Hvor mye veier en elg? Forklart

Elgen regnes som oftest som skogens konge, og det er ikke uten grunn. Her i Norge er det jo det største dyret vi har ute i skogen, og det er alltid spennende å se en elg når man er ute på tur. Men hvor mye er det egentlig vanlig at skogens konge elgen faktisk veier?

En normal vekt for en voksen hannelg (okse) her i Norge er på mellom 400 og 550 kg, men de kan veie opptil 750 kg hvis de er veldig store. Det regnes med at elger som får leve lenge nok kan bli opptil 900 kg tunge, men de fleste blir felt av en jeger før de rekker å vokse seg såpass store.

Elg som hviler

Men selv om voksne hannelger gjerne enkelt kan veie over 500 kg, er det vanlig at hunnelgene veier ganske mye mindre. Elgkua kan veie så lite som 270 til 360 kg som voksen, så det er store forskjeller mellom hann og hunn.

Les mer: Dette spiser elgen.

Mange tror at elgen i Alaska og Canada er så mye større enn den vi har her i Norge, men det stemmer ikke. Faktisk er vektrekorden i Amerika på 820 kg, så de blir absolutt store, men det er ingenting i veien for at også norske elgokser kan bli såpass tunge.

Grunnen til at man derimot ofte regner elgen i Amerika for å være større er at det er større villmarksområder der, og det er enklere for elgene å leve lange liv uten å bli felt av en jeger. Så da kan de rekke å vokse seg store uten innblanding fra mennesker.

Les også:

Legg igjen en kommentar