Kan man få stivkrampe fra kaninbitt?

Når man blir bitt av dyr er ofte stivkrampe den største bekymringen til folk, og spesielt katter har en tendens til å kunne infisere med bakterien som forårsaker stivkrampe.

Men er det mulig å få stivkrampe fra å bli bitt av en kanin? Og bør man ta stivkrampesprøyte om du blir bitt? Disse svarene sammen med en forklaring på hvorfor finner du her på ForklarMeg!

I prinsippet er det mulig å få stivkrampe fra et bitt fra en kanin. Alle dyr kan ha bakteriene som forårsaker sykdommen i seg, men når det er sagt er det ikke spesielt sannsynlig at kaniner har det. Kaniner er nemlig stort sett renslige dyr som ikke farter for mye fritt, og innekaniner vil for eksempel ha lite mulighet til å få disse bakteriene i seg til å begynne med.

Men det er noen faktorer som øker risikoen for at kaniner kan ha bakterien Clostridium tetani som forårsaker stivkrampe:

  • Kaninen bor i et skittent bur hvor den utsettes for mye avføring. Spesielt ille er det med fuktig avføring.
  • Kaninen er mye utendørs.
  • Kaninen har et bur med deler av rustent stål eller annet rustent metall (dette er noe Clostridium tetani elsker!).
  • Kaninen er mye i kontakt med andre ord.

Alle disse faktorene øker risikoen for at kaninen kan gi stivkrampe, selv om det fortsatt regnes som usannsynlig.

Les også: De vanligste feilene når man har kaniner.

Trenger man stivkrampesprøyte om man blir bitt av kanin?

Som oftest anbefaler ikke leger eller helsepersonell å ta stivkrampesprøyte selv om kaniner biter deg gjennom huden. Dette har med å gjøre at det er så lav risiko for at du blir smittet og at kaninen har stivkrampe-bakteriene i seg.

Det er derimot anbefalt å ringe til legekontoret for å høre deres vurdering av saken, da noen leger trolig har lavere terskel for å gi stivkrampesprøyte enn andre. Så følg alltid rådene til legen din først og fremst.

Når det er sagt trenger du altså ikke å være spesielt bekymret for stivkrampe selv om du blir bitt til blods av kaninen din.

Dersom bittet ikke går gjennom huden slik at det blir blod er det tilnærmet null risiko for at du får stivkrampe.

Les også:

Legg igjen en kommentar