Hvordan ta vare på appelsintre

Appelsintre er vakre og nyttige sitrusplanter som kan gi friske frukter og en duftende atmosfære i hjemmet ditt. Å ta vare på et appelsintre krever litt innsats, men belønningen er verdt det.

I denne artikkelen vil du lære alt du trenger å vite om å ta vare på appelsintre, fra planting og vekstforhold til skadedyr og sykdommer. Følg disse trinnene for å dyrke et sunt og produktivt appelsintre.

Planting og vekstforhold

Frø eller plante

Appelsintre kan dyrkes fra frø eller ved å kjøpe en ung plante fra et hagesenter. Frøplanter kan ta flere år før de produserer frukt, mens unge planter vil gi frukt tidligere.

Jord og gjødsel

Appelsintre trives i godt drenert, fruktbar jord med en pH-verdi på 6,0 til 6,5. Bland kompost eller organisk materiale i jorden før planting for å forbedre jordstrukturen og næringsinnholdet. Gjødsle treet regelmessig med en sitrus-spesifikk gjødsel.

Lys og temperatur

Appelsintre trenger minst 8-12 timer med direkte sollys hver dag og trives best i temperaturer mellom 13 og 38 grader Celsius.

Beskytt treet mot frost ved å flytte det innendørs eller dekke det med et frostbeskyttelsesdekke i kaldere måneder.

Vanning og beskjæring

Vanning

Vann appelsintreet regelmessig for å holde jorden jevnt fuktig, men ikke våt. La jorden tørke ut litt mellom hver vanning for å forhindre rotrot og andre problemer knyttet til overvanning.

Beskjæring

Beskjær appelsintreet for å oppmuntre til en sterk, åpen struktur og for å fjerne døde eller syke grener. Beskjær treet tidlig på våren før det begynner å vokse aktivt igjen.

Skadedyr og sykdommer

Skadedyr

Vanlige skadedyr som kan angripe appelsintre inkluderer bladlus, edderkoppmidd, meitemark og snegler. Behandle skadedyr med insektsåpe, neemolje eller andre passende metoder.

Sykdommer

Appelsintre kan være utsatt for sykdommer som gummisopp, sitruskreft og rotrot. Forebygg sykdom ved å sørge for riktig vannings- og beskjæringspraksis, samt å bruke resistente tresorter der det er mulig.

Les også:

Legg igjen en kommentar