Hvor mange kalorier forbrenner jogging? Forklart

Jogging er en av treningsformene de fleste tenker på når de tenker på å trene vekk overflødige kilo, og de fleste er enige i at dette er en sunn type trening.

Kvinne som jogger

Dersom man er overvektig og ikke har all verdens erfaring med trening er ikke nødvendigvis jogging noen god treningstype for å gå ned i vekt, ettersom det er en type trening som har stor belastning på relativt små områder på kroppen. Det er stor risiko for å få skader på ledd eller knær, spesielt om man ikke har god løpeteknikk.

Vi kan jo raskt nevne at dersom man vil ned i vekt bør man helst vurdere andre treningsformer, som for eksempel svømming. Svømming er nemlig nesten belastningsfritt, og perfekt for de som vil ned i vekt.

Mann som svømmer

Nå skal vi derimot se nærmere på hvor mange kalorier man forbrenner når man jogger, samt ha noen regneeksempler som forteller hvor mye man går ned i vekt av å jogge.

Så mange kalorier forbrenning jogging i timen

Man hører ofte at jogging forbrenner rundt 400 kalorier i timen, og det er ikke så galt – for noen. Det beste tallet forskere har klart å finne frem til er at jogging forbrenner 6,4 kcal per kg kroppsmasse per time. Her må man altså gange sin egen vekt med 6,4 for å finne ut hvor mange kalorier man forbrenner fra å jogge i en time.

Tallet 6,4 er basert på en relativt rolig joggetur hvor man bruker kroppen, men ikke i et tempo som gjør det umulig å snakke med sidemannen når man jogger to sammen. Om man øker hastigheten vil man også antall kalorier man forbrenner hver time.

Man strekker ut beinet før joggetur

Løper du raskere får du følgende mengde kalorier forbrent i timen:

  • 10,5 km/t: 11,4 kcal per kg.
  • 12 km/t: 12,4 kcal per kg.
  • 16 km/t: 14,4 kcal per kg.

Regneeksempler for å regne ut hvor mye du forbrenner hver time du jogger

La oss si du veier 60 kilo og jogger i et rolig tempo hvor du har mulighet til å snakke mens du løper. En joggetur på nøyaktig én time vil da forbrenne 60 * 6,4 = 384 kcal. Om du derimot bare løper en halvtime forbrenner du kun 192 kalorier, mens en langtur på to timer derimot lar deg forbrenne hele 768 kcal.

En person på 90 kilo vil derimot forbrenne 90 x 6,4 = 576 kcal ved å jogge en time i relativt rolig tempo.

Tallet å 6,4 kalorier per kg vekt per time er også selvsagt høyst teoretisk. Det er mange andre ting enn bare hastighet som vil påvirke dette, og også ting som løpeteknikk, underlag, stigning, terreng og sånt vil ha noe å si. Om du løper i oppoverbakker på stier inne i skogen vil det øke markant sammenlignet med når du løper på flatt asfalt, og det vil gi deg en mye bedre trening.

Er jogging bra for å gå ned i vekt?

Man ser fra regneeksemplene at det skal ganske store mengder jogging til før man når en mengde som gir vektnedgang, og å jogge en time eller to i uka er langt ifra nok om du vil gå ned i vekt. For å se litt annerledes på det er en hel plate med melkesjokolade på 200g (1120 kcal) tilsvarende kalorier som du må jogge i nesten tre timer om du veier 60 kg.

Mørk sjokolade

Som nevnt tidligere har også jogging litt problemer i forhold til skader, og spesielt nybegynnere som jogger mye for å gå ned i vekt har en tendens til å skade både knær, føtter og ledd. Før man begynner å jogge bør man sette seg inn i god løpeteknikk og gode rutiner for selve joggingen, så minsker man risikoen for å skade seg selv underveis.

Les også:

Legg igjen en kommentar