Hvor lang tid tar det å gå 1 km? Forklart!

Når man får oppgitt en avstand man skal gå oppgis jo denne gjerne i antall kilometer, ikke hvor lang tid det faktisk tar å gå dit. Så hvor lang tid bør man egentlig beregne for å gå 1 kilometer i vanlig tempo?

Å gå 10 km tar omtrent 10 minutter i et normalt tempo, mens man kan klare det på 7 til 8 minutter om man holder et raskt tempo. Disse tidene forutsetter at det er relativt flatt der hvor du går.

Så en god tommelfingerregel er altså å planlegge for 10 minutter per kilometer. Da er det også enkelt å planlegge for flere km, for er det tre tar du bare 3 km * 10 minutter = 30 minutter.

Funfact: Du bruker omtrent 1 300 skritt på å gå 1 km.

Alt av ujevnt terreng, stigning eller hinder i veien vil gjøre at det tar lenger tid, og 10 minutter per kilometer-regelen er basert på når man går på et jevnt underlag og det er flatt. Det vil for eksempel si når man går på et vanlig fortau eller en grusvei.

Det kan ta litt lenger tid om man for eksempel går på tur i skogen på en sti. Her kan det jo være steiner og røtter i veien som gjør terrenget ulendt, og da tar det lenger tid å gå en kilometer.

Tabell for å vise hvor lang tid ulikt antall kilometer tar å gå

LengdeTid (ca.)
1 km10 minutter
2 km 20 minutter
3 km 30 minutter
4 km 40 minutter
5 km 50 minutter
6 km 1 time
7 km 1 time og 10 minutter
8 km 1 time og 20 minutter
9 km1 time og 30 minutter
10 km1 time og 40 minutter

Hvor lang tid tar det å jogge 1 kilometer?

Alle jogger i ulikt tempo, fra maratonløpere som løper 1 kilometer på litt over 3 minutter, skikkelig godt trente folk som bruker 4 minutter og 30 sekunder per kilometer, og hobbymosjonister som bruker rundt 6 minutter på en kilometer.

Som en utrent jogger kan men regne med å bruke alt mellom 6 og 8 minutter på å jogge 1 kilometer.

Hvis du bruker en løpeklokke eller løpeapp på mobilen vil du også merke at denne gir deg et tall som kalles pace. Pace sier deg hvor lang tid du bruker på hver kilometer gjennomsnittlig, så en pace på 6:35 betyr at du bruker 6 minutter og 35 sekunder på å jogge 1 kilometer.

Les også: Forventet tid for 10km for mosjonister som jogger.

Kvinne som jogger
Kvinne som jogger. Foto publisert med tillatelse.

Les også:

Legg igjen en kommentar