Hvor mye veier en hval? Forklart

Hvaler er de største dyrene på planeten vår, og deres imponerende størrelse er et tema som fascinerer mange. Men hvor mye veier en hval egentlig?

Hvaler kan veie fra noen få tonn for de minste artene til over 200 tonn for de største, som blåhvalen. Vekten varierer avhengig av hvalart og individets alder og kjønn.

Største og minste hvaler

Det er over 90 forskjellige arter av hvaler, og vekten deres varierer betydelig mellom artene. Blåhvalen er den største hvalarten og det tyngste dyret som noensinne har eksistert på jorden.

Blåhvaler kan veie opp til 200 tonn og er over 30 meter lange. I den andre enden av spekteret finner vi dvergspekkhoggere og nebbhvaler, som veier mellom 2 og 7 tonn, og har en lengde på 5-7 meter.

Hvaler etter underorden

Hvaler er delt inn i to hovedgrupper eller underordener: tannhvaler og bardehvaler. Tannhvaler har tenner og jakter på byttedyr som fisk og blekksprut. Eksempler på tannhvaler inkluderer spermhvaler, spekkhoggere og delfiner.

Tannhvaler har en mer variert vekt sammenlignet med bardehvaler, fra små delfiner som veier rundt 150 kg til spermhvaler som kan veie opptil 57 tonn.

Bardehvaler har ikke tenner, men har i stedet barder som hjelper dem med å filtrere mat, for det meste små krepsdyr som krill. Bardehvaler inkluderer blåhvaler, knølhvaler og finnhvaler.

Bardehvalene er generelt tyngre enn tannhvalene, selv om deres vekt også varierer avhengig av art. For eksempel veier en knølhval omtrent 30-40 tonn, mens en finnhval kan veie mellom 50 og 70 tonn.

Les også:

Legg igjen en kommentar