Er det farlig å møte isbjørn? Forklart

Isbjørn er det største rovdyret vi har i Norge, og en fullvoksen hannisbjørn kan faktisk veie over et tonn! De fleste blir heldigvis ikke så store, men selv vanlige isbjørner får en heftig størrelse på mange hundre kilo.

I Norge har vi kun isbjørn på Svalbard. Dette er en øy, så det betyr også at vi ikke har isbjørn på Fastlands-Norge. Du trenger derfor ikke å tenke noe over isbjørner når du er på tur i skogen, langs kysten eller oppe på fjellet her i Fastlands-Norge.

Men hvordan er det egentlig med å møte isbjørn på Svalbard? Er disse som brunbjørnen, og er stort sett harmløse? Eller er det farlig å møte en isbjørn?

Isbjørner regnes som farlige for mennesker, og det kan absolutt være farlig å møte dem i naturen. Det er flere eksempler på mennesker som både har blitt skadet, men også drept i møte med isbjørn på Svalbard. Det er også mange eksempler på isbjørner som har blitt skutt fordi de har vært for nærgående på mennesker.

Les også: Hva spiser isbjørner? Forklart.

Slik forholder du deg til isbjørn på Svalbard

Det er slik at du må ta en del forhåndsregler når du ferdes i områder hvor det er isbjørn. Man må ta flere forhåndsregler for å prøve å unngå møter med isbjørn, og være klar på hva man skal gjøre dersom man først møter en isbjørn ute i naturen.

På Svalbard må man alltid ha med et våpen når man er utendørs, som kan brukes for å skremme eller i verste fall forsvare seg mot et isbjørnangrep. Å skyte på isbjørnen er alltid siste utvei, og først skal man prøve å unngå bjørnen, skremme den med signalpistol, og til slutt prøve å skremme den med vådeskudd.

Når man reiser til Svalbard er det heldigvis mye god informasjon rundt akkurat dette temaet, så man kan fint bli trygg på å ferdes der.

Les også:

Legg igjen en kommentar