Er det farlig å møte elg i skogen? Forklart

Elgen kalles ofte for skogens konge, og er det største dyret som lever ute i skogen vår. Mange av oss har allerede møtt på dette enorme hjortedyret i løpet av livet vårt, men er det egentlig farlig å møte på en elg i skogen?

Som regel er det helt ufarlig å møte på en elg, og elgen vil som oftest trekke seg unna mennesker når man kommer for nærme dem. Det er derimot noen unntak, for om elgen blir stresset kan den finne på å forsvare seg istedenfor å stikke av. Dette gjelder som oftest i situasjoner hvor elgen har kalver, du har en hund som stresser elgen, eller at elgen er redd og stressa som følge av noe annet. I disse situasjonene kan den opptre aggressivt og i verste fall angripe.

Selv om det kan skje at elger kan angripe mennesker, er normen at de bare lar oss være i fred. Hold en respektabel avstand til dyret, og nyt heller synet på avstand. Hvis elgen ikke trekker seg unna kan du snakke litt høyt og gjøre deg til kjenne for å oppmuntre den til å trekke seg vekk.

Selv elgkuer med kalver vil som oftest stikke av, men dersom du er så uheldig at du klarer å komme mellom mor og unger kan det være at hun vil prøve å beskytte dem.

Det er derfor ikke anbefalt å gå nærme tilsynelatende forlatte kalver. Disse har nesten garantert en mor i nærheten, og hun vil bli både stressa og sinne dersom hun ser et menneske tett på ungene sine!

Så vi anbefaler at man ikke er redd for å møte elger i skogen, men viser respekt dersom man først møter dem. De vil som oftest ikke bry seg om deg, og til og med stikke av dersom du kommer for nære, men det er lurt å være klar over at stressa og redde elger kan ha en annen adferd i møte med mennesker.

Les også: Er det farlig å møte en rev? Forklart.

Hva skal man gjøre dersom en elg opptrer aggressivt?

Dersom man først møter en elg som oppfører seg aggressivt ved å senke hodet og legge ørene bakover, er det lurt å tenkt godt over hva du gjør. Denne elgen er stressa, så det gjelder å unngå å stresse den mer. Det anbefales å trekke seg rolig unna elgen, og om mulig, klatre opp i et tre dersom den følger etter deg. Elger kan naturligvis ikke klatre i trær.

Det nytter ikke å løpe vekk fra den, for du vil uansett aldri klare å løpe fra en elg. Gå heller rolig for å unngå å stresse den ytterligere.

Elger som angriper stanger ikke, men bruker forbena til å sparke og dytte. Selv ikke store okser med gevir bruker dette når de angriper mennesker eller andre mindre dyr.

Les også:

2 kommentarer om “Er det farlig å møte elg i skogen? Forklart”

 1. Når jeg sitter og mediterer og elgen kommer. Hva gjør jeg da? Bare sitter der rolig videre? Hvem vet. Om den da angriper bør jeg forsvare meg? Jeg er ingen Jackie Chan, men har svart belte i filmtriks?

  Mvh.
  Jan Hansen, Hans Tore Lem & Willy Nickersen

  Svar
  • Hei.

   Du kan enten sitte rolig og vente mens elgen går forbi. Den vil neppe se på noen som mediterer som en trussel, og holder seg unna. Hvis den skulle komme for nærme trekker du deg rolig unna.

   Elgen er et dyr som spiser blader fra trær, så den ser ikke på mennesker som noen fiende eller mat. Så du har ingenting å bekymre deg over når du ferdes rolig i skogen.

   Svar

Legg igjen en kommentar