Hvordan ta vare på avokadoplanter

Avokadoplanten er et tropisk tre som er populært blant plantelskere og matentusiaster. Å ta vare på en avokadoplante krever litt tid og tålmodighet, men resultatet er en vakker og givende plante.

I denne artikkelen lærer du alt du trenger å vite om å ta vare på avokadoplanten, fra spiring av frøet til vedlikehold av treet. Følg disse rådene for å få en sunn og produktiv avokadoplante.

Spiring av avokadofrø

Frøforberedelse

For å spire et avokadofrø, fjern frøet forsiktig fra avokadoen og rengjør det for eventuelle rester av fruktkjøtt. La frøet tørke i noen dager før du fortsetter.

Spiremetode

Det finnes to populære metoder for å spire avokadofrø: Vannmetoden og jordmetoden.

Vannmetoden

For vannmetoden, stikk tre eller fire tannpirkere inn i frøet og plasser det over en krukke eller et glass fylt med vann, slik at den nederste delen av frøet er nedsenket i vannet.

Bytt vannet hver tredje dag og vent på at frøet skal spire. Dette kan ta fra tre til åtte uker.

Jordmetoden

For jordmetoden, plasser frøet halvveis ned i en potte fylt med fuktig pottejord. Plasser potten i et varmt, godt opplyst område og hold jorden fuktig. Frøet skal spire innen noen uker.

Plantepleie og vedlikehold

Lys og temperatur

Avokadoplanter trenger mye sollys og trives best i romtemperaturer mellom 18 og 24 grader Celsius. Plasser planten i nærheten av et sørvendt vindu for best mulig lysforhold.

Vanning og gjødsling

Avokadoplanter krever jevn vanning for å holde jorden fuktig, men ikke våt. La jorden tørke ut litt mellom hver vanning for å unngå rotrot. Gjødsle planten hver sjette uke med en balansert, vannløselig gjødsel.

Beskjæring og støtte

Beskjær avokadoplanten for å oppmuntre til forgrening og kompakt vekst. Fjern forsiktig de øverste bladene når planten når 30 cm i høyde.

Når planten vokser, kan det være nødvendig å støtte stammen med en bambuspinne eller lignende for å unngå at den bøyer seg.

Les også:

Legg igjen en kommentar