Hvordan tine kjøttdeig raskt på best mulig måte

Kjøttdeig er fantastisk! Det er få ting som er like allsidig i sin bruk, og vi nordmenn bruker enorme mengder med kjøttdeig i matrettene våre, uansett om den er til tacoen, gryteretten eller til og med på pizzaen.

Men om du er som meg er det fort gjort å glemme å legge kjøttdeigen til tining før du drar på jobb, så hva er den beste måten å tine kjøttdeigen på raskt når man trenger den til middagen sin?

Den beste og raskeste måten å tine kjøttdeig på er ved å legge den i lunkent vann. Ha den gjerne i en tett brødpose, og klem ut kjøttdeigen slik at den blir tynnest mulig og får største overflate. Hvis vannet blir kaldt bytter du det ut med nytt, lunkent vann.

Grunnen til at man ikke skal bruke varmt vann er at dette kan begynne å koke kjøttdeigen, og denne vil du jo steke, ikke koke. Samtidig er varmt vann med på å øke bakterieveksten i kjøttdeigen.

Kjøttdeig og grønnsaker

Vanlig, lunkent vann er altså best for å tine kjøttdeig raskt med, og som regel tiner en pakke med kjøttdeig på rundt 5 minutter med denne metoden.

Som nevnt er det en fordel om du kan legge kjøttdeigen over i en brødpose eller lignende hvor det ikke er luft mellom vannet og selve kjøttet. Luft er nemlig dårlig til å transportere varme, så det er mye, mye bedre om det kun er plast som skiller tingene fra hverandre.

Les også: Så lenge holder kjøttdeigen seg god i fryseren.

Pakk kjøttdeigen flat i fryseposer før du fryser den

Hvis du vil gjøre livet ditt enklere i fremtiden bør du planlegge for å tine kjøttdeigen raskt allerede når du skal legge den i fryseren. Da anbefaler jeg å ta den ut av pakken den ble kjøpt i, og heller legge den i en brødpose eller frysepose. Lag denne så flat som mulig, og legg den til å fryses.

Da vil den ha så stor overflate som mulig for å tines, og det går veldig raskt å tine kjøttdeigen igjen i lunkent vann når den tid kommer.

En annen fordel er at kjøttdeigen tar mye mindre plass i fryseren også, for nå slipper du all den ekstra lufta som bare er i veien uansett.

De nye kjøttdeigene som selges i vakuumpakker er allerede ferdig levert på denne måten, så de trenger du ikke å gjøre noe med.

Bare en myte at det er best å tine i kjøleskap

Det er mange som har hørt at man skal tine kjøttdeigen i kjøleskapet – helst over natten eller i alle fall i 7 – 8 timer, men dette er bare en myte!

Det er faktisk slik at de samme prinsippene gjelder som når man skal fryse maten; jo raskere, jo bedre. Om kjøttdeigen får tine tregt i kjøleskapet vil den mye enklere kunne utvikle bakterier enn om den tines raskt, og brukes med det samme.

Så det er mye bedre å tine kjøttdeigen i et vannbad med lunkent vann enn å la den ligge i kjøleskapet over natta.

Les også: Hvordan legge matvarer riktig i kjøleskapet.

Åpent kjøleskap med mat

Les også:

Legg igjen en kommentar