Er det lov å kjøpe bjørneskinn? Forklart

I Norge er bjørnen vårt største rovdyr, og det er noe helt spesielt med å ha et stort bjørneskinn hengende på en vegg hjemme i huset. Noen synes det gir en helt spesiell stemning på hytta, mens andre synes de passer godt inn i interiøret i stua.

Men det er ikke bare enkelt å skaffe seg et bjørneskinn. I Norge er nemlig bjørnen fredet, så det er ikke mulig å jakte den via ordinær kvotejakt. Det betyr også at det ikke er jegere som kan skaffe og selge skinn, så er det i det hele tatt mulig å få tak i bjørneskinn lovlig i Norge?

Det er faktisk både lovlig og mulig å skaffe et bjørneskinn her i Norge, men da må man kjøpe et skinn fra en bjørn som ble skutt i et annet land hvor det er lov med jakt på den. Verken brunbjørn eller mange andre bjørnearter er nemlig truet internasjonalt, så det er flere steder i verden hvor man kan skyte bjørn for å ta skinnet dens.

Det betyr at du derfor fint kan kjøpe bjørneskinn fra USA, Canada, Russland eller andre land hvor det er lov og vanlig med jakt på brunbjørn, importere dette til Norge, og ha det hengende i huset ditt. Så lenge man får med seg alle papirene og dokumentene man trenger er dette helt lovlig, og noe mange faktisk gjør.

I praksis er det enklere å la et firma ta seg av importen, for det er en del papirarbeid som må på plass før man får et bjørneskinn inn i landet. Det er nemlig flere aktører som driver med import og salg av bjørneskinn, og disse kan man i utgangspunktet kjøpe bjørneskinn fra helt lovlig.

Les mer: Er det lov å kjøpe ulveskinn? Forklart.

Dersom du skal prøve deg på å importere bjørneskinnet selv bør du ta kontakt med Miljødirektoratet for å finne ut av hva som er gjeldende regler for import. Du må regne med å kunne dokumentere hvor skinnet er fra, at det ble lovlig felt, og være villig til å betale litt avgifter for selve importen. Det er helt mulig å få til som privatperson, men det er litt arbeid.

Derfor kan man ikke få tak i bjørneskinn fra norsk bjørn

I Norge er bjørnen fredet, så det er ikke vanlig kvotejakt på den. Det er derimot noe som heter lisensfelling hvor norske bjørner kan bli skutt. Her er forskjellen at det er myndighetene som tar ut felling av bjørn som et preventivt tiltak for å forhindre tap av beitedyr, og da er det også myndighetene som eier bjørneskinnet og alt man «får» fra bjørnen.

Det betyr at jegeren ikke får beholde skinnet, mens det heller gis til forvaltningsmyndigheter. Dette blir stort sett sendt til museer og aktører som driver med forskning eller formidling av bjørn og store rovdyr.

Hvor mye koster et bjørneskinn?

Prisen på et bjørneskinn kan variere enormt fra et par tusenlapper for et gammelt, slitt bjørneskinn som allerede har hengt på en hytte i flere titalls år, til 30 – 50 tusen kroner for et rykende ferskt bjørneskinn fra en stor bamse. De vakreste og største skinnene koster faktisk en liten formue, men det er mulig å få et ålreit bjørneskinn for mellom 15 og 20 tusen kroner hvis man er litt heldig.

Les også:

Legg igjen en kommentar