Hvordan bli kvitt flått i hagen

Flått er små blodsugende parasitter som kan overføre sykdommer som borreliose og TBE. I denne artikkelen vil vi gå gjennom hvordan du kan redusere risikoen for flått i hagen og beskytte deg selv, din familie og dine kjæledyr.

For å redusere flått i hagen, bør du holde gresset kort, fjerne busker og kratt, bruke flåttavvisende planter, og unngå fuglebrett. Sørg også for å sjekke deg selv, familiemedlemmer og kjæledyr for flått regelmessig, og fjern flått raskt og riktig.

Grunnleggende om flått

Hva er flått?

Flått er små edderkopp-lignende parasitter som lever av blodet fra mennesker og dyr. De venter ofte i høyt gress, busker og kratt, og fester seg til en vert når den passerer forbi. Flått kan overføre alvorlige sykdommer som borreliose (Lyme-sykdom) og skogflåttencefalitt (TBE).

Flåttens livssyklus

Flått har fire stadier i livssyklusen: egg, larve, nymfe og voksen. De trenger et blodmåltid for å utvikle seg fra ett stadium til et annet, og kan feste seg til forskjellige verter i løpet av livet.

Tiltak for å redusere flått i hagen

Holde gresset kort

Klipp gresset jevnlig, spesielt i områder der du og din familie tilbringer mest tid. Kort gress gir færre gjemmesteder for flått og gjør det lettere for deg å oppdage dem.

Fjerne busker og kratt

Rydd bort busker, kratt og annen vegetasjon som flått trives i. Jo færre gjemmesteder det er i hagen, desto mindre sannsynlig er det at flått vil være der.

Bruke flåttavvisende planter

Planter som lavendel, rosmarin og sitrongress har naturlige flåttavvisende egenskaper. Plasser disse plantene rundt hagen og spesielt i nærheten av områder der du og din familie tilbringer tid.

Unngå fuglebrett

Fuglebrett tiltrekker små pattedyr som kan bære flått. Ved å fjerne fuglebrett reduserer du risikoen for at flått blir introdusert i hagen.

Beskyttelse og fjerning av flått

Sjekke for flått

Sjekk deg selv, dine familiemedlemmer og kjæledyr for flått etter å ha vært utendørs. Sjekk spesielt godt i bøyelige områder som knehaser, armhuler og lysken.

Riktig fjerning av flått

Hvis du oppdager en flått, fjern den

raskt og riktig ved hjelp av en flåttfjerner eller en pinsett. Grip flåtten så nær huden som mulig og dra forsiktig oppover med jevnt trykk. Unngå å vri eller klemme flåtten, da dette kan føre til at deler av flåtten blir værende i huden og øke risikoen for infeksjon.

Beskyttelse mot flått

Når du tilbringer tid utendørs, bær langermede klær og bukser som dekker bena. Bruk insektmiddel som inneholder DEET eller picaridin for å avskrekke flått. Hvis du har kjæledyr, bruk flåttavvisende midler anbefalt av veterinæren din.

Konklusjon: Bli kvitt flått i hagen

For å redusere flått i hagen, fokuser på å klippe gresset, fjerne busker og kratt, plante flåttavvisende planter, og unngå fuglebrett. Husk også å sjekke deg selv, familiemedlemmer og kjæledyr for flått etter å ha vært utendørs, og fjern flått raskt og riktig. 7Ved å ta disse tiltakene kan du beskytte deg og dine kjære mot flått og de sykdommene de kan overføre.

Les også:

Legg igjen en kommentar