Kan kaniner spise sjokolade? Forklart

Kaniner er kjekke dyr som kan spise en hel del ulike ting, men hvordan er det egentlig med sjokolade? Kan kaniner spise sjokolade i det hele tatt? Svaret er at kaniner ikke kan spise vanlig sjokolade. Sjokolade er ikke bare usunt for kaniner, det er faktisk direkte farlig!

Som oftest vil fôring med litt sjokolade føre til mageproblemer i form av diaré for kaninen. Dette er jo ikke bra, men noe den fint overlever. Om den får store mengder kan den i verste fall dø, så om kaninen din har fått tak i en hel sjokoladeplate er det dessverre en risiko for at det kan ende katastrofalt.

Les også: Trygge bær, frukter og grønnsaker for kaniner.

Derfor er sjokolade farlig for kaniner

Sjokolade er laget av kakaobønner, og disse inneholder et giftstoff som kan brytes ned i en menneskekropp, men ikke hos andre dyr. Det betyr at sjokolade og alt annet basert på kakao er direkte farlig for dyr, og dette giftstoffet vil bli værende i kroppen deres i lang tid.

Det betyr også at sjokolade får en kumulativ effekt, altså at 1g sjokolade én uke, og 1g sjokolade neste uke til sammen blir 2g med sjokoladegiftstoffer for kaninen, så det at det gikk fint en gang betyr ikke at det kommer til å gå like fint neste gang.

Ellers er det verdt å merke seg at det ikke bare er kakaoen som er giftig for kaniner; de tåler heller ikke melk og melkeprodukter, noe det er mye av i sjokolade. Sukker er også stort sett veldig dumt for dem.

Hva skal man gjøre om kaninen har spist sjokolade?

Om kaninen får i seg betydelige mengder med sjokolade bør man ta kontakt med en veterinær for å ta en sjekk av kaninen din. Det er ingenting de egentlig kan gjøre som motgift mot sjokoladen, men de kan hjelpe med følgeproblemer som dehydrering som følge av diareen og sånt, så for all del, ring nærmeste dyreklinikk.

Les også:

Legg igjen en kommentar