Når bør man plante poteter? Forklart!

Poteter er en av de vanligste matvarene i norske husstander og dyrkes over hele landet. Det er imidlertid viktig å vite når man bør plante poteter for å oppnå best mulig avling. I denne artikkelen vil vi se nærmere på når det er best å plante poteter og hva som påvirker når man bør gjøre det.

Poteter bør plantes i jorden når temperaturen har stabilisert seg rundt 7-10 grader, vanligvis i slutten av april eller begynnelsen av mai. Tidspunktet for planting kan imidlertid variere avhengig av region og værforhold.

Poteter på et jorde

Hva påvirker når man bør plante poteter?

Tidspunktet for planting av poteter påvirkes av flere faktorer, inkludert klima, jordtemperatur, og potetsorten.

Klima: Klimaet i regionen der du bor, kan påvirke når du bør plante poteter. Hvis du bor i et område med lange, kalde vintre, vil jorden ta lengre tid å varme opp, noe som kan føre til senere planting. I områder med mildere klima kan man plante tidligere.

Jordtemperatur: Poteter bør plantes når jorden har nådd en stabil temperatur på 7-10 grader. Dette er fordi poteter trives best i en jordtemperatur mellom 15-20 grader. Å plante for tidlig kan føre til at potetene ikke spirer, og planting for sent kan føre til en mindre avling.

Potetsort: Potetsorten kan også påvirke når man bør plante. Tidlige sorter som ‘Pimpernell’ og ‘Rocket’ kan plantes tidligere enn senere sorter som ‘King Edward’ og ‘Desiree’. Det er derfor viktig å velge en sort som passer til ditt område og tidspunkt for planting.

Hvordan plante poteter?

Det er viktig å plante poteter på riktig måte for å oppnå en god avling. Følg disse trinnene for å plante poteter på riktig måte:

 1. Forbered jorden: Fjern ugress og steiner og legg til organisk materiale for å gi næring til potetene.
 2. Skjær potetene: Skjær potetene i biter med minst én øye på hver bit. La bitene tørke i noen dager før planting.
 3. Plant potetene: Lag en liten grøft i jorden og plasser potetbitene i grøften med øyet vendt oppover. Dekk til med jord.
 4. Vann og gjødsel: Vann potetene regelmessig og gi dem gjødsel etter behov.

Tips for å lykkes med å plante poteter

 1. Velg riktig potetsort: Det er mange forskjellige potetsorter å velge mellom, og det er viktig å velge en sort som er godt egnet for ditt område og ditt formål.
 2. Forbered jorden: God jordforberedelse er avgjørende for en god avling. Fjern ugress og steiner og legg til organisk materiale for å gi næring til potetene.
 3. Plant på riktig tidspunkt: Vent til jorden har nådd en stabil temperatur på 7-10 grader før du planter poteter. Å plante for tidlig eller for sent kan føre til en mindre avling.
 4. Plant på riktig måte: Skjær potetene i biter med minst én øye på hver bit. Plant potetbitene i en liten grøft med øyet vendt oppover. Dekk til med jord og vann regelmessig.
 5. Gi næring: Poteter trenger næring for å vokse og utvikle seg. Gi potetene gjødsel etter behov.
 6. Hold jorden fuktig: Poteter trenger jevnlig vanning for å vokse og utvikle seg. Sørg for at jorden holdes fuktig, men ikke for våt.
 7. Unngå skade: Unngå å skade potetene under høsting, da dette kan føre til råte og tap av avling.
 8. Oppbevar potetene riktig: Etter høsting er det viktig å oppbevare potetene på en riktig måte for å unngå for tidlig spiring og forringelse. Oppbevar potetene på et kjølig, mørkt sted.

Det er også viktig å være oppmerksom på vanlige problemer som kan oppstå når man planter poteter, inkludert skadedyr og sykdommer. Blant de vanligste skadedyrene som angriper poteter er colorado-potetbillen, snegler og potetbladlopper. For å bekjempe disse skadedyrene kan man bruke insektsmidler eller andre metoder som er skånsomme for miljøet.

Sykdommer som kan påvirke potetene inkluderer blant annet potetskurv, svartflekk, fusarium og bladplettsykdommer. Det er viktig å undersøke potetene regelmessig og fjerne eventuelle syke planter eller poteter fra avlingen. Man kan også bruke forebyggende tiltak som god jordforberedelse og valg av resistente potetsorter for å redusere risikoen for sykdommer.

I tillegg til å dyrke poteter i hagen kan man også prøve å dyrke dem i potter eller containere. Dette kan være en god løsning for de som ikke har en stor hage eller ønsker å prøve noe nytt. Når man dyrker poteter i potter eller containere, er det viktig å sørge for at det er god drenering, og at potetene får nok sollys og vann.

Les også:

Legg igjen en kommentar