Hvordan ta vare på begonia knoller

Begonia er en vakker og populær blomst i Norge, men mange har spørsmål om hvordan man skal ta vare på begoniaknoller for å sikre sunn vekst og frodige blomster.

Denne artikkelen vil gi deg en grundig veiledning i hvordan du skal ta vare på begoniaknoller, fra oppbevaring og planting til pleie og vinterforberedelser. Følg disse trinnene for å lykkes med dine begoniaer og nyte deres fargerike blomsterprakt.

Forberede knollene

Oppbevaring før planting

Før du planter begoniaknollene, bør du oppbevare dem i et kjølig, tørt og mørkt rom med en temperatur mellom 5 og 10 grader Celsius. Dette vil bidra til å forhindre tidlig spiring og råte.

Forberedelse av knollene

Når det er på tide å plante begoniaknollene, bør du fukte knollene lett og legge dem i en grunne beholder med torvmose eller perlit for å opprettholde fuktigheten.

Plasser beholderen på et lyst og varmt sted, og vent til spirene er omtrent 2-3 cm lange før du planter dem.

Planting og pleie av begoniaer

Planting av knollene

Når spirene er store nok, kan du plante knollene i potter eller i hagen. Velg et sted med godt drenert jord og delvis skygge, ettersom direkte sollys kan skade begoniaer.

Plant knollene med spirer oppover, og dekk dem lett med jord.

Vanning og gjødsling

Vann begoniaknollene regelmessig, men ikke overdriv da for mye vann kan føre til råte. La jorden tørke lett mellom hver vanning. Tilfør en balansert, vannløselig gjødsel hver 2-4 uke for å fremme vekst og blomstring.

Vinterforberedelser og oppbevaring

Høsting av knollene

Når begoniaene begynner å visne om høsten, bør du redusere vanningen og grave opp knollene. Fjern løvverket, og la knollene tørke i noen dager før du lagrer dem.

Vinteroppbevaring

Oppbevar begoniaknollene i en beholder med torvmose, perlit eller sagflis for å opprettholde fuktigheten. Plasser beholderen i et kjølig, tørt og mørkt rom med en temperatur mellom 5 og 10 grader Celsius.

Les også:

Legg igjen en kommentar