellers er det jo slik at dersom popcornet smaker rart når du spiser det, så kaster du heller resten. Selv om det i teorien skal kunne holde seg veldig lenge vil ting som varme, lys og temperaturendringer kunne føre til at det blir dårlig, men da vil du merke det på smaken.

Dersom popcornet smaker godt og ser bra ut, kommer du heller ikke til å bli dårlig av å spise det, og kan spise det akkurat som om det ikke hadde gått ut på datoen. Det kan derfor være lurt å ta et par smakebiter før du dekker det skikkelig til med popcornkrydder eller lignende.

Som alltid er det veldig viktig å følge med når du popper popcorn, spesielt når du popper popcorn som er gått ut på dato. Om den ikke popper ordentlig vil den kunne ta fyr, så da er det lurt å være i nærheten og kunne slå av mikroen! Dette kan skje med all slags popcorn, men popcorn som er gått ut på dato har trolig større risiko enn vanlig popcorn.

Merk også at vi kun snakker om å finne upoppet mikropopcorn i denne artikkelen. Dersom du allerede har poppet popcornet bør det helst spises i løpet av en ukes tid.

Kan man bli syk av å spise gammelt popcorn som har gått ut på dato?

Den største faren ved å spise mat som er gått ut på dato er som regel at man kan bli syk av det, men det er ikke noe å frykte når det kommer til popcorn. Dersom popcornet du spiser både smaker og ser bra ut kommer du ikke til å bli syk av det. Det skal veldig mye til før popcorn blir dårlig på en måte som kan føre til sykdom, så det er ikke noe å bekymre seg over i det hele tatt.

Kan man spise popcorn som er 25 år gammelt?

Det finnes faktisk flere som har poppet og spist popcorn som har ligget gjemt i skapet i godt over 20 års tid uten å verken smake ulike fra vanlig popcorn, eller å ha blitt syke av det. Så dersom alt ser fint ut med posen og popcornet kan det faktisk ligge i mange, mange år.

Hvordan oppbevare gressløk

Gressløk er den perfekte urt, for den passer inn til nesten alt. Mest populær er den til egg og potetstappe hvor den har blitt en sikker vinner, og gjør om en ellers litt kjedelig rett til en smakfylt en.

Her i Norge kan vi dyrke egen gressløk utendørs på sommerhalvåret, mens på vinteren kan vi kjøpe den i fersk form på butikken. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan oppbevare gressløk, både for å få den ferske gressløken til å holde seg så lenge som mulig, men også på metoder for å få gressløk hele året.

Slik tar du vare på fersk gressløk

Fersk gressløk får man kjøpt hos de fleste dagligvareforretninger for bare en tier eller to, og da får man en solid bunte i en potte med jord. Denne kan man ta vare på for å dyrke frem mer gressløk dersom man vil det, eller bare vil holde den i live en stund for å spre bruken sin av gressløk.

For å ta vare på gressløk i potte bør du først plante den om til en støtte potte (omtrent dobbelt så stort), og gi den ny og næringsrik jord. Planten bør vannes to ganger om dagen ved undervanning, noe som vil si at du fyller en tallerken med vann, setter bunnen av potten på tallerkenen i ti minutters tid, og lar røttene trekke til seg det vannet de trenger.

Ved å vanne på denne måten vil man ikke kunne drukne planten, men alltid gi den nok vann til at den trives og har det fint. Pass på at den faktisk får vann to ganger om dagen, for gressløk er en ganske tørst plante. Husk også på å ta den ut når det har gått ti minutter, for det er en stor påkjenning for planten om den blir stående der i timestid.

Som med andre urter kan gresskar trives i vinduskarmen, men dette krever at man har en viduskarm

Slik oppbevarer du oppskjært gressløk

Om du har skjært opp gressløken allerede kan den oppbevares i en tett plastboks eller i en plastpose i kjøleskapet. Da bør temperaturen holde omtrent 2 – 4 grader, og ikke stort mer. Gressløken kan holde seg i flere uker om den lagres slik, men vil etter hvert bli vassen og smakløs. Da er det på tide å bytte den ut med ny gressløk.

Om du har en fersk gressløk holder den seg mye bedre om den får stå i potta med vanning enn om du skjærer opp hele planten med det samme.

Det er også mulig å fryse gressløk, og dette er heldigvis veldig enkelt. Bare fyll et glass med gressløk, og legg det i fryseren. Der kan det ligge i et års tid!

De av dere som har mye gressløk i hagen kan nyte godt av å fylle glass etter glass med gressløk på sommeren for så å legge det i fryseren i oppkuttet tilstand. Deretter er det bare å ta opp etter behov!

Husk at man må ta opp hele glasset samtidig, så det er lurt å velge litt små glass slik at man ikke får altfor mye gressløk som ligger og blir vassen i kjøleskapet.

Slik kan du tørke gressløk for oppbevaring over lang tid

Det er også godt mulig å tørke gressløk og bruke det som et krydder. For å tørke gressløk må du naturligvis skjære det i nok små biter, og legge det hele utover et bakepapir på en rist. Sett ovnen på 70 grader, og bruk en sleiv eller lignende for å holde døren på gløtt. La den stå i en halvtimes tid, og sjekk jevnlig. De skal være så tørre at du kan knuse dem med fingrene, men ikke sorte.

Om de blir stående for lenge og blir sorte ødelegges smaken, så det er lurt å følge med ganske ofte for å være sikker på at det ikke blir for ille. De er ferdige når de er helt knusktørre, for det viktigste er at all fuktigheten er vekk, da denne trengs for at de skal kunne mugne. Så når de er helt uten fuktighet kan de kalles ferdige.

Tørket gressløk kan enkelt puttes i matretter som omelett eller potetmos under tilbereding, og smaker nesten like godt som fersk gressløk. Tørket gressløk bør oppbevares i en lufttett beholder, som f.eks dette Norgesglasset fra Hyttefeber. Der kan det holde seg godt i årevis hvis man unngår å få fuktighet opp i den når man åpner og lukker den.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Hyttefeber.

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑