Spiser norsk bjørn laks? Forklart

Når man ser på naturdokumentarer om bjørn er det et kjent bilde at den står på toppen av en liten foss for å fange laks med labbene sine. Disse fiskene den fanger er da laks som skal oppstrøms for å gyte, og er proppfull av fett og protein, noe som er perfekt for bjørnen før den skal i hi for vinteren.

Disse bildene kommer stort sett fra Alaska, men kan også den norske bjørnen fange og spise laks eller annen fisk?

Norsk bjørn fanger ikke fisk, og vi har ingen slike lakselver som fungerer på samme måte som i Alaska. Her er tettheten av laks altfor lav til at bjørnen har sjans til å få i seg nok mat om den står og fisker på denne måten. Selv om den ikke fisker kan den godt spise fisk, men det gjør bjørnen kun dersom den finner en død eller halvspist fisk i vannkanten.

Les mer: Hva spiser bjørner i Norge? Forklart.

På høsten vil bjørnen heller bruke tiden sin på å farte rundt i skogen for å spise blåbær, og i løpet av 24 timer kan den spise så mye som 90 liter blåbær. Da får den i seg mer næring enn den ville gjort om den skulle stått og ventet på hoppende laks.

Bilder og filmklipp fra bjørner som spiser hoppende laks i elva er stort sett fra Alaska, og mange av bildene er fra vassdraget som heter Brooks Falls i denne delstaten.

På høsten kan man følge med på dette live på YouTube, for det er satt opp kameraer som filmer at bjørnene fisker laks.

Les også: Er bjørnen fredet? Forklart.

Når videoen ikke viser live sender den opptak fra interessante klipp, så det er artig å sjekke ut uansett.

Les også:

Legg igjen en kommentar