Hvor mye veier en håndball? Forklart

Håndball er en populær sport som spilles av både profesjonelle og amatører verden over. Hvor mye veier egentlig en håndball?

En håndball veier vanligvis mellom 325 og 375 gram, avhengig av størrelse og materiale. Det finnes ulike størrelser av håndballer som passer til ulike aldersgrupper og kjønn.

Kvinne som spiller håndball

Håndballstørrelser og vektkategorier

For voksne spillere, både menn og kvinner, er det to hovedstørrelser for håndballer. Menn bruker størrelse 3, som veier mellom 425 og 475 gram og har en omkrets på 58-60 cm.

Kvinner bruker størrelse 2, som veier mellom 325 og 375 gram og har en omkrets på 54-56 cm.

For yngre spillere finnes det mindre størrelser av håndballer. Barn under 8 år bruker vanligvis en størrelse 0 håndball, som veier mellom 240 og 280 gram og har en omkrets på 44-46 cm.

For aldersgruppen 8-14 år, bruker jentene en størrelse 1 håndball som veier mellom 290 og 330 gram og har en omkrets på 50-52 cm, mens guttene bruker størrelse 2.

Materiale og vekt

Håndballer lages av ulike materialer, som påvirker vekten. De fleste moderne håndballer er laget av syntetisk materiale, slik som polyuretan, som gir god grep og slitestyrke.

Tidligere ble håndballer ofte laget av lær, men disse er nå sjeldnere på grunn av slitasje og høyere vedlikeholdsbehov.

Lufttrykket i en håndball kan også påvirke vekten. En ball med høyere lufttrykk vil veie litt mer enn en med lavere trykk.

Håndballforbundets regler krever at ballene skal ha et lufttrykk mellom 0,6 og 0,8 bar for å sikre riktig spilleegenskaper og vekt.

Vektens betydning i spillet

Vekten på en håndball er viktig for spillerens evne til å kontrollere og håndtere ballen under spill.

En ball med riktig vekt gir bedre grep og følelse, noe som gjør det enklere å utføre tekniske ferdigheter som pasninger, skudd og driblinger.

Sikkerhet og skaderisiko

En annen faktor som gjør vekten viktig, er sikkerheten til spillerne. En ball med korrekt vekt reduserer risikoen for skader når den kastes eller mottas med høy hastighet.

Feil vekt på ballen kan føre til unøyaktige kast og økt risiko for skader, spesielt for yngre og uerfarne spillere.

Les også:

Legg igjen en kommentar