Er det farlig å møte en jerv? Forklart

Jerven er en av de fire store rovdyrene i norsk natur, og den av disse folk flest vet minst om. Men hva skal du gjøre dersom du er ute på tur i fjellet og møter en jerv? Er det egentlig farlig å møte en jerv?

Så vidt man vet har aldri jerven verken angrepet eller skadet er menneske her i Norge, og har heller ingen tilpasninger som lar den være farlig for oss. Den blir knappe 15 kg stor, så den vil ikke kunne gjøre annet enn å bite deg i foten om den prøver, men vil alltid isteden stikke av hvis den får sjansen.

Jerven er sammen med gaupa det store rovdyret som er minst farlig for mennesker, og du trenger absolutt ikke å bekymre deg for å møte en ute i skogen eller på fjellet. Den vil uten tvil gjøre alt den kan for å stikke langt unna deg så fort den oppdager deg, og jerven har veldig god luktesans som lar den oppdage deg lenge før du kommer tett på den.

Les også: Er jerven fredet? Forklart.

På ingen måte har jerven instinkter om å skade eller drepe mennesker, og den vil altså heller ikke klare å få det til hvis den prøver. Det er greit at den er en dyktig jeger som kan felle reinsdyr under helt spesielle forhold, men den vil likevel ikke ha kjangs mot mennesker. Jerven ser heller ikke på oss mennesker som mat.

Les også:

Legg igjen en kommentar