Kan man ha gaupe som kjæledyr? Forklart

Gauper er flotte dyr som er ganske nært beslektet med vanlige huskatter. De finnes naturlig i norsk natur, og mange tenker nok på dem som noen skikkelige pusekatter som hadde egnet seg godt som kjæledyr. Men er det egentlig lov å ha gaupe som kjæledyr?

I Norge er det forbudt å ha gaupe som kjæledyr, og det er uansett ikke et dyr som ville egnet seg godt i fangenskap. For det første er det strengt forbudt å ha ville dyr som kjæledyr i Norge, og det er kun noen få utvalgte dyr det er lov å ha som kjæledyr her. For det andre vil aldri gauper bli tamme eller trives i fangenskap som et kjæledyr.

Dersom man ønsker seg en gaupe bør man heller vurdere å skaffe seg en skikkelig stor katt, som for eksempel en av rasen maine coon. Disse ligner jo ikke så fryktelig på gauper, men er nesten like store, og oppfører seg på ganske lik måte, bortsett fra at maine coon-katter kan temmes og vil trives i fangenskap da.

Les mer: Er det farlig å møte en gaupe i skogen?

I noen land finnes det folk som har gaupe som kjæledyr

Selv om det ikke er lov å ha gaupe som kjæledyr i Norge, finnes det land hvor det faktisk ikke er noe forbud mot det. Så det finnes absolutt folk som har gauper som kjæledyr. Det er derimot ikke spesielt smart, og en gaupe vil aldri kunne bli tam på samme måte som en hund eller katt.

De som har gaupe som kjæledyr i andre land har dessuten arten som heter rødgaupe (Lynx rufus), også kjent som bobcat. Denne er en del mindre enn vanlig gaupe som vi finner i norsk natur, men er likevel ikke spesielt godt egnet for å være et kjæledyr.

Les også: Kan man ha tiger som et kjæledyr? Forklart.

Når man ser folk som har gaupe som «kjæledyr» er det dessuten som regel snakk om folk som har gauper ute i store hegn, ikke som i et kjæledyr man lar bo fritt i huset sitt. Så å ha gaupe som kjæledyr privat er mer eller mindre samme greia som å ha tiger, løver eller andre store kattedyr privat, bare litt mindre farlig om man skulle miste kontroller. Gauper er nemlig stort sett ikke store nok til å kunne skade mennesker stort.

Les også:

Legg igjen en kommentar