Hva er prisen for å kastrere en kanin? Forklart

Dersom man har lyst til å ha en kanin som kjæledyr bør man lese seg godt opp på hvilke behov den har først. Da finner man raskt ut av de trenger å være flere sammen, og at kaninene bør være kastrert før de flytter sammen. I prinsippet man kastrere kaninen sin dersom man vil ha en snill og renslig kanin som har behovene sine dekt.

Man kan kastrere kaniner allerede fra 4-6 måneders alder når de har blitt kjønnsmodne. Alle kaninene i buret bør kastreres, ellers risikerer du krangling og slossing.

Les også: Kan man ha en kanin alene?

Men hvor mye koster det å kastrere en kanin egentlig? Som du kanskje forventer er det en skikkelig utgift, da veterinær for det meste koster en del. Det er derimot store prisforskjeller hos de ulike veterinærene, så vi har ikke noe fasitsvar på den nøyaktige prisen du kommer til å måtte betale når du reiser til den lokale veterinæren.

Generelt sett kan vi derimot si at en typisk kastrering koster mellom 1 500 kr og 2 500 kr. Det er altså betydelig dyrere å kastrere kaninen din enn det er å kjøpe den, så det er en uforutsett utgift mange ikke er klar over når de kjøper seg en søt, liten kanin fra dyrebutikken.

Det er derimot mulig å finne veterinærer hvor en enkelt kastrering koster nærmere tusenlappen enn to. Dersom du har flere kaniner som skal kastreres samtidig kan det også være mulig å få litt rabatt ved å ta alle sammen samtidig.

Les også: Kvister som er trygge for kaniner.

Forskjellige priser på kjønnene

Akkurat som hos andre dyr er det ulik pris mellom hanner og hunner, og grunnen til dette er rett og slett at det er vanskeligere og mer omfattende å kastrere en hunnkanin enn det er å kastrere enn hannkanin.

Hvorfor er det så dyrt å kastrere en kanin?

Å kastrere en kanin er ikke like raskt og enkelt som man kanskje skulle tro, for det er et kirurgisk inngrep hvor kaninen må legges i narkose før operasjonen, og må ligge til observasjon etter operasjonen er over. Dette koster naturligvis penger, og tar mye tid for veterinærene. I tillegg til at veterinæren skal ha lønn, er det utgifter forbundet med engangsutstyr, utstyr som må steriliseres, utgifter til selve narkosen, og lønn til en assistent som typisk må være med å hjelpe til på selve kastreringen og observasjonen etterpå. Så selv om det virker litt dyrt å betale 2 000 kroner for en kastrering er det ikke så rart når man ser på hvor mye som faktisk må dekkes.

De fleste kan ta med seg kaninen sin hjem samme dag som den ble kastrert, men må typisk gi den flytende fôr i en ukes tid etter operasjonen mens den får hvile mest mulig.

Les også:

Legg igjen en kommentar