Hvor mye veier en dumper? Forklart

En dumper er et stort kjøretøy utformet for å transportere tunge laster, hovedsakelig brukt i bygg- og anleggsbransjen. Men hvor mye veier en dumper egentlig?

Vekten av en dumper kan variere fra 1 til over 300 tonn, avhengig av typen og kapasiteten. Mindre dumpere brukes ofte på byggeplasser, mens større modeller benyttes i gruvedrift og store anleggsprosjekter.

Dumperkategorier og vekt

Det finnes flere kategorier av dumpere, og vekten varierer betydelig mellom dem. Her er en oversikt over de mest vanlige kategoriene og deres omtrentlige vekt:

  1. Minidumpere: Minidumpere er små og smidige, og veier vanligvis mellom 1 og 6 tonn. De brukes ofte på mindre byggeplasser og i landskapsarbeid.
  2. Anleggsdumpere: Anleggsdumpere er større enn minidumpere og veier vanligvis mellom 10 og 70 tonn. De brukes på større byggeplasser og i veibygging.
  3. Grøfte- og terrengdumpere: Disse dumpere har spesielle hjul for å kunne bevege seg i ulendt terreng, og veier typisk mellom 20 og 100 tonn.
  4. Stordumpere: Stordumpere er de største dumperne og veier over 100 tonn. De brukes hovedsakelig i gruvedrift og store anleggsprosjekter.

Faktorer som påvirker vekten

Flere faktorer påvirker vekten av en dumper, og her er noen av de viktigste:

  1. Kapasitet: En dumpers lastekapasitet har stor innvirkning på vekten. En dumper med større lastekapasitet vil veie mer enn en med mindre kapasitet.
  2. Hjul- eller beltedrift: Dumpere med beltedrift vil generelt veie mer enn hjuldrevne modeller på grunn av deres mer robuste konstruksjon og økte trekkraft.
  3. Materiale: Materialene som brukes i konstruksjonen av dumpere, for eksempel stål, aluminium og plast, vil også påvirke vekten. Stålrammer gir høyere vekt, mens aluminium og plast gir lettere konstruksjoner.

Les også:

Legg igjen en kommentar