Hvor mye veier en blåhval? Forklart

Blåhval er uten tvil det største pattedyret vi har, og faktisk regner man med at blåhvalen er det største dyret som lever i dag. Denne enorme hvalen kan bli over 25 meter lang når den er fullvoksen, men hvor mye kan egentlig en voksen blåhval veie?

En voksen blåhval kan faktisk veie så mye som 180 000 kg, eller 180 tonn. Dette er vekten de aller største blåhvalene får, men alt mellom 130 og 150 tonn regnes som vanlig. Dette betyr at blåhvalen kan være så mye som 24 ganger så tung som det største landlevende dyret elefanten.

Blåhval
Blåhval

Det er ikke enkelt å veie et dyr som blåhvalen for å finne ut hvor mye de veier, da de færreste har en vekt som går opp til nesten 200 tonn. Det har likevel vært gjort flere vitenskapelige forsøk som har klart å veie hvaler. Da har de veid hvaler som ble jaktet (noe som er ulovlig nå), og delt opp blåhvalen i mange små biter for å veie hver enkelt bit.

En annen metode for å måle blåhvaler på er ved å legge den i et basseng for å se hvor mye vannet stiger. Med matematikk kan man bruke dette for å regne ut massen (og dermed vekten) til blåhvalen.

Det er i alle fall ingen tvil om at blåhvalen er det dyret som veier mest, og den ligger langt foran de andre dyrene. Selv om vi inkluderer utdødde dyr som dinosaurer er trolig blåhvalen fortsatt det dyret som er tyngst, da den tyngste dinosauren er anslått til å ha veid rundt 122 tonn, langt unders blåhvalens 180 tonn.

Les også:

Legg igjen en kommentar