Hvordan få gelé til å stivne raskt

Vi har alle vært i en situasjon hvor vi egentlig skulle ha gjort klar geléen kvelden i forveien, men så skjedde det noe som gjorde at vi enten ikke rakk det, eller bare glemte det helt. I utgangspunktet skal jo gelé stå veldig mange timer i kjøleskap eller på et kjølig sted, gjerne i godt over 12 timer før den blir ordentlig stiv.

Heldigvis finnes det også metoder for oss rotekopper som glemmer å gjøre klar geléen i god tid i forveien. Det er nemlig noen triks du kan gjennomføre for å få geléen til å stivne veldig raskt! Vi skal se nærmere på tre ulike måter.

Få geléen til å stivne raskt ved å legge den i fryseren

En klassisk måte å få geléen stiv raskt på er ved å legge hele bollen med gelé i fryseren. En vanlig holder typisk rundt 20 minusgrader, og dette får geléen til å stivne raskt. Den største utfordringen med denne metoden er faktisk at den blir for kald!

Når geléen først har blitt stiv er det nemlig ikke mye som skal til for den fryser igjen, og da vil det til komme iskrystaller som gradvis blir større ettersom den ligger lenger i fryseren.

Det er mulig å ta geléen ut av fryseren for å bli kvitt disse, men det kan ødelegge strukturen litt. Dessuten tar det jo lang tid å tine geléen igjen.

Vi anbefaler derfor å følge godt med når man skal få gelé stiv ved å bruke fryser! Som regel pleier den å være klar etter to til tre timers tid, men det avhenger av mengde og form.

Les også: Slik lager du vafler med motiv – en garantert slager i barnebursdager!

Husk også at geléen er nesten 100 grader når du legger den inn i fryseren. Det betyr at den vil varme opp fryseren din, så det anbefales ikke å legge den rett i nærheten av kjøtt eller noe sånt. En god fryser vil kunne hjelpe med å forhindre at det blir veldig varmt i fryseren, men selv den beste fryseboksen vil ikke klare å takle å kjøle ned like fort som denne geléen varmer opp. Så plasser den varme geléen med avstand til all annen mat som skal forbli fryst.

Få geléen til å stivne raskt med isbad

Fyll en stor beholder med isbiter, og legg geléen til å kjøle seg ned ved å legge bollen med gelé over isbadet. Prinsippet er det samme som med å legge geléen i fryseren, men med mindre risiko for at den blir for kald. Samtidig som en del av isbitene gradvis bil smelte ettersom de tar opp varme fra geléen vil også miljøet rundt geléen sørge for at det ikke blir altfor kaldt.

Fordelen med å bruke isbad istedenfor fryser er derfor at du får mer kontroll. Du kan dessuten sette bollen et sted hvor det er enklere å følge med enn inne i fryseren også, så det er mye mindre risiko for at den blir for kald når den skal stivne.

Den store ulempen her er selvsagt at det er stress å skaffe såpass mange isbiter, så da må man planlegge litt på forhånd. Og om man likevel skal gjøre ting i forveien kan man jo like godt bare lage geléen dagen i forveien isteden.

Få geléen til å stivne raskt ved å bruke lite kokende vann

Et siste triks for å få geléen til å stivne raskt er å kun bruke en brøkdel av mengde med kokende vann. Med en vanlig pakke Freia Gelé skal man bruke 5 dl vann, men bruk heller rundt 2 dl (eller mindre) kokende vann. Rør ut gelépulveret i dette, og tilsett så de resterende 3 dl med vann i isbitform eller så kaldt du får det fra springen.

Nå er det viktig å røre godt ut så vannet blander seg skikkelig, men det pleier å gå ganske enkelt. Dette fører til at geléen ikke er kokvarm når du har laget den ferdig, og vil bli kalt igjen mye raskere.

Det store problemer med denne metoden er at du må røre som en gud! Det er skikkelig vanskelig å få rørt ut alt pulveret med mindre vann, og jo mindre kokende vann du bruker, jo vanskeligere er det å røre ut. Det er absolutt mulig å løse opp alt pulveret med 1/3 kokende vann, men det krever litt innsats. Om det blir for slitsomt kan du heller prøve å bruke halvparten kokende vann, og halvparten kaldt vann.

Denne metoden kan dessuten kombineres med én av de to andre metodene for å få geléen stiv på et blunk!

Bonus: Ha i frosne bær for at geléen skal blir artig og stivne raskt

Et lite bonustips som kan hjelpe deg med å få gelé til å stivne fort er å ha i frosne bær. Disse er jo allerede kalde etter å ha ligget i fryseren, og blir veldig artig pynt inne i geléen. Så her kan du gå geléen til å stivne raskere samtidig som du lager litt mer spennende gelé enn bare helt vanlig gelé!

Som du ser på bildet over kan dette gjøre geléen til en hel dessert som også passer for voksne, så her er det bare å la kreativiteten løpe løpsk.

Les også:

Legg igjen en kommentar