Hva spiser isbjørner? Forklart

På fastlands-Norge har vi heldigvis ikke isbjørner, men vi har den på Svalbard, så teknisk sett har vi isbjørn her i Norge. Men hva spiser egentlig isbjørner?

I motsetning til brunbjørnen er faktisk isbjørnen et ekte rovdyr som kun spiser kjøtt! De er derimot ikke kresne, og alt kjøtt er godt kjøtt for isbjørner. På Svalbard er selene storkobbe, ringsel og grønlanddsel de viktigste byttene, men de spiser også sjøfugl, fugleegg og ikke minst strandede hvalkadavre.

Isbjørnen vil stort sett holde seg til å spise seler om den får tak i det. Disse er stappfulle av fett, og lar isbjørnen bli god og feit på kort tid om den får tak i mye sel. Dette er veldig bra, for i noen perioder kan det være ekstremt vanskelig for isbjørner å få tak i nok mat, så da kan de faktisk gå månedsvis uten tilgang til mat, og må bruke disse fettreservene på kroppen sin for å overleve.

Les også: Er isbjørn fredet? Forklart.

En strandet hval kan by på enorme mengder mat, selv for en enorm isbjørn som kan veie et tonn, men en stor hval vil likevel holde lenge for isbjørner. Noen ganger kan det komme flere isbjørner som vil sloss om tilgang til maten, men som oftest vinner den største isbjørnen «rettighetene» til den døde hvalen.

Det er også noen isbjørn som er flinke til å jakte på både reinsdyr, moskus og smågnagere, men dette er ikke noe alle isbjørner gjør. Det er likevel veldig nyttig for de som får det til.

Les også: Hva spiser brunbjørner? Forklart.

Ellers vil isbjørnen gjøre som alle andre dyr og spise rester fra oss mennesker. Dersom noen ikke lukker søppebøtta skikkelig kan den komme på besøk for å lete etter matrester. Det er også viktig å ikke kaste menneskemat i naturen når du er i områder med enten isbjørn eller andre ville dyr, for da blir de på en måte trent til å følge etter mennesker for å lete etter mat.

Les også:

Legg igjen en kommentar