Lønn som fisker forklart: Så mye tjener man som fisker i 2022

Det er ofte er stort behov for fiskere, og hvis du trives ute på sjøen i heftig vær, og synes lange arbeidsdager bare er bra, kan fisker være et yrke for deg.

Man ser ofte overskrifter som «fisker tjener 200 000 kroner i uka» og sånt i media, men hvor godt stemmer egentlig disse overskriftene med virkeligheten?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva man kan forvente å få i lønn som fisker i Norge.

Den faktiske lønna til en fisker vil variere enormt. Noen uker tjener fiskere flere hundre tusen kroner på kort tid, og andre ganger går det flere måneder mellom hver lønning. Gjennomsnittlig årslønn for fiskere i Norge er 461 000 kroner per år. Om man jobber på en større båt bør man forvente over 500 000 kroner i årslønn.

Fisker

De fleste fiskere vil oppleve at de kan tjene enorme mengde penger på noen gode uker i året, mens de ikke engang tørr å regne på timelønna resten av året. Ofte kan noen få uker med godt fiske gjøre det mulig å drive på resten av sesongen.

Det er også enorme variasjoner i arbeidsoppgavene til en fisker. Noen jobber på småbåter nært kysten, mens andre jobber på enorme fartøy som er ute til sjøs flere uker om gangen.

Felles for alle fiskere er derimot at man kan forvente et krevende arbeid med store fysiske utfordringer, og lange arbeidsdager.

Noen jobber som fisker i korte perioder

Det er mange som jobber som fisker i kortere perioder når det er stort behov etter en viss type fiske, og har andre jobber til vanlig når det er mindre fisk i sesong. Dette kan være en god måte å tjene mye penger på, for her kan man tjene store penger på fiske når det er sesong for det, og kunne leve et normalt liv med en vanlig jobb de andre 10 månedene i året.

Fiskere er ofte selvstendig næringsdrivende

Det er veldig mange fiskere som er selvstendig næringsdrivende, og da får man jo ikke noen fastsatt lønn, men heller lønn basert på hvor mye man fanger.

Også de som er ansatte som fiskere kan regne med en ustabil lønn. Det er nemlig vanlig med en fast grunnlønn som er ganske lav, og deretter bonuser for å klare å fylle kvoter og lignende.

Om du ønsker en stabil inntekt hvor du vet nøyaktig hvor mye du vil tjene i løpet av en måned eller en sesong er nok ikke fisker yrket for deg.

Å være fisker er en tøff jobb

Hvis du vurderer å skaffe deg jobb som fisker bør du regne med å få en skikkelig tøff jobb. Ikke bare kan det være arbeidsdager på over 12 timer per dag ute på sjøen, men du må også jobbe i iskald vind og skikkelig drittvær. Kombiner det kjipe været med høye bølger og fysisk krevende arbeidsoppgaver på lange arbeidsdager, så har du fiskeryrket.

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå april 2022.

Les også:

5 kommentarer om “Lønn som fisker forklart: Så mye tjener man som fisker i 2022”

 1. Hei,drømme jobben har alltid vært noe med havet!er fysisk sterk,elsker å jobbe hardt for pengene,uansett jeg er lagd for det,jeg skuffer aldrig!!

  Svar
 2. Hei,jeg Heter Hans Christian Algrøy, å hele mitt liv har jeg lyst å jobbe på båt som min far!Jeg elsker å jobbe hardt for pengene,er sterk fysisk å psykisk,svømmer trener vekter å annet,jeg er glad i å lage mat,så kanskje en liten side jobb der,neida,er veldig snill å alltid glad,blir fort kjent med alle,skolen var ikke noe for meg,lese skrive vansker,men i stede fikk jeg utplassering til en gammel hval båt som vi fisket mye line å lignende,å 2 år på jordbruksskule,mye fysisk,gøy.å ett år mekanisk,sveis å mig sveis å dreiebenk..lover!Jeg skuffer deg aldrig!!

  Svar
  • Hei, dette er dessverre ikke en side for å søke jobber, så tviler på at du får noe napp ved å lete etter jobb som fisker her. Men lykke til med jakten!

   Svar
 3. Alltid villet jobbe på havet som pappa,jeg elsker å slite for pengene!sterk fysisk å psykisk, lager god å lage mat å,jeg svømming å trener vekter å annet, er veldig snill å kommer alltid godt ilag med alle,dere kommer ikke til å klage!!!

  Svar

Legg igjen en kommentar