De vanligste feilene når man har kaniner

Kaniner er faktisk det mest populære kjæledyret etter hund og katt, og det er mange titusener kaniner rundt om i norske hjem. Til tross for at veldig mange eier kaniner som kjæledyr er det generelt sett en stor mangel på kunnskap om hvordan disse bør behandles.

Det er mange som gjør feil når de holder kaniner, og vi har derfor satt sammen en liste over de mest vanlige feil kanineiere gjør når de får seg kaniner. Om du har kaniner og gjør noe på listen nedenfor er det en god anledning til å lese seg mer opp på kaninhold slik at du lærer hvordan kaninene dine kan få det bedre.

Feil #1) Man har kaninen alene

Den vanligste feilen kanineiere gjør er at de har kaniner alene. Kaniner er dyr som krever å ha en artsvenn å leve med, og verken marsvin, mennesker eller andre dyr fungerer som en erstatning til dette.

Om man holder kaninen helt alene vil den ha stor risiko for å kjede seg veldig, og i verste fall være veldig utagerende mot eieren sin. Ofte er enslige kaniner typiske «rampekaniner» som hele tiden gnager på ledninger, biter og sånt, men dette er bare fordi de er understimulerte som følge av å være alene.

Man bør derfor alltid ha minst to kaniner sammen. Begge to bør også være kastrert for å unngå at de krangler sammen.

Les mer: Kan kaniner holdes alene? Forklart.

Feil #2) Man gir kaninene feil fôr

En annen vanlig feil hos kanineiere er at man gir kaninen feil mat. Noen tror at de skal ha salat og gulrøtter hele dagen, mens virkeligheten er at de kun skal få litt av dette hver dag. Mesteparten av kosten skal bestå av rent høy, og de må alltid ha tilgang til dette.

I tillegg til høy bør de får 1-2 spiseskjeer (mer for store raser) med kaninpellets daglig. Det er dessverre ikke alle kaninpellets som er av like god kvalitet, men merkene nedenfor anbefales til kaniner:

  • Supreme Petfood: Fiba First.
  • Oxbow Adult Rabbit.
  • Beaphar Nature.
  • Supreme Petfood: Science Selective.
  • Burgess Excel.
  • Farmers.
  • To gode naboer.

Disse kan kjøpes i de fleste dyrebutikker, eller ved å følge linkene på navene deres.

Dessverre er en del av de andre kaninpelletsene og ikke minst gnagermiksene dårlige for kaninen, og gir feil næring i forhold til hva de helst bør få. Så selv om de andre kaninpelletsene ikke er direkte farlige, er de heller ikke like gode for kaninen som en av de på listen over.

Les også: Derfor kan ikke kaninen få gnagermix.

I tillegg til dette bør kaninene også få friske grener fra trær et par dager i uka. Dette hjelper dem med å slipe tenner, og et både næring og aktivisering i én og samme ting.

Feil #3) Man har kaninen i et for lite bur

Mange tror at kaniner kan leve hele livet sitt i et knøttlite bur, og det er veldig langt fra virkeligheten. Kaniner bør ha store innhegninger de kan bevege seg fritt i, og det holder i alle fall ikke med de små burene som selges på dyrebutikken.

Om man skal ha et bur som tilfredsstiller behovene til kaninene må man lage noe større selv, gjerne på over 7-8 kvadratmeter. Det er viktig at det er stort nok til at de kan trekke seg vekk fra den andre kaninen om de ønsker, og at de faktisk får løpt litt inne i buret sitt.

En grei løsning er å gjøre om et ekstra soverom eller kjellerrom til et stort kaninbur.

Feil #4) Kaninene får gå for lite fritt

Selv med et stort bur bør kaninene få gå fri, og dette er en feil mange gjør. De lar rett og slett kaninene stå i buret hele dagen, selv om minstekravet for god kaninhelse er at de får være fritt i minst 3-4 timer hver dag.

Om det lar seg gjøre bør man slippe ut kaninene om morgenen, og sette dem inn i buret når man drar ut av huset eller når man legger seg for kvelden.

Feil #5) Kaninen får feil typer godbiter

Kaniner kan godt få en del godbiter, men det er viktig å gi dem riktige godbiter. De skal ikke ha melkedropp fra dyrebutikken, sjokolade eller noe sånt, men heller ferske frukter, bær og grønnsaker. Dette kan de godt få daglig, men det er viktig å variere og passe på at det ikke blir for mye av de aller søteste tingene.

Les mer: Trygge grønnsaker, frukter og bær for kaniner.

Vi mener at det ikke er noen vits i å gi dem tørre, kjedelige godbiter fra dyrebutikken når grønnsaker er mye bedre for dem, og dessuten er mye billigere.

Feil #6) Man glemmer å ta vare på dem

En annen stor feil mange kanineiere gjør er at de liksom glemmer kaninene over tid. I starten er man kanskje flink til å ta vare på dem, men etter noen år er det ikke lenger like gøy å plukke bæsj, klippe negler, passe på tennene, rense buret og lage til godbiter til dem.

Når man får seg kaniner er det viktig å være klar over at de kan leve i godt over 10 år, så man må være klar for å ta vare på dem over lang tid. Om du ikke tror du kommer til å ha tid til pelsstell eller kloklipp fem år frem i tid kan du like greit unngå å skaffe deg kaniner i utgangspunktet. Som med alle andre levende dyr har de krav på daglig stell og vedlikehold, og som eier er det ditt ansvar at dette skjer.

Les også:

Legg igjen en kommentar