ForklarMeg.com

Svar på alt du noen gang har lurt på!

Er det forskjell på dyre og billige batterier? Forklart!

Når man skal kjøpe engangsbatterier av typer som AA eller AAA merker man raskt at de kommer i en rekke prisforskjeller. Faktisk kan de billigste batteriene fra merker som IKEA eller First Price koste et par kroner stykket, mens dyre merkebatterier kan koste så mye som 12-15 kroner per batteri.

Men så kommer jo spørsmålet; er det egentlig noen betydelig forskjell mellom billige batterier og dyre batterier?

I utgangspunktet er noen av de dyre batteriene litt bedre enn de billigste. Her er nøkkelordene «noen» og «litt», ettersom det ikke er noen direkte sammenheng mellom pris og kvalitet.

Det er nemlig flere uavhengige tester som har sammenlignet batterier med hverandre og funnet ut at de typiske billigbatteriene gjør det helt OK, mens noen av de dyrere batteriene gjør det litt bedre.

Les også: Slik sjekker du om batteriet er tomt.

Disse testene har kommet frem til at det beste batteriet i testen var Duracell Ultra, og hadde en levetid som var 11 % bedre enn det billigste batteriet i testen (IKEA sine batterier hvor en 10-pakning koster 19 kroner). Problemet er bare at disse 11 % førte med seg en prisøkning fra 1,90 kroner per batteri til 12,50 kroner per batteri. De batteriene som var 11 % bedre var da 6 ganger så dyre!

De samme testene viste også at andre dyrere batterimerker presterte dårligere enn billigbatteriene fra IKEA og First Price.

Med andre ord; dyre batterier kan være litt bedre enn billige batterier, men de trenger ikke nødvendigvis å være det. Trolig er forskjellen såpass liten at du som forbruker ikke merker forskjell på dem, og det er i alle fall ikke verdt å betale 6 ganger så mye for en marginal prestasjonsøkning.

Så neste gang du skal handle batterier kan du trygt velge med deg billigmerkene fra First Price, IKEA, Softstyle eller lignende uten å være redd for at de kommer til å vare kortere enn de dyrere batteriene.

Hvem vant Paradise Hotel 2019? Forklart!

Paradise Hotel er et populært realityprogram hvor deltakerne kan vinne opptil 300 000 kroner. Her kan du se hvem som vant 2019-utgaven av den populære TV-serien.

Vinnerne av Paradise Hotel 2019 var Marthe Brenne og Adrian Ajursen Ådland. De vant over Mario Riera og Sofie Karlstad i finalen ved at de sanket flere stemmer enn motstaderne.

Hvordan søke om restplass for høyere utdanning

Hvert år legges det ut en rekke restplasser hos høyskoler og universiteter som rett og slett fikk færre søkere enn de har plass til på studiene sine. Om du sitter midt i sommerferien uten å vite hva du skal gjøre neste år er det mulig å søke seg inn på én av disse, og ordningen fungerer etter «første mann til mølla»-prinsippet så lenge man oppfyller minstekravene for å komme inn.

Men hvordan skal man egentlig gå frem for å søke om en restplass?

Årets restplasser offentliggjøres den 19. juli hvert år, mens søknadene først åpner den 20. juli. Man har med andre ord 24 timer til å sjekke hva som er ledig før det er åpent for å søke på det, så man har i alle fall litt tid til å tenke seg om.

Lista over årets restplasser kan du se ved å klikke her. Dersom du finner noe du kunne tenke deg å studere må dette gjøres via Samordnaopptak sine nettsider. Der har de aller fleste tilgang til sitt digitale vitnemål, og kan enkelt søke på de restplassene de vil.

Selve prosessen er enkel, og når du har logget inn på Samordnaopptak med MinID velger du enkelt nok den høyskolen eller universitetet, og den graden eller studiet du ønsker å få plass hos, og legger inn søknaden digitalt via de samme nettsidene.

Dersom alt er i orden får du svar med det samme, så i løpet av fem minutter kan du sikre deg en studieplass.

Det er mulig å søke på flere restplasser, men maks 10 stykker. Man får jo som regel positivt svar med det samme siden det ikke er noen poenggrenser der, men du kan likevel kun takke ja til én av plassene.

Hvilke studier får restplasser?

Restplasser er kun overskuddsplasser hvor det har vært færre søkere som har takket ja til plassen enn det er ledige plasser. I prinsippet kan derfor alle studier få restplasser, men i praksis er det slik at populære studier ikke får det, men de typisk upopulære studiene får restplasser år etter år.

At et studium får restplasser trenger ikke å være negativt, og undervisningen og kvaliteten på studiet kan være kjempebra selv om det var ledige plasser.

Hos visse skoler har de også enorme forelesningssaler hvor det kan være mange hundre studenter samtidig, og kan derfor ha en teoretisk øvre grense på antall studenter som er betydelig høyere enn det som normalt søker seg inn der. Disse vil da få restplasser hvert eneste år, uten at det er noe feil eller dårlig med studiet av den grunn.

Hvor kan man se restplasser på masterstudier?

Masterstudier har ikke et fast opptak på samme måte som når man søker på studier rett fra videregående skole, og det er ofte en krevende prosess å skulle vurdere hvilke kandidater som er best egnet (ettersom søkerne har ulike fag fra ulike skoler). For å vurdere hjem som kommer inn på masterstudier er det derfor internopptak, så det organiseres ikke via Samordnaopptak.

Det betyr også at skolene opererer med restplasser på egne systemer, så du må nesten følge med på nettsidene til skolene og programmene du er interessert i å studere. Det beste tipset er likevel å sende en e-post for å spørre om det er noen ledige plasser. Dersom det er flere ledige plasser kan det være mulig at du kan få meldt deg opp via e-post.

Er det påbudt med belte i traktor? Forklart.

Her i Norge er det generelt sett veldig strenge regler for bruk av belte når man er i et kjøretøy, men hvordan er det egentlig med traktor?

Til tross for hva mange kanskje tror, er det er generelt påbud med belte i traktor. Dette gjelder både når du er på et privat jorde så vel som når du kjører traktoren på offentlig vei.

Man kan nemlig ikke unngå å bruke belte selv om man bare kjører rundt på privat eiendom, for etter 1. juli 2020 er det et generelt påbud over hele landet.

Traktor på jordet må også ha setebelte.

Det finnes derimot et par unntak for når man ikke er pålagt å ha på belte i traktor:

  • Hvis man kjører på et islagt vann.
  • Hvis man gjør en jobb hvor man hele tiden må gå inn og ut av traktoren.

Utenom dette må man ha på belte hele tiden, og kan i verste fall få bot på lik linje med om man ikke har på belte i en personbil.

Hvordan rense dusjhodet

Dusjen er et sted som må vaskes jevnlig, og en av de delene mange glemmer å vaske når de først tar dusjen er dusjhodet. Her kan det faktisk bli en del bakterier over tid, så det er viktig å få renser dusjhodet minst 3-4 ganger i året for å unngå at det hoper seg opp med bakterier.

Det kan være litt vrient å få vasket i alle krikene og krokene på dusjhodet, men vi har et veldig godt triks som gjør jobben ekstremt enkel for deg!

Start med å fylle 4-5 dl med eddikk (7 %) i en brødpose. Det må være nok til at du kan knyte den over hele dusjhodet og dekke det. Bruk en stikk for å feste posten der, og la det stå og godgjøre seg i en times tid.

Når det har gått ca. 60 minutter kan du løsne opp posen igjen, og bruke en mikrofiberklut med litt fuktig vann til å tørke over den. Og vipps så er dusjhodet både renset og rent!

Hvordan oppbevare multer

Det er mange som regner multer som myrens eget gull, og som bruker mange timer med å plukke multer på myrområder i fjellet hvert eneste år. Det er mange brukesområder for multer, men dersom man plukker for mye, hvordan er det egentlig best å oppbevare multer?

Multer er nemlig ganske omfilntlige av seg, og må oppbevares i temperatur så nær 0 grader som mulig. Selv noen få plussgrader er nok til at de begynner prosessen med å gjære, og blir overmodne, og ikke spesielt gode.

De holder en viss tid i kjøleskapet, men vi anbefaler ikke å ha multer i kjøleskapet i mer enn 3-4 dager.

Dersom du vil ha multer til jul er den beste måten å oppbevare dem på i fryseren. I fryseren (ved rundt – 20 grader) vil multene holde seg bra, og kan fint klare et helt år før de mister smaken.

Les også: Er det lov å selge multer man har plukket selv?

Som med annen mat i fryseren blir de jo raskere dårlige dersom fryseren åpnes veldig ofte, så det kan være greit å legge de i en langtidsfryser man ikke åpner og lukker flere ganger om dagen.

Multer som har ligget i fryseren har ikke like god smak som bær etter de har tint, men har like god kvalitet i forhold til å lage multekrem, multesyltetøy eller andre ting hvor man uansett moser bærene.

Hvordan bruke kaffebønner på en vanlig kaffetrakter

Om du er glad i god kvalitetskaffe har du sikkert allerede vurdert å skaffe et kaffekvern. Å gå over fra ferdig filtermalt kaffe til å kjøpe kaffebønner er nemlig et betydelig kvalitetshopp oppover, og en av de enkleste og billigste måtene man kan forbedre smaken på kaffen på hjemme.

Men hva trengs egentlig for å kunne bruke kaffebønner på en vanlig kaffetrakter?

Alt du egentlig trenger er et kaffekvern. Dette er en dings du plugger i veggen og fyller med kaffebønner, så er det bare å slå det på i 30 – 60 sekunder. Etter den tid har du kvernet kaffe som kan brukes på vanlige kaffetraktere på samme måte som om du hadde kjøpt filtermalt.

Et kaffekvern koster heller ikke skjorta. Man kan få de billigste kaffekvernene til rundt 150 kroner, men om du vil ha en i god kvalitet og fint design må du regne med rundt 300 kroner.

Det er med andre ord ikke dyrt å oppgradere fra å kun drikke filtermalt kaffe til å kunne drikke kaffe laget av kaffebønner. De kvernede kaffebønnene fungerer med absolutt alle kaffetraktere, så du trenger ikke å kjøpe noe annet nytt enn kaffekvernet, og selvsagt kaffebønner der. Kaffebønner får man kjøpt hos de fleste dagligvareforretninger.

Og med det har du alt du trenger for å lage god kvalitetskaffe hjemme på kjøkkenet ditt om morgenen. De kvernede kaffebønnene bruker du på samme måte som om det var vanlig filtermalt kaffe. Vi anbefaler å kverne kaffebønnene like før du skal trakte kaffen, da dette gir mest smak.

PS. drikker du litt for mye kaffe? Vi har tips for å kutte ned og eventuelt slutte med kaffe uten å få ubehagelige bieffekter.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for NetOnNet.

Hvordan melde seg på Charterfeber

Charterfeber er blant en av de mest populære TV-seriene som går på norsk TV om dagen, og mange drømmer om å bli med på programmet med kjæresten, familien eller kanskje vennegjengen. Om du er en av dem som skulle ønske at du kunne vise frem tine sydentips i levende live, er du på riktig sted, for her kan du lære alt det er å vite om hvordan man melder seg på Charterfeber.

For å bli med på Charterfeber må man søke seg inn som deltaker. Denne søknadprosessen er kun åpen i et par måneder mens produksjonselskapet Rakett planlegger den nye sesongen. I denne perioden kan man søke om å bli deltaker på TV3.no og via produksjonsselskapet sine nettsider.

Et godt tips for å få med seg når søknadsprosessen åpner er å følge TV3 og Charterfeber på Facebook. Da får du opp innlegg når de åpner opp for nye søknader, så kan du melde deg på med det samme.

Selve søknadsprosessen begynner med at du fyller ut søknaden på nett. Her er det en del spørsmål du skal svare på, som leveres sammen med en del informasjon om deg, samt et par bilder. Om du er en aktuell kandidat kommer produksjonsselskapet til å ta kontakt med deg for å stille oppfølgingsspørsmål over telefon, før man til slutt møter dem for et intervju.

Hver sesong med Charterfeber spilles inn på våren eller sommeren, så det er ofte mulig å få brukt en av ferieukene sine på innspillingen. Forrige sesong var det over 600 som hadde sendt inn søknad, så det kan være litt mange om benet, så det gjelder å sende en god søknad som virkelig får deg til å skille deg ut. I kjent Charterfeber-stil er det selvsagt viktig å være litt underholdende, og kunne være seg selv.

Må man betale reisen selv når man er med på Charterfeber?

Når man er deltaker på Charterfeber får man sponset flyreise og hotell, men alt annet må man betale selv. Det blir derfor en gratis reise, og så dekker du både mat, drikke og underholdning selv. Om dere f.eks skal ha leiebil, kjøre gokart eller besøke en dyrepark er dette ting som dere må betale fra egen lomme.

Man står for det meste fritt til å gjøre hva man vil under ferien, men det må planlegges litt på forhånd, og ikke avgjøres mens man spiser frokost på morgenen. Så det er lurt å gjøre opp en liten plan over hva man vil oppleve og utforske når man først er på turen.

Du får ikke selv bestemme hvor du vil reise, for produksjonsselskapet bestemmer dette. Typisk reiser alle deltakerne til samme øy eller område i samme sesong, men man reiser ikke samtidig som en gruppe.

Hvordan koble bankkortet opp mot Coop-kontoen sin

Det er mange som er Coop-medlemmer, og et gjengånde problem mange har her er at de rett og slett glemmer å skanne medlemskortet før de betaler. Om du glemmer dette får du verken brukt kuponger, bonus på kjøpet, eller benyttet deg av de spesielle medlemsrabattene. Totalt sett kan hele handelen bli mye dyrere, og det er jo veldig surt.

Mange er sikkert også klar over at konkurrenten Trumf hos Norgesgruppen har funnet en god løsning på problemet. Der kan man enkelt nok linke sammen bankkortet sitt med medlemskontoen sin, så blir man automatisk Trumf-registret når man betaler med kortet sitt. Men er det mulig å koble bankkortet sitt opp mot Coop-kontoen sin på samme måte?

Dessverre er det ikke mulig å linke sammen et vanlig bankkort med Coop-brukerkontoen din. Dersom du vil ha registrert kjøpet på brukerkontoen din må du enten bruke den digitale mobilappen eller skanne medlemskortet i kassen.

Dersom du bruker den digitale betalingsløsningen Coopay er den knyttet opp mot Coop-kontoen din, og da vil også alle bonuser og sånt registreres.

Les også: Er det verdt å bli Coop-medlem? Forklart!

Det er også mulig å søke om et Coop Mastercard som er knyttet opp mot kontoen din. Også her registreres alle kjøp automatisk, men det er altså ikke mulig på andre kredittkort eller vanlige (debet) bankkort.

Hvordan oppbevare ramsløk

Ramsløk er en høyt elsket nyttevekst, og hver vår er det tusenvis av nordmenn som er ute i skogen for å plukke denne i store mengder. Men hva skal man gjøre når man plukker med seg mer enn man får brukt i løpet av noen få dager? Hvordan skal man egentlig oppbevare ramsløken for å få den til å holde seg?

Bladene til ramsløk kan fint klare seg et par dager i kjøleskapet uten å visne, men et godt tips for å øke sjansen for at de holder seg friske lenger i kjøleskapet er å legge dem i en plastpost med et par dråper vann i. Dette blir litt det samme som når du kjøper en salatmiks på butikken, for disse er jo veldig fuktige, og hjelper med å holde bladene friske.

Etter toppen 4-5 dager blir den derimot vassen, og innen den tid bør man enten ha brukt den opp eller laget en plan for hvordan man skal oppbevare den over tid.

Les også: Slik skiller du liljekonvall fra ramsløk.

Frys ramsløken for å få den til å holde seg lenge

Den enkleste måten å oppbevare ramsløk over lang tid på er ved å fryse den. Legg en grei mengde med blader i en brødpose, knyt den igjen, og sleng den i fryseren. Der kan den ligge over hele vinteren igjen frem til neste sesong begynner, så har du alltid litt ramsløk liggende på lur.

Når du vil bruke ramsløken er det bare å ta den opp fra fryseren igjen et par timer før du skal ta den i bruk, så er den frisk og fin, og klar til å brukes i maten.

Det er også en del som liker å lage ramsløkpesto. Dette er trolig en av de mest populære tingene å lage med ramsløk, og har den fordelen at det holder seg i 3-4 måneder i kjøleskapet. Så på denne måten er det enkelt å ha ramsløk klar til bruk!

« Eldre innlegg

© 2020 ForklarMeg.com

Tema av Anders NorénOpp ↑