Bør man begynne å jogge for å gå ned i vekt? Forklart

Når man skal begynne å gå ned i vekt er det mange som tenker på jogging som den greieste måten å komme i gang med treningen på. Det er jo tross alt en enkel treningsform som alle kan gjøre, men er det en god strategi for å gå ned i vekt? Og bør man begynne å jogge som treningsform for å gå ned?

Svaret på hvorvidt man bør begynne å jogge for å gå ned i vekt avhenger en del av den nåværende vekten din. Dersom du er normalvektig, men har noen kilo du vil bli kvitt kan det være en god løsning. Man kan raskt trene seg opp til å løpe nokså lange øker, og forbrenne hundrevis eller til og med tusenvis av kalorier i løpet av en langtur.

Dersom man derimot er overvektig er løping en dårlig idé. Løping er en type treningsform hvor man har veldig stor belastning på et lite område i kroppen, og ankler, knær og til dels hofter har lett for å bli slitt og skadet. Dette problemet blir også veldig forsterket hvis man er overvektig, for her er det rett og slett mye mer vekt som presser ned på disse punktene når man jogger.

Uansett vekt er det viktig å bruke god tid på å lære seg riktig løpeteknikk når man skal begynne å jogge. Den intuitive måten å jogge på er feil, og man skal blant annet lande mye lenger frem på foten enn det de fleste tror. Om man lander for langt bak vil ikke leggene kunne ta imot støtet fra bakken, og dette vil treffe knærne. Dette vil på sikt garantere deg kneproblemer! Så les deg opp på løpeteknikk før du går ut på den første joggeturen din, så kommer du til å spare deg for veldig mye problemer i fremtiden.

Og selv når man løper riktig er jogging en type trening som har høy risiko for skade, uansett vekt og nivå. Man kan til dels unngå problemer ved å bruke gode joggesko som Asics GEL-Nimbus 22. Det er likevel ikke nok til å ta vekk risikoen helt, selv om den er mye lavere med ordentlige joggesko, og ikke vanlige joggesko uten demping.

Alternativer til jogging – andre treningstyper for å gå ned i vekt

Vi anbefaler derfor andre treningsmåter for de fleste som har lyst til å gå ned i vekt, og det er mange andre ting man kan gjøre som er både bedre i forhold til vektnedgang, samtidig som det er mye mindre belastende på kroppen. Ideelt sett bør man kombinere flere av de ulike typene nedenfor for å få trent hele kroppen, for da får man jevnt over en godt trent kropp som tåler det meste.

Svømming er trolig det aller beste alternativet til jogging. Her kan man trene kardio/utholdenhet samtidig som man trener muskler i hele kroppen. Det beste av alt er at svømming ikke belaster noen ledd i hele kroppen, så det er svært vanskelig å skade seg når man svømmer. Her kan man i prinsippet trene samme øvelsen mange ganger i uken så hardt man klarer uten at man overbelaster noe som helst.

Også sykling fungerer som et godt alternativ til jogging, da dette også trener utholdenheten din uten å være lit anstrengende for kroppen som det jogging er. Om man sykler mange dager i uken vil man derimot også ha risiko for overbelastning på visse ledd her, men denne risikoen er mye lavere enn ved jogging.

I tillegg bør man prøve å inkludere styrketrening, da dette er en veldig god måte å gå ned i vekt på. Jo mer muskler man har, jo mer energi må kroppen bruke på å vedlikeholde disse musklene, så økt muskelmasse er med på å gi deg høyere daglig forbrenning av kalorier. De som bare vil litt ned i vekt bør vurdere å ta en eller to økter med styrketrening i uka, så blir man både strammere, sterkere og går ned i vekt samtidig.

Som med alt annet her i livet er variasjon viktig, og det er bedre å ta en svømmetur, en styrkeøkt og en sykkeltur enn å ta tre av samme treningstype på en uke.

Les også:

Legg igjen en kommentar