Er det farlig å møte en gaupe? Forklart

Gaupe er det eneste store kattedyret vi har i Norge, og kan bli over 20 kg store. De har sylskarpe klør, kraftige tenner og kan løpe i 75 km/t, men er det egentlig farlig å møte en gaupe når man er ute på tur i skogen?

Det er absolutt ikke farlig å møte en gaupe i naturen. Gauper ser ikke på mennesker som verken mat eller en trussel, og det er ikke engang registrert noen gaupeangrep i Skandinavia. Isteden er de ekstremt sky dyr som sjelen viser seg for mennesker, men foretrekker heller å stole på den gode kamuflasjen sin for å ligge skjult i busker og kratt.

Les også: Kan man ha gaupe som kjæledyr? Forklart.

Det er altså på ingen måte farlig å møte på dette ville kattedyret ute i norsk natur, selv om du er ute på tur med hund. Du vil rett og slett aldri bli angrepet av en gaupe, så det er virkelig ikke noe å bekymre seg over.

Hvis du er veldig heldig kan det hende at du kan få se en vill gaupe i løpet av livet ditt. De er jo sky og vanskelig å se, men noen er heldige nok til å få et glimt av dem. Som oftest ser man bare en liten gauperompe som smetter inn i et kratt, men noen er også heldige nok til å se hele dyret.

Det har aldri vært rapportert om noen som har blitt angrepet av gauper i Skandinavia!

Om du først ser en gaupe får du heller bare nyte synet og kose deg med å se en av de vakreste dyrene vi har i norsk natur.

Kan en gaupe skade mennesker eller hunder?

Selv om gaupene i utgangspunktet holder seg vekk fra mennesker og hunder, er det kanskje også kjekt å vite at de ikke hadde vært spesielt farlig om de først skule angrepet. Gauper har tenner som er laget for mindre byttedyr, og har et ganske svakt bitt. De vil aldri klare å påføre mennesker betydelig skader, og de har heller altså ikke gjort det så vidt man vet om.

Les også:

Legg igjen en kommentar