Hvordan ta vare på påskeliljer

Påskeliljer er vakre og hardføre blomster som er et populært innslag i norske hager og som symboliserer vårens ankomst. Denne artikkelen gir deg all informasjon du trenger for å ta godt vare på påskeliljer og nyte deres skjønnhet år etter år.

For å ta vare på påskeliljer, må du sørge for riktig jord, sollys, vanning og næring. Plant løkene om høsten og la dem naturligvis visne etter blomstring for å sikre kraftig vekst og blomstring i de kommende årene.

Planting og jordforhold

Planting av løk

Påskeliljer vokser fra løk som bør plantes om høsten, helst i september eller oktober. Plant løkene med spissen opp, omtrent 10-15 cm dypt og 10-15 cm fra hverandre for å gi dem nok plass til å vokse og spre seg.

Jordforhold

Påskeliljer trives i godt drenert jord som er rik på organisk materiale. Forbedre jorden ved å blande inn kompost, godt råtnet gjødsel eller annet organisk materiale. Dette vil gi næring til plantene og bidra til god drenering.

Sollys, vanning og næring

Sollys

Påskeliljer trenger mye sollys for å vokse og blomstre best mulig. Plant dem på et sted der de får minst 6 timer med direkte sollys hver dag, helst på en plass med morgensol.

Vanning

Vann påskeliljene regelmessig, spesielt i løpet av vekstsesongen. La jorden tørke litt mellom hver vanning for å unngå råte. Påskeliljer er ganske tørkebestandige, men vokser og blomstrer best med jevn fuktighet i jorden.

Næring

For å gi påskeliljene ekstra næring, kan du tilsette en allsidig hagegjødsel i jorden før planting. Etter blomstring kan du også gi dem en lett dose gjødsel for å styrke løken og oppmuntre til blomstring neste år.

Etter blomstring og pleie

Etter blomstring

Når påskeliljene har blomstret ferdig, skal du la bladverket stå til det naturlig blir gult og visner. Dette gir løken mulighet til å lagre energi for neste års vekst og blomstring. Fjern visne blomster for å forhindre at planten bruker energi på å produsere frø.

Pleie og vedlikehold

Påskeliljer krever generelt lite vedlikehold. Du kan dele og flytte løkene hvert 4-5 år for å unngå overbefolkning og for å opprettholde kraftig vekst og blomstring.

Les også:

Legg igjen en kommentar