Hvordan ta vare på rosmarin

Rosmarin er en populær og aromatisk urt som er lett å dyrke og ta vare på. I denne artikkelen vil vi se på hvordan du kan dyrke og vedlikeholde rosmarin for å sikre en sunn og frodig plante.

For å ta vare på rosmarin, bør du sørge for godt drenert jord, tilstrekkelig sollys, moderat vanning og beskjæring for å fremme sunn vekst og hindre sykdommer.

Planting og jordforhold

Rosmarin trives best i godt drenert, sand- eller steinholdig jord med en nøytral til svakt alkalisk pH-verdi (6,0-7,5). For å forbedre jordens drenering kan du blande inn perlite, sand eller grus.

Du kan plante rosmarin direkte i hagen eller i en krukke. Hvis du velger å dyrke rosmarin i en krukke, bør du sørge for at potten har hull i bunnen for drenering, og at du bruker en lett pottejord.

Lys og temperatur

Rosmarin trenger minst 6-8 timer med direkte sollys per dag for å trives. Hvis du dyrker rosmarin innendørs, plasser planten nær et sørvendt vindu for å sikre tilstrekkelig lys.

Om vinteren, når dagslys er begrenset, kan du supplere med kunstig lys, som en vekstlampe.

I Norge kan vinterkulden være en utfordring for rosmarin, da den er en middelhavsplante og ikke tåler langvarig frost.

Hvis du har plantet rosmarin i hagen, bør du vurdere å dekke den med en frostbeskyttende duk eller flytte den innendørs i en krukke i løpet av vintermånedene.

Vanning og gjødsling

Rosmarin er en tørke-tolerant plante, og det er viktig å ikke overvanne den. La jorden tørke ut mellom vanningene for å unngå rotrot og andre sykdommer forårsaket av fuktig jord.

En god tommelfingerregel er å vanne rosmarin når de øverste 2-3 cm av jorden føles tørre.

Rosmarin trenger vanligvis ikke mye gjødsel. En lett gjødsling med en balansert, allsidig gjødsel én gang i løpet av vekstsesongen er vanligvis tilstrekkelig.

Les også:

Legg igjen en kommentar