Hva spiser bjørner? Forklart

Brunbjørnen er det største rovdyret vi har på fastlands-Norge , og kan veie godt over 300 kilo. Dette enorme dyret må jo derfor få i seg skikkelig mye mat, spesielt på høste før den skal gå i dvale for vinteren, så hva er det egentlig bjørnen spiser for å kunne bli så stor?

Bjørnen er faktisk en alteter, noe som betyr at den kan spise både kjøtt, insekter, planter, bær og mye annet. På mange måter ligner den på oss mennesker, men favoritten er maur på våren og blåbær på høsten. Bjørner jakter faktisk ikke så mye, men dreper en del elgkalver tidlig på våren når den nettopp har våknet fra hiet.

Naturen er hele tiden i forandring, så nøyaktig hva bjørnen spiser avhenger veldig mye av når på året det er. Vi har derfor delt inn resten av artikkelen i fire; en del for hver årstid, så kan du se hva bjørnen spiser gjennom et helt år.

Dette spiser bjørner på våren

Når bjørnen våkner fra hiet i slutten av april er den selvsagt kjempesulten, men det er litt vanskelig å finne mye mat på denne årstiden. Heldigvis har elgen kalvingsperiode, så den første måneden etter at den våkner kan en bjørn ta alt fra 2-3 til hele 10 elgkalver. Samtidig spiser den også gjerne kadaver fra dyr som dukker opp når snøen tiner.

Insekter er også viktig for bjørnen på våren, og aller viktigst av alt er maur! Maurtuene våkner nemlig til liv på våren, og da er ikke bjørnen treg med å bruke de store labbene til å grafse i seg store mengder med små skogsmaur. Den tar gjerne også både larver og insekter!

Om bjørnen klarer å lukte seg frem til bol fra andre insekter, som jordveps eller honningbier vil den selvsagt også forsyne seg av disse. Her er det først og fremst larver og egg den vil ha, men om den finner honning tar den gjerne det også!

Les mer: Er bjørner fredet? Forklart!

Dette spiser bjørner om sommeren

Når sommeren kommer endrer kostholdet til bjørnen seg litt, og spesielt hunnbjørnene bruker mye tid på å gå og gresse urter og gress. Her kan hun gå sammen med ungene for å spise store mengder gress og urter hver eneste dag.

Selv om gress og urter er veldig viktig for bjørner på sommeren spiser de fortsatt det de får tak i, og tar både store mengder maur og andre insekter, så vel som dyr som har dødd av andre årsaker.

Jakt er uvanlig for bjørner på sommeren, men om de klarer å komme over sau kan de forsyne seg grovt.

Dette spiser bjørnen på høsten

Høsten er tiden hvor bjørnen virkelig må spise mye, og nå kan hver bjørn bruke hele 20 timer daglig på å sanke mat. Nå på høsten er det bær som gjelder! Det er nemlig blåbær som er favoritten, og en voksen bjørn kan sluke i seg oppimot 100 liter hver eneste dag.

Bjørner diskriminerer selvsagt ikke på bærene, og spiser både blåbær, blokkebær, tyttebær og andre bær den måtte finne. Når blåbærsesongen begynner å gå mot hell vil en del av bjørnene trekke litt opp i høyden for å spise enorme mengder med krekling.

Dette spiser bjørnen på vinteren

På vinteren ligger alle norske brunbjørner i hi mens de sover i vintersøvn, så da spiser de ingen verdens ting. Det eneste unntaket er bjørneunger som faktisk fødes i hiet på vinteren. Disse spiser kun melk fra moren som hun lager ved å tære på sitt eget kroppsfett.

Les også:

Legg igjen en kommentar