Hvordan ta vare på monstera-planter

Monstera er en populær og vakker plante som mange ønsker å ha i hjemmet sitt. Denne artikkelen gir deg alt du trenger å vite for å gi monsteraen din de beste forholdene.

Monstera er en tropisk plante som trives best i varme, fuktige forhold med indirekte sollys. Pass på å gi den riktig jordblanding, vanning og næring, samt støtte for klatring og riktig beskjæring.

Plassering og lysforhold

Ideelle lysforhold

Monstera trives best i indirekte sollys. Plasser den derfor nær et vindu som får mye lys, men unngå direkte sollys, da dette kan svi bladene. Dersom du har begrenset naturlig lys, kan du også benytte en vekstlampe for å gi planten ekstra lys.

Temperatur og luftfuktighet

Som en tropisk plante, trives monstera best i temperaturer mellom 18 og 27 grader Celsius. Unngå temperatursvingninger og trekk, da dette kan skade planten.

Høy luftfuktighet er også viktig for en sunn monstera. Dersom luftfuktigheten i rommet er lav, kan du bruke en luftfukter eller plassere en skål med vann ved siden av planten.

Jord, vanning og næring

Jordblanding

Monstera trenger en lett, godt drenerende jordblanding for å trives. En blanding av torv, perlite og bark kan være ideelt. Sørg for at potten har hull i bunnen for å unngå at vann samler seg og fører til råte.

Vanning

Vann monsteraen din regelmessig, men la jorden tørke litt ut mellom hver vanning. Overvanning kan føre til råte og andre problemer. Vanningen bør tilpasses etter årstidene, med mer vann om sommeren og mindre om vinteren.

Gjødsel

Gi monsteraen næring med en balansert, vannløselig gjødsel hver 4-6 uke i vekstsesongen. Om vinteren kan du redusere gjødsling til en gang hver 2-3 måned.

Støtte og beskjæring

Klatrestøtte

Monstera er en klatrende plante som trenger støtte for å vokse seg stor og sterk. Bruk en mosstokk eller en annen form for støtte som planten kan klatre på.

Beskjæring

Beskjær monsteraen din regelmessig for å opprettholde en pen form og forhindre at den blir for stor. Fjern døde eller skadede blader og stengler med en skarp saks eller beskjæringskniv. Beskjæring kan også stimulere ny vekst og gi planten et fyldigere utseende.

Les også:

Legg igjen en kommentar