Hvor mye veier en brunbjørn? Forklart

Brunbjørnen er fryktet av mange, men selv om den virker veldig stor og skummel er den ikke spesielt farlig for oss mennesker. Det er likevel et enormt dyr som er veldig stort sammenlignet med oss, men hvor mye kan egentlig en voksen bjørn veie?

Det er faktisk veldig stor variasjon i hvor mye en bjørn pleier å veie, og for hannbjørner er det vanlig med en vekt på alt mellom 100 og 300 kg. De fleste er nærmere 100 kg enn 300 kg. Hunnbjørner (binner) veier som regel mellom 60 og 200 kg.

Bjørn i gress

Som med de fleste dyr i norsk natur er det slik at vi mennesker har en tendens til å jakte dem før de rekker å vokse seg store nok til å nå maksvekten. Dette har ført til at de fleste bjørnene her i Norge er betydelig mindre enn de kan bli dersom de får vokse seg så store som mulig.

Les også: Er det farlig å møte en bjørn? Forklart.

Bjørners vekt vil også variere stor avhengig av sesongen. Når de våkner fra hiet sitt på tidlig vår er de tynne og veier lite, mens maksvekten vil være mye høyere på slutten av høsten like før de går i hi. Spesielt de siste ukene veier de mye, da de kan spise vanvittige mengder hver dag. Overskuddsenergien deres lagres som fett, og er veldig nyttig å ha når de skal ligge i hi gjennom hele vinteren.

Les mer: Kan man kjøpe bjørneskinn? Forklart.

Den amerikanske grizzlybjørnen kan bli litt større enn den norske brunbjørnen. Denne kan veie over 500 kg! Dette er likevel ikke den tyngste bjørnen, for kodiakbjørnen kan nå en vekt på hele 680 kg. Det er over dobbelt så mye som en norsk brunbjørn kan veie.

Les også:

Legg igjen en kommentar